Αφιερωματα

Οι 10 πιο εμπορικές ταινίες του 2019!

Μια ακόμη χρονιά έκλεισε για όλους μας, αλλά κάποιοι τρίβουν ήδη τα χέρια τους για τα έσοδα που αποδείχθηκαν πολύ μεγαλύτερα από τις προσδοκίες τους στον κινηματογράφο.

Το κλείσιμο του 2019 βρήκε το Χόλιγουντ να πλέει σε πελάγη χρημάτων και τα μεγάλα στούντιο ήδη να σκέφτονται πως θα διατηρήσουν τη σημαντική τους άνοδο στα ταμεία! 

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία 15 χρόνια τα συνολικά έσοδα από τα εισιτήρια στις αίθουσες ανά τον κόσμο γνωρίζουν ανοδική πορεία ξεκινώντας από τα 23,1 δις δολάρια το 2005, έως τα 41,5 δις το 2018 και φέτος προβλέπονται ακόμη μεγαλύτερα (τα ποσά είναι χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη το πληθωρισμό). 

Σε αυτό το πανηγύρι χρημάτων η συντριπτική άνοδος της Ντίσνεϊ έπαιξε καθοριστικό ρόλο, που από το 2008 και ύστερα «καταπίνει» εξαγοράζοντας τη μια εταιρία μετά την άλλη. Από τη Pixar και τη Marvel, μέχρι το franchise του Star Wars και ολόκληρη τη 20th Fox Century, η Ντίσνεϊ πλέον φτάνει σε όρια μονοπωλίου στο Χόλιγουντ και αυτό φαίνεται στα έσοδα της που φέτος έχει ήδη ξεπεράσει κατά πολύ τα 10 δις δολάρια, κάτι που αποτελεί ρεκόρ για την ίδια.

Όπως είναι φυσικό, η φετινή λίστα των 10 πιο εμπορικών ταινιών της χρονιάς περιλαμβάνει πολλές  ταινίες του κολοσσού:

 

10. Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker - Συνολικές εισπράξεις παγκοσμίως: $ 724,796,816.

Η τελευταία ταινία του πολέμου των Άστρων όχι μόνο κλείνει το κεφάλαιο των Skywalker, αλλά σπάει και ταμεία από τις 18-20 Δεκεμβρίου όπου παίζεται παγκοσμίως! Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη δέκατη θέση, αλλά μέχρι να κλείσει το κύκλο της στις αίθουσες σίγουρα θα βρεθεί πιο ψηλά στη λίστα!

9. Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw - Συνολικές εισπράξεις παγκοσμίως: $ 758,910,100.

Το spin off της πολύ γνωστής σειράς περιπέτειας με γρήγορα αυτοκίνητα και εξωφρενική δράση Fast & Furious, κατάφερε να μπει και φέτος στη λίστα έχοντας αυτή τη φορά ως πρωταγωνιστές τον Dwayne "The Rock" Johnson και τον Jason Statham.

8. Aladdin - Συνολικές εισπράξεις παγκοσμίως: $  1,050,693,953.

Το remake της Ντίσνεϊ που προέκυψε από τη προσπάθεια της εταιρίας τα τελευταία χρόνια να φέρει με πραγματικούς ηθοποιούς στη μεγάλη οθόνη όλα τα κλασικά της animation, φαίνεται ότι πέτυχε το σκοπό του παρά τις αρχικές αντιδράσεις. 

7. Joker - Συνολικές εισπράξεις παγκοσμίως: $  1,062,994,002.

Το Τζόκερ του Τοντ Φίλιπς, βασισμένο στο μεγαλύτερο «κακό» της DC και του Batman, δεν κατάφερε μόνο να πετύχει καλλιτεχνικά στα μάτια των θεατών, αλλά έγινε και η πιο εμπορική ακατάλληλη για ανηλίκους ταινία όλων των εποχών!

6. Toy Story 4 - Συνολικές εισπράξεις παγκοσμίως: $ 1,073,394,593.

Η τέταρτη συνέχεια του αγαπημένου animation franchise της Pixar δεν συγκίνησε μόνο τους θεατές, αλλά έφερε και μεγάλα έσοδα στα ταμεία!

5. Captain Marvel - Συνολικές εισπράξεις παγκοσμίως: $ 1,128,274,794.

Η πρώτη γυναίκα βασική υπερήρωας της Marvel, αν και είχε φέρει αναστάτωση και γκρίνιες τους fan, μπόρεσε και πέτυχε πολύ περισσότερα από τις προβλέψεις.

4. Spider-Man: Far from Home Συνολικές εισπράξεις παγκοσμίως:  $ 1,131,927,996

Το σίκουελ στην MCU εποχή του αγαπημένου υπερήρωα Spiderman, ήταν ένα σίγουρο χαρτί για τη Ντίσνεϊ μέσα στο καλοκαίρι, που είδαν πολλοί.... ανάμεσα στα μπάνια τους.

3. Frozen II - Συνολικές εισπράξεις παγκοσμίως:  $ 1,217,590,889.

Η συνέχεια του άκρως πετυχημένου Frozen της Ντίσνεϊ πέρασε σαν σίφουνας μέσα στο Νοέμβρη και χάρισε πέρα από στιγμές απόλαυσης σε μικρούς και μεγάλους, πολλά λεφτά στους παραγωγούς. 

2. The Lion King - Συνολικές εισπράξεις παγκοσμίως: $  1,656,713,458.

Πρόκειται πιθανότατα για το πιο αγαπημένο animation της Ντίσνεϊ από τη δεκαετία των 90ς, πασίγνωστο σε όλους, οπότε η live action εκδοχή ήταν ένα σίγουρο χαρτί που έφτασε σε πολύ υψηλά νούμερα εισπράξεων!

1. Avengers: Endgame - Συνολικές εισπράξεις παγκοσμίως: $ 2,797,800,564.

Το τελευταίο κεφάλαιο των εκδικητών ήταν τον Απρίλιο που βγήκε, σχεδόν προγραμματισμένο να τινάξει τα ταμεία στον αέρα. Παρά τις όποιες καλλιτεχνικές και σεναριακές ατέλειες του, κουβάλησε το marketing και το βάρος σχεδόν 10 χρόνων με ταινίες της Marvel σε ένα μεγαλεπήβολο κλείσιμο, το οποίο γκρέμισε το Avatar από τη πρώτη θέση των πιο εμπορικών ταινιών όλων των εποχών! 

Αυτό όμως χωρίς να λογαριάζουμε το πληθωρισμό, γιατί τότε πρόκειται για μια τελείως διαφορετική... ιστορία για «Όσα παίρνει ο άνεμος»!

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.