Στηλες - Αρκαδικο λεξικο

Λέξεις... παρεξηγημένες!

Το Αρκαδικό Λεξικό, έχει σκοπό αυτή την εβδομάδα να μας θυμίσει λέξεις οι οποίες χαρακτηρίζουν ανθρώπους και συνήθως η χρήση τους μπορεί να διαθέτει και αρνητική σημασία.

 

Λέξεις Αρκαδικές που μπορεί να είναι και αρκετά παρεξηγήσιμες. Είναι όμως και αρκετά ενδιαφέρον να γνωρίζουμε ότι χρησιμοποιούνταν και πριν από κάποιες γενεές από εμάς, εφόσον απευθυνόμαστε σε λέξεις που υπήρχαν από παλιά στην Αρκαδία.

 

Το arcadia938.gr είναι εδώ για να μας φρεσκάρει τις μνήμες και να μας θυμίσει λέξεις που μπορεί να τις χρησιμοποιούμε, όμως να μη γνωρίζουμε την ακριβή σημασία τους.

 

Ας θυμηθούμε κάποιες οι οποίες χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα.

 

"Αρκαδικό Λεξικό":

 

Γύφτος= ο σιδεράς, ο σιδηρουργός που κάνει σιδερένιες κατασκευές και κυρίως τα γεωργικά εργαλεία, ινία, αξίνες, σκαλιστήρια, δρεπάνια κλπ (οι άλλοι γύφτοι ονομάζονται και ορθώς τουρκόγυφτοι δηλαδή Αιγύπτιοι που τους έφεραν οι Τούρκοι στην εποχή της εκστρατείας του Ιμπραήμ -Αίγυπτος- Αιγύπτιος- γύφτιος-γύφτος. Οι τσιγκάνοι είναι άλλοι.

 

Διμούτσουνος= 1. Άνθρωπος διπρόσωπος, υποκριτής. 2. Όπλο με δύο κάνες (ετυμ. δύο+ μουτσούνα).

 

Έγγομος= βαρύς, παχύς, έμφορτος, δυσκίνητος (ετυμ. εν+ γόμος (γέμω)= φορτίο).

 

Θεομπαίχτης- θεομπαίχτισσα= ο ασεβής, ο εμπαίζων τον θεόν, κακοήθης, απατεώνας (ετυμ. θεός+ εμπαίζω= υβρίζω, περιγελω).

 

Μερεβός= λοξός, στραβός, όχι ίσιος, όχι ορθός, όχι ολοκληρωμένος (ετυμ. πιθανόν μέρος+ ζαβός= συνεκφερόμενα- δηλαδή εν μέρει λοξός, μισοχαζός).

 

Τσιλιμίγκρας= ο δύσκολος στο φαΐ του, ο αδύναμος, λιπόσαρκος, μικρόσωμος. (Ετυμ. από τσιλιβήθρα= μικρόσωμο αγριοπούλι- οπερ μάλλον από την Αλβανία), ρίζα cilimi= παιδάκι, νήπιο, μικρό.

 

ΠΗΓΗ: Τοπικό λεξικό (Ερμηνευτικό, Ετυμολογικό, παραγώγων, ομόρριζων και λαογραφικών στοιχείων) του Ηλία Ν. Καραμάνη

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.