Στηλες - Αρκαδικο λεξικο

Καυτές... λέξεις!

Με τη θερμοκρασία να έχει χτυπήσει κόκκινο τις τελευταίες ημέρες, το "Αρκαδικό Λεξικό" αυτή την εβδομάδα κάνει αναφορά σε κάτι πολύ επίκαιρο, λέξεις που σχετίζονται με τη ζέστη.

 

Καυτές λέξεις για τις καυτές μέρες που ήρθαν ύστερα από πολλά χρόνια στην πόλη μας και όλοι αναρωτηθήκαμε, πόσα χρόνια είχε να "ανέβει" το θερμόμετρο τόσο πολύ.

Το θερμόμετρο έφτασε μέχρι και τους 40 βαθμούς Κελσίου και στα χωριά της Αρκαδίας, όπως στο Λεβίδι. Δείτε ΕΔΩ σχετικό άρθρο με τον καύσωνα στο Λεβίδι Αρκαδίας.

 

Αρκαδικό Λεξικό

 

Καμίνι= χώρος στον οποίο καίει ελεγχόμενη και πολύ δυνατή φωτιά προκειμένου να εκτελεστεί κάποια εργασία π.χ κατασκευή κάρβουνου, κεραμιδιών, ασβέστου, λειώσιμο μετάλλων κλπ. Ετυμ. από την αρχαία λέξη κάμινος.

 

Κάψα= ζέστη, καύσωνας, πυρετός, σφοδρή επιθυμία ρήμα καψώνω ετυμ. καίω- καύσις- καυτήρι- καυτηριάζω.

 

Καψαλάω καψαλίζω= καίω ελαφρά εξωτερικά -σιγοκαίω επιφανειακά (καψαλισμενό ψωμί) καψάλα και καψαλιά= καμένη περιοχή ετυμ. κάψα.

 

Καυτήρι= πυρακτωμένο εργαλείο με το οποίο γίνεται η καυτηρίαση ετυμ. καίω- καύση.

 

Ζεματάω= βάζω κάτι σε πολύ καυτό νερό, σε χοχλαστό υγρό ετυμ. από το αρχαίο ζέω.

 

Χόχλος= ο βρασμός, ο έντονος βρασμός κατά τον οποίο το νερό ή οποίο άλλο υγρό βράζει φυσαλίδες και εξατμίζεται ετυμ. από το αρχαίο κόχλος.

 

Φώκος= μεγάλη φλόγα φωτιάς ετυμ. λέξη λατινική focus= εστία, φωτιά, παραγώνι, τζάκι.

 

 

ΠΗΓΗ: Τοπικό λεξικό (Ερμηνευτικό, Ετυμολογικό, παραγώγων, ομόρριζων και λαογραφικών στοιχείων) του Ηλία Ν. Καραμάνη

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.