Στηλες - Δρομοι της Τριπολης

Όλα είναι... δρόμος! #1

Τα ονόματα των οδών, απεικονίζουν την ταυτότητα της πόλης, κατά τρόπο αυθεντικό και παραστατικό. Όλοι μας κατοικούμε σε κάποια οδό, που μπορεί το όνομα της να το αναφέρουμε σχεδόν καθημερινά, όμως δεν γνωρίζουμε την ιστορία της και από πού πήρε το όνομα της. 

 

Ανακαλύψαμε σημαντικότατους ανθρώπους που προσέφεραν πάρα πολλά στην πατρίδα και άλλους που προσέφεραν στην πόλη μας ειδικότερα. Όμως με το πέρασμα του χρόνου έχουν λησμονηθεί.

 

Ανακαλύψαμε ανθρώπους των Γραμμάτων, των Τεχνών, πολεμιστές, τόπους ένδοξους και Ιστορικούς. Καταλάβαμε έτσι γιατί η πόλη μας τους τίμησε δίνοντας τα ονόματά τους σε οδούς.

 

Το arcadia938.gr διεξήγαγε έρευνα για τις οδούς…Κι έτσι ψάξαμε, μάθαμε και θα δημοσιεύουμε μια φορά την εβδομάδα στη στήλη "όλα είναι… δρόμος". 

 

Αυτή τη φορά θα αναφερθούμε στις οδους Ξάνθου-Τσακάλωφ-Σκουφά.

 

Μιλάμε φυσικά για τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας, η οποία ήταν η σημαντικότερη από τις μυστικές οργανώσεις που σχηματίστηκαν για την προετοιμασία επανάστασης για την απελευθέρωση των Ελλήνων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

 

Ας μάθουμε και λίγες ιστορικές λεπτομέρειες γι’αυτή την οργάνωση και για τα μέλη της….

 

Η Φιλική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό, και σύμφωνα με τους παλαιότερους ιστορικούς, από τον Εμμανουήλ Ξάνθο, το Νικόλαο Σκουφά, Αθανάσιο Τσακάλωφ. Τέταρτο μέλος της, μυήθηκε ο Αντώνιος Κομιζόπουλος από τη Φιλιππούπολη.

 

Σκοπός της Φιλικής Εταιρείας ήταν η γενική επανάσταση των Ελλήνων για την ανέγερση και απελευθέρωση του Ελληνικού Έθνους και της πατρίδας μας.

 

Με έρευνα που πραγματοποίησε το arcadia938.gr διαπιστώθηκε ότι, εμείς φιλοξενούμε στους δρόμους της πόλης μας τρεις από τους ιδρυτές της Φιλικής Εταρείας.

 

Με μια βόλτα στην Τρίπολη και παρατηρώντας τις οδούς, θα διαπιστώσετε ότι στην Πλατεία Μαντινείας, βρίσκονται δυο από τα μέλη της Φιλικής εταιρείας ο Εμμανουήλ Ξάνθος και ο Αθανάσιος Τσακάλωφ. Οι δυο αυτές οδοί διασταυρώνονται, η διαφορά τους, όμως είναι ότι η οδός Ξάνθου έχει πολύ μεγάλο μήκος σε σχέση με την Τσακάλωφ η οποία φαίνεται να είναι ένα μικρό στενάκι.

 

Δείτε φωτογραφίες από τις συγκεκριμένες οδούς...

Βρήκαμε όμως και που βρίσκεται άλλος ένας ιδρυτής, τον οποίο απομάκρυναν από τους άλλους δυο. Αναφερόμαστε στον Νικόλαο Σκουφά. Η οδός Σκουφά είναι παράλληλη με την Ναυπλίου και καλύπτει μια πλευρά της Πλατείας Χαρίτων.

Είναι πολύ μεγάλη η έκταση της αφού, από τη μια μεριά φτάνει έως την οδό Τειρεσία και η άλλη της μεριά μέχρι την οδό Γενναίου Κολοκοτρώνη.

 

Το ερώτημα είναι: Γιατί "χώρισαν" τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας στην Τρίπολη, ενώ συνήθως οι οδοί αυτοί τοποθετούνται όλοι μαζί, σε άλλες πόλεις.

 

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Αθήνα, όπου στην Πλατεία Φιλικής Εταιρείας, στο Κολωνάκι, βρίσκονται παράλληλα και οδηγούν στην πλατεία οι οδοί Σκουφά, Τσακάλωφ και Αναγνωστοπούλου ,ενώ η οδός Ξάνθου βρίσκεται στο ενδιάμεσο Αναγνωστοπούλου και Σπευσσίπου. Δείτε τον παρακάτω χάρτη...

 

Οι απορίες πολλές αλλά μάλλον αναπάντητες, προς το παρόν.

 

Κάθε εβδομάδα θα κάνουμε ιστορικές αναδρομές για τις οδούς της Τρίπολης. Αυτή τη φορά ερευνήσαμε τις οδούς για τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας.

 

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα, εν αναμονή για την επόμενη οδό… Γιατί μην ξεχνάμε ότι "Όλα είναι… δρόμος".

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.