Στηλες - Δρομοι της Τριπολης

ΑΦΙΕΡΩΜΑ 938: Τα ρετρό "στέκια" της Τρίπολης!

Όταν περπατάς στο κέντρο της Τρίπολης, αναρωτιέσαι αν αυτό που βλέπεις τώρα, ήταν κάτι τελείως διαφορετικό πριν 20 χρόνια. Τα σπίτια, οι πλατείες, τα κτίρια… Γενικότερα, σκέφτεσαι ότι η Τρίπολη ήταν μια εντελώς διαφορετική πόλη. 

Κάποια στιγμή αυτή η απορία ξύπνησε μέσα μου κι έγινε πιο έντονη από ποτέ. Ήθελα να μάθω την ιστορία που κρύβει κάθε μαγαζί και πιο συγκεκριμένα, πώς ήταν οι συνήθειες του κόσμου, πώς διασκέδαζε και, γενικά, πώς περνούσε τον ελεύθερο του χρόνο.

 

Έτσι άρχισα να αναζητώ μαγαζιά που πλέον δεν υπάρχουν και στιγμές που πέρασαν και έμειναν έντονα χαραγμένες στο μυαλό. Άτομα τα οποία πήγαν, είδαν και έζησαν λίγο περισσότερο τα μαγαζιά αυτά, στην εφηβεία τους.

 

Τα παιδιά  της δεκαετίας του ‘80 δεν είχαν internet, κινητά, υπολογιστές και διάφορα άλλα gadgets που έχουμε εμείς σήμερα. Έψαχναν εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης! Ένας απ’ αυτούς ήταν τα μαγαζιά που είχαν ηλεκτρονικά παιχνίδια και όχι μόνο.

 

Τα ηλεκτρονικά μαγαζιά έκαναν πάταγο τη δεκαετία του ‘80, όταν μικροί και μεγάλοι περνούσαν ατελείωτες ώρες παίζοντας εκεί.

 

Μερικά μαγαζιά της δεκαετίας αυτής είναι: το Pacman, το Replay, η Υπόγα, το Cinema, ο Μπακατσέλος και ο Καράμπελας.

 

PACMAN 

Το Pacman, ήταν μαγαζί με ηλεκτρονικά στον πεζόδρομο της Δεληγιάννη. Βρισκόταν εκεί πολλά χρόνια και άνοιξε το ’87.  

Μόλις βρισκόσουν στην είσοδο, έβλεπες το μπιλιάρδο όπως έμπαινες δεξιά. Αριστερά και προς τα πίσω ήταν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Το κτίριο ήταν διώροφο, στον πάνω όροφο είχε τραπεζάκια που όποιος ήθελε μπορούσε να απολαύσει τον καφέ ή το ποτό του, όμως εάν ήθελε μπορούσε να ψυχαγωγηθεί με ορισμένα ηλεκτρονικά, που ήταν ακριβώς δίπλα από τα τραπέζια. 

Στον εξωτερικό χώρο και όταν ο καιρός το επέτρεπε, έβγαζαν οι ιδιοκτήτες τραπέζια και καρέκλες για τους πελάτες.

Στο Pacman σύχναζαν άτομα από 15 ετών και άνω, ενώ απαγορευόταν αυστηρά σε άτομα κάτω των 17 ετών, από τον νόμο, να παίζουν ηλεκτρονικά. 

Μεγάλος ανταγωνιστής το Replay...

 

REPLAY

Το Replay ήταν μαγαζί με ηλεκτρονικά παιχνίδια και βρισκόταν πίσω από τα δικαστήρια της Τρίπολης. 

Στο εσωτερικό του είχε μπάρα στην μέση του χώρου, που μπορούσες να πιεις ποτό, δεξιά ήταν τραπέζια μπιλιάρδου, ηλεκτρονικά και αργότερα τοποθέτησε και τους κουλοχέρηδες. Το συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν στην μόδα της εποχής! 

Ήταν διώροφο κτίριο, στον πάνω όροφο είχε διαμορφωθεί χώρος που μπορούσες να δεις τηλεόραση, ποδοσφαιρικά και μπασκετικά ματς και άλλον ένα χώρο που είχε ένα τραπέζι ping - pong.

Είχε βιτρίνα, άρα ο χώρος ήταν φωτεινός. Όπως μας είπαν άτομα που πήγαιναν εκεί: ”O χώρος ήταν ωραίος, υπήρχε νεολαία, πήγαιναν διάφορες ηλικίες και μικροί και μεγάλοι. Αργότερα έβαλαν και τους κουλοχέρηδες οπότε το ηλικιακό όριο αυξήθηκε."

Ήταν ανοιχτό πριν το ‘90 και το ωράριο του ήταν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ.

 

ΥΠΟΓΑ

Η Υπόγα, βρισκόταν στην πλατεία Άρεως, ήταν υπόγειο, εξ ου και το όνομά του. Είχε δύο εισόδους, η μια ήταν από την Τάσου Σεχιώτη και η άλλη από την πλατεία Άρεως. Ο εσωτερικός του χώρος ήταν αρκετά σκοτεινός και φυσικά είχε ηλεκτρονικά και τρία μπιλιάρδα.

Υπήρχαν ξύλινα τραπεζάκια για καφέ ή ποτό, στα οποία, όπως μας είπαν, οι πελάτες έκαναν πολλές φορές αγώνες bra de fer μεταξύ τους και έβαζαν και στοιχήματα.

Επίσης μια ή δυο φορές την εβδομάδα οι παίκτες μπιλιάρδου διοργάνωναν τουρνουά, επίσης με στοιχήματα, για την ανάδειξη του καλύτερου παίκτη στο μπιλιάρδο.

Άνοιξε το ’80 περίπου και παρέμεινε ανοιχτό μέχρι και τις αρχές του ’90.

 

CINEMA

Το Cinema ήταν εντυπωσιακός πολυχώρος, ο οποίος βρισκόταν απέναντι από τον Νεομάρτυρα Παύλο στην οδό Τάσου Σεχιώτη. Είχε δυο εισόδους, η μια ήταν από την Δεληγιάννη (τη μεριά του πεζόδρομου) και η άλλη από την Τάσου Σεχιώτη.

Ανέβαινες τα σκαλιά από τη μεριά της Δεληγιάννη και έμπαινες στα μπιλιάρδα, όπου στο βάθος είχε μια μπάρα για τους πελάτες.

Επειδή άνοιξε περίπου το ’95 δεν είχε αρχικά υπολογιστές, όμως μετά από κάποια χρόνια έβαλε.

Ήταν διώροφο, με εσωτερική σκάλα. Στον κάτω όροφο βρίσκονταν τα ηλεκτρονικά, όπως έμπαινες δεξιά και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα γέμισε με κουλοχέρηδες (ήταν η μόδα της εποχής βλέπετε!). 

Οι ιδιοκτήτες του Cinema, ήταν πολύ αυστηροί και έτσι δεν επέτρεπαν να εισέλθουν στο χώρο ανήλικοι. 

Έκανε φοβερή εντύπωση όταν άνοιξε, γιατί ήταν τεράστιο μαγαζί, με κρυφούς φωτισμούς, ενώ αυτά που ήδη υπήρχαν την εποχή εκείνη, ήταν πιο "απλά".

Μόλις απαγορεύθηκαν οι κουλοχέρηδες, το Cinema έφερε μια νέα μόδα, το μπόουλινγκ, το οποίο λειτουργούσε στον κάτω όροφο, ενώ ο πάνω όροφος γέμισε με υπολογιστές συν τα μπιλιάρδα.

Δυστυχώς έκλεισε πρόσφατα, πριν περίπου τρία χρόνια. 

 

ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ

Από τα πιο ιστορικά μαγαζιά της Τρίπολης, ήταν ο "Μπακατσέλος", το οποίο βρισκόταν στη ΙΒ'.  

Όπως έμπαινες στο μαγαζί είχε έναν τεράστιο διάδρομο, όπου δέσποζαν οι πινακίδες "Μην πτύετε εις το δάπεδον" και "Μην βλασφημείτε τα θεία". Αριστερά ήταν η μπάρα, ενώ στον τοίχο της εισόδου υπήρχαν φωτογραφίες γνωστών καλλιτεχνών της εποχής όπως οι Καζαντζίδης, Ζαγοραίος  και λοιποί λαϊκοί τραγουδιστές της εποχής.

Περνούσες στο βάθος μια πόρτα και είχε μια αίθουσα που είχε μέσα μόνο 4 μπιλιάρδα, τρία γαλλικά και ένα αμερικάνικο (φημολογείται ότι οι τρύπες του μπιλιάρδου ήταν μικρότερες από τις μπάλες). Υπήρχαν καναπέδες γύρω γύρω, για όποιον ήθελε να καθίσει και να απολαύσει το ποτό του.

Άνοιξε περίπου το '80 και έκλεισε το 2000 και ο λόγος ήταν πως άνοιξαν πιο σύγχρονα μαγαζιά, όπως το Cinema, και είχε μεγάλο ανταγωνισμό. 

Άνοιγε από το μεσημέρι και μετά, μέχρι το βράδυ.

 

 

ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ

Βρισκόταν στην Πλατεία Πετρινού, σχεδόν κάτω από το τότε club "Ιδιωτικό".

Ο εσωτερικός του χώρος ήταν μικρός και τα παιχνίδια που είχε ήταν μόνο ηλεκτρονικά.

Ο ιδιοκτήτης (Καράμπελας), ήταν πολύ αυστηρός και δεν άφηνε να μπουν εύκολα ανήλικοι στο κατάστημά του, γι' αυτό και σύχναζαν άτομα ηλικιών 18-25. Βέβαια δεν ήταν λίγες οι φορές που μικρά παιδιά τρύπωναν στα κρυφά. Δεν έλειπαν φυσικά και οι έφοδοι της αστυνομίας, που έδιωχναν βάσει νόμου τους ανήλικους.

Δεν έμεινε πολλά χρόνια ανοικτό, ήταν από την δεκαετία του ‘80 περίπου μέχρι το ’94.

 

Ήταν μια έρευνα διαπίστωσης… Γιατί μη νομίζετε ότι στην παλιά Τρίπολη ο κόσμος δεν είχε επιλογές και δεν περνούσε όμορφα τον χρόνο του, ακόμα και χωρίς internet!

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.