Στηλες - Δρομοι της Τριπολης

Σπουδαίοι Αρκάδες καθηγητές! (part #2)

Η έρευνα που διεξάγει το arcadia938 συνεχίζεται και μας ταξιδεύει στο παρελθόν. Το δεύτερο μέρος των "Σπουδαίων Αρκάδων καθηγητών", είναι πολύ ενδιαφέρον...

 

Οι Αρκάδες καθηγητές ήταν αρκετοί. Με τα έργα τους στιγμάτισαν και έδωσαν άλλη τροπή στα δεδομένα!

 

Αρκάδες Καθηγητές:

-Καστόρχης Καλλίνικος (1789-1877)

-Οικονομίδης Βασίλειος (1814-1894)

-Παπαρρηγόπουλος Κωνσταντίνος (1815-1891)

-Πύρλας Ιωάννου (1817-1901)

 

-Μυστριώτης Γεώργιος (1840-1916)

-Δημήτριος Γουδής (1875-1939)

-Βέης Κωνσταντίνος (1879-1963)

-Βέης Νικόλαος (1887-1958)

 

Την προηγούμενη εβδομάδα αναφερθήκαμε στους τέσσερις πρώτους (δείτε ΕΔΩ την έρευνα των τεσσάρων πρώτων). Αυτή την εβδομάδα οι "Δρόμοι της Τρίπολης" εξερευνούν τους υπόλοιπους τέσσερις.

 

Θα αναφερθούμε στους: Μυστριώτη Γεώργιο, Δημήτριο Γουδή, Βέη Κωνσταντίνο και Βέη Νικόλαο.

 

-Οδός Μυστριώτου Γεωργίου 

Τρίτη πάροδος δεξιά της οδού Πλαπούτα, μέχρι της οδού Σέκερη.

Ο Μυστριώτης Γεώργιος, γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1840 και απεβίωσε το 1916. Υπήρξε καθηγητής της Κλασσικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών. Έγραψε πολλά συγγράμματα όπως την "Ελληνική Γραμματολογία" και την "Ιστορία των Ομηρικών Επών. Επίσης έγραψε τις σειρές των Ελλήνων συγγραφέων Ομήρου, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Πλάτωνα, Θουκυδίδη και Ξενοφώντα. Ήταν υπέρμαχος της καθαρεύουσας. Στον Δήμο Τρίπολης άφησε ακίνητη περιουσία, με την οποία κτίστηκε το Μυστρώτειο Γυμνάσιο Τρίπολης, στην οδό Καλαμάτας.

Ήταν ένας από τους τελευταίους εκπροσώπους του κινήματος του διαφωτισμού, που πρέσβευε μεταξύ των άλλων, ότι η Αρχαία Ελλάδα θα ανασταινόταν στα παλιά της εδάφη όταν θα εμφανίζονταν οι νέοι Σοφοκλήδες και Ευριπίδηδες και έβλεπε αυτήν την ανάσταση να πραγματώνεται και με την πρόοδο του Ελληνικού Θεάτρου. Ώθηση σ’ αυτό το όνειρο έδωσε η αποκάλυψη κατά τη δεκαετία 1850-1860 των δύο αρχαίων θεάτρων της Ακρόπολης (Ωδείο Ηρώδου του Αττικού και Θέατρο του Διονύσου)

Ο Μυστριώτης ήταν ο άνθρωπος που εισηγήθηκε τη συστηματική αξιοποίηση των αρχαίων θεάτρων για την ανάπτυξη τακτικών ετήσιων περιόδων ερμηνείας αρχαίων δραμάτων, με στόχους όχι μόνο καλλιτεχνικούς και πνευματικούς, αλλά και για την ανάπτυξη του τουρισμού της χώρας. Είναι επίσης εκείνος που πρώτος συνέλαβε την αξιοποίηση της μουσικής παράδοσης του τόπου, της δημοτικής και της εκκλησιαστικής μουσικής, για την επένδυση των παραστάσεων αυτών.

Προτομή Μυστριώτου Γεώργιου, στο Μυστρώτειο Γυμνάσιο Τρίπολης.

 

-Οδός Δημήτριου Γουδή

Έξοδος οδός Μαινάλου και Εικοστής Ογδόης Οκτωβρίου.

Ο Δημήτριος Γουδής υπήρξε διακεκριμένος εκπαιδευτικός. Γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1875 και απεβίωσε στην Αθήνα το 1939.

Μετά από τις εγκύκλιες σπουδές σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών  από όπου αποφοίτησε το 1894 ως αριστούχος. Από το 1899 έως το 1910 υπηρέτησε σαν καθηγητής γυμνασίου στην Τρίπολη. Το 1910 μετατέθηκε στο "Πρότυπο Κλασσικό Γυμνάσιο" που ήταν την εποχή εκείνη προσαρτημένο στο Διδασκαλείο Μέσης Εκπαιδεύσεως στην Αθήνα και το 1920 έγινε γυμνασιάρχης του.

Το 1930 τα δυο σχολεία συγχωνεύτηκαν στην "Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή, της οποίας ανέλαβε τη διεύθυνση. Την επόμενη χρονιά ο Δ. Γουδής αποχώρησε από την εκπαίδευση. Πέθανε το 1939. Έγραψε διάφορα πονήματα, μεταξύ των οποίων "Τα μυστήρια της Ελευσίνος". Ο Δ. Γουδής κληροδότησε όλη την περιουσία του στον Δήμο Τριπόλεως με την εντολή την ίδρυση εντός πενταετίας μεγάλου διδακτηρίου που θα στέγαζε όλα τα σχολεία της πόλης , ή άν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τη διάθεση του ίδιου ποσού για υποτροφίες στο εξωτερικό Αρκάδων πτυχιούχων της κλασικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Λόγω του πολέμου όμως, το κληροδότημα δεν αξιοποιήθηκε έγκαιρα, ενώ μεγάλο μέρος έχασε την αξία του. Τελικά απέμεινε για αξιοποίηση ένα πολύ μικρό μέρος του κληροδοτήματος.

Προτομή Δημήτριου Γουδή, στο πάρκο "Φιλοδένδρων" στην πλατεία Άρεως.

 

-Οδός Βέη Κωνσταντίνου

Τελευταία πάροδος αριστερά της οδού Λαγοπάτη.

Ο Βέης Κωνσταντίνος, γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1879. Ήταν Καθηγητής της Βιομηχανικής Χημείας στο Πολυτεχνείο Αθηνών και Ακαδημαϊκός. Σπούδασε Χημεία στην Αθήνα Και στο Παρίσι. Το 1908 έγινε υφηγητής της Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1918 πήρε την θέση τακτικού Καθηγητή στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο.

Μερικά από τα έργα του ήταν: "Μεικταί οργανομαγνησιακαί ενώσεις" (1908), "Δράσις των μεικτών οργανομαγνησιακών ενώσεων επί των αμιδών", "Νέα μέθοδος παρασκευής οξονών", "Νέα μέθοδος προσδιορισμού του αλκάλεως", "Περί μετατροπής της οινολάσπης σε τρυγικόν ασβέστιον" κ.α.

Απεβίωσε στην Αθήνα το 1963 και κηδεύτηκε στις 27 Μαΐου στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.

 

-Οδός Βέη Νικολάου

Προτελευταία πάροδος αριστερά της οδού Λαγοπάτη.

Ο Βέης Νικόλαος ήταν αδερφός του Κωνσταντίνου Βέη. Γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1887 και απεβίωσε στην Αθήνα έπειτα από μακρόχρονη και επώδυνη ασθένεια, το 1958. Καθηγητής της Βυζαντινής και Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1925 έγινε Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δημοσίευσε πολλές ιστορικές μελέτες στο περιοδικό "Βυζαντινά και Νεοελληνικά Χρονικά". Κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο πήγε στην Αλβανία για να εμψυχώσει τον μαχόμενο Ελληνικό στρατό. 

Το 1929 και το 1932 ήταν και πάλι υποψήφιος βουλευτής στις γερουσιαστικές εκλογές. Το 1935 απολύθηκε για πολιτικούς λόγους αλλά τον επόμενο χρόνο επαναπροσλήφθηκε μετά από απαίτηση των φοιτητών του και άλλων. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος του 1940, έφυγε για το μέτωπο της Βορείου Ηπείρου πολιτικά επιστρατευμένος. Έμεινε στην περιοχή του Αργυροκάστρου, όπου επιτέλεσε σημαντικό έργο για τη διάσωση της ελληνικής κληρονομιάς, εντοπίζοντας, μελετώντας και περιγράφοντας ελληνικές επιγραφές και χειρόγραφα της μητρόπολης Αργυροκάστρου και μοναστηριών της Βορείου Ηπείρου.

 


Αριστερά ο Ν. Βέης σε νεαρή ηλικία- Στο κέντρο το βιβλίο του "Τα Χειρόγραφα των Μετεώρων"-  Δεξιά με τη σύζυγό του, Μαίρη Βέη στο Λουτράκι.

 

Ανακηρύχθηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών το 1941. Από το 1945 έως το 1947 βρισκόταν και πάλι στα Μετέωρα για έρευνες. Από το 1948 ως το 1952 διετέλεσε πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται το έργο του Ν. Βέη γύρω από τα αρχεία των Μετεώρων, για το οποίο βραβεύτηκε από την Βασιλική Βαυαρική Ακαδημία του Μονάχου το 1909. Στοιχεία της βιογραφίας του εξέδωσε η σύζυγός του Μαίρη Βέη.

 

Η έρευνα του arcadia938 για τους Τριπολίτες καθηγητές ολοκληρώθηκε. Μέσα από αυτή την έρευνα ανακαλύψαμε Αρκάδες καθηγητές με ιδιαίτερες προσωπικότητες και με αρκετά ανήσυχα πνεύματα, αφού μελέτησαν, έγραψαν βιβλία τα οποία υπάρχουν και διαβάζονται μέχρι σήμερα, συμμετείχαν στα κοινά και ήταν και με το παραπάνω ενεργοί πολίτες.

Η Τρίπολη τίμησε αυτούς τους ανθρώπους δίνοντας τα ονόματα τους σε δρόμους της πόλης!

Οι "Δρόμοι της Τρίπολης" δίνουν ραντεβού την επόμενη εβδομάδα...

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.