Στηλες - Δρομοι της Τριπολης

Έξι γυναικείες θεότητες του Ολύμπου

Η μυθολογία στους δρόμους της Τρίπολης κυριαρχεί, γι' αυτό το λόγο θα αναφερθούμε σε πρόσωπα της μυθολογίας τα οποία "φιλοξενούνται" στις γειτονιές της πόλης μας.

 

Οι δώδεκα Θεοί του Ολύμπου είναι οι κύριοι θεοί της Ελληνικής μυθολογίας που κατοικούσαν στην κορυφή του Ολύμπου. Τους θεούς η πόλη μας τους τίμησε "φιλοξενώντας" τους σε κάποιους "δρόμους της Τρίπολης".

 

Οι θεότητες που αποτελούν το δωδεκάθεο είναι 6 άνδρες και 6 γυναίκες. Το arcadia938.gr σ' αυτή την έρευνα θα αναφερθεί στις "έξι γυναικείες θεότητες του Ολύμπου".

 

Οι θεοί ήταν 12 και ήταν οι εξής:

Δίας, Ήρα, Ποσειδώνας, Δήμητρα, Εστία, Αφροδίτη, Απόλλων, Άρης, Άρτεμις, Αθηνά, Ήφαιστος και Ερμής.

 

Αρχικά θα αναφερθούμε στις "έξι γυναικείες θεότητες του Ολύμπου", οι οποίες είναι: Ήρα, Δήμητρα, Εστία, Αφροδίτη, Άρτεμις και Αθηνά.

Η κάθε μία είχε τη δική της ιδιότητα και προστάτευε κάτι ξεχωριστό. Επίσης ορισμένες από αυτές τις θεότητες λατρεύονταν και στην Αρκαδία.

 

Οδός Ήρας

Δεύτερη πάροδος αριστερά της οδού Ιωσήφ Ανδρούσης, μέχρι της οδού Ερυμάνθου.

 

Η Ήρα ήταν η μεγαλύτερη Θεά των Αρχαίων Ελλήνων. Κόρη του Κρόνου και της Ρέας. Βασίλισσα του Ουρανού. Αδερφή και σύζυγος του θεού Δία. 

Η Ήρα προστάτιδα του γάμου και της συζυγικής πίστης.  Ζήλευε υπερβολικά όταν ο Δίας την απατούσε και γι'αυτό καταδίωκε τις αντίζηλές της. Κανείς θεός δεν τολμούσε να της φέρει αντίρρηση ή να της αντιμιλήσει. Να επισημάνουμε ότι ήταν αδερφή της θεάς Εστίας, της θεάς Δήμητρας, του θεού Ποσειδώνα και του θεού Πλούτωνα.

Την τιμούσαν ιδιαίτερα στο Άργος, στις Μυκήνες, στη Σπάρτη και περισσότερο στην Ολυμπία. Στο Ηραίο του Άργους υπήρχε το περίφημο χρυσελεφάντινο άγαλμά της. 

 

Οδός Δήμητρος

Πρώτη πάροδος αριστερά της οδού Ναυπλίου.

 

Θεά της γης, της γεωργίας , της χλωρίδας, της τροφής, της γονιμότητας και προστάτιδα των γεωργών. Η Δήμητρα ήταν το δευτερότοκο παιδί του Κρόνου και της Ρέας και η προτελευταία και μεσαία κόρη τους. Μαζί με τον Δία γέννησε την Περσεφόνη, την αγαπημένη της κόρη. Ήταν η αδυναμία της και ήταν εξαιρετικά προστατευτική μαζί της. Όταν ο Πλούτωνας, ο αδερφός της, απήγαγε την κόρη της και άκουσε τις κραυγές της, ανήσυχη έβαλε μια μαύρη μπόλια στο κεφάλι της και μερόνυχτα ολόκληρα την έψαχνε. 

Μια ιστορία για το πώς δημιουργήθηκαν οι τέσσερις εποχές:

Η Δήμητρα, αφού εξαφανίστηκε η κόρη της, δεν έτρωγε, δεν έπινε, δεν κοιμόταν παρά μόνο την έψαχνε. Από την στεναχώρια και την κατάθλιψή της όλη η γη έπεσε σε βαρύ χειμώνα, με αποτέλεσμα τα φυτά και τα σπαρτά να μην φύτρωναν και τα ζώα να πέθαιναν. Ακόμα και οι υπόλοιποι θεοί υπέφεραν από αυτήν την κατάσταση. Όταν έμαθε τί έκανε ο αδερφός της, έξαλλη από θυμό απευθύνθηκε στον Δία. Έτσι ο Δίας αποφάσισε η Περσεφόνη 6 μήνες να τους περνάει κοντά στην μητέρα της (με αποτέλεσμα όλα να άνθιζαν) και 6 μήνες κοντά στον άντρα της, στον Κάτω Κόσμο (με αποτέλεσμα η γη να έπεφτε σε βαρύ χειμώνα). Έτσι δημιουργήθηκαν οι Εποχές.

 

Οδός Εστίας

Πρώτη πάροδος αριστερά της οδού Αγίου Κωνσταντίνου. 

 

Η θεά Εστία ήταν η μεγαλύτερη κόρη και το πρώτο παιδί του Κρόνου και της Ρέας, γι' αυτό και τέθηκε επικεφαλής όλων των μεγάλων Θεοτήτων.

Προστάτιδα της οικογενειακής ευτυχίας, είχε ως ιερό της, το κέντρο του σπιτιού και της προσφερόταν και η τελευταία θυσία σε κάθε εορταστική σύναξη του ανθρώπου. Δεν είχε συμμετάσχει σε κανέναν πόλεμο (εκτός από την Τιτανομαχία), εξαιτίας της ήρεμης, ειρηνικής και πράας προσωπικότητάς της. Ήταν η μόνη θεά που τα πήγαινε καλά με όλους τους, ακόμα και με τον θεό Άρη (που όλοι τον απεχθανόντουσαν για τον αιμοδιψή χαρακτήρα του) και τον θεό Πλούτωνα . Όλοι οι θεοί τη σέβονταν και λέγεται ότι αυτή ήταν ο συνδετικός κρίκος που τους ένωνε όλους.

 

Οδός Αφροδίτης

Δεύτερη πάροδος αριστερά της οδού Σοφίας.

 

Θεά της ομορφιάς, του έρωτα και της συνουσίας. Η θεά Αφροδίτη ήταν η ομορφότερη γυναίκα θεών και ανθρώπων.

Γεννήθηκε από τον αφρό της θάλασσας, όταν ο Κρόνος έκοψε τα γεννητικά όργανα του πατέρα του, του Ουρανού, και τα πέταξε στη θάλασσα. Κατά τον Όμηρο όμως, πατέρας της ήταν ο θεός Δίας και η Διώνη. Όταν οι Ώρες την έντυσαν και την περιποιήθηκαν, εμφανίστηκε στον Όλυμπο. Όλοι οι θεοί τη θαύμασαν και την ήθελαν για γυναίκα τους. Παρ' όλο που περιμέναμε να είχε για άντρα έναν όμορφο και γεροδεμένο θεό, η θεά Αφροδίτη παντρεύτηκε τον θεό Ήφαιστο (γιος του θεού Δία και της θεάς Ήρας), που ήταν ο πιο άσχημος από τους θεούς. Βέβαια, δεν τον επέλεξε μόνη της, αλλά ο θεός Δίας και η θεά Ήρα της τον επέβαλαν. 

 

Οδός Αρτέμιδος 

Τέταρτη πάροδος δεξιά της οδού Ιωάννου Μεταξά.

 

Η Άρτεμις Θεά της άγριας φύσης, του κυνηγιού, των ζώων και της γονιμότητας, ήταν κόρη του Δία και της θεάς Λητούς, δίδυμη αδερφή του θεού Απόλλωνα. Γεννήθηκε πρώτη και μάλιστα βοήθησε τη μητέρα της να ξεγεννήσει και τον αδερφό της, γι' αυτόν το λόγο πήρε και τον τίτλο της θεάς των τοκετών. 

Λατρευόταν στην Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία. Σύμβολά της ήταν ο σκύλος και η ελεφαντίνα.

 

Οδός Αθηνάς

Πρώτη πάροδος αριστερά της οδού Σοφίας.

 

Η Θεά Αθηνά της Σοφίας, των τεχνών και του σώφρονος πολέμου. Ήταν κόρη του Δία και της Μήτιδος της θεάς της σοφίας, κάτι που κληρονόμησε και η κόρη της.

Η Αθηνά ήταν ορκισμένη παρθένα μαζί με την ετεροθαλή αδερφή της, την Άρτεμη και τη θεία της, την Εστία. Γι'αυτό το λόγο ποτέ δεν είχε εραστή ούτε παντρεύτηκε, και απέφευγε αυτές τις ιδέες. Αν και αρκετοί την ήθελαν για γυναίκα τους αυτή δεν υπέκυψε ποτέ. Ο θεός Ήφαιστος μια φορά πήγε να τη βιάσει αλλά η δυναμική κόρη του Δία, τον χτύπησε με τον δόρυ της και έφυγε τρέχοντας. Παρ' όλα αυτά, έμεινε το σπέρμα του Ηφαίστου στο μηρό της. Η θεά γεμάτη αηδία το σκούπισε με ένα κομμάτι μαλλί και το πέταξε στο έδαφος. Η Γαία το γονιμοποίησε και έτσι γεννήθηκε ο Εριχθόνιος, τον οποίο η Αθηνά τον μεγάλωσε σαν πραγματικό της γιο. 

Όλα τα μνημεία της Αθήνας ήταν αφιερωμένα στην Αθηνά. Προς τιμήν της τελούνταν τα Παναθήναια, τα Χαλκεία κλπ. Έφερε την περικεφαλαία, την κουκουβάγια, το δόρυ και την ελιά. Λατρευόταν στην Αρκαδία, στη Μεσσηνία, στη Ρόδο και σε άλλα μέρη.

 

Αυτές ήταν οi έξι θεότητες του Ολύμπου, οι οποίες υπάρχουν στους "Δρόμους της Τρίπολης".

Μην ξεχνάμε όμως ότι υπάρχουν κι άλλοι έξι θεοί του Ολύμπου, οι οποίοι είναι: ο Δίας, ο Άρης, ο Ήφαιστος, ο Απόλλωνας, ο Ερμής και ο Ποσειδώνας. Γι' αυτούς τους θεούς θα αναφερθούμε σε επόμενη έρευνα, με τίτλο "Οι έξι ολύμπιοι θεοί" στο arcadia938.gr.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.