Στηλες - Δρομοι της Τριπολης

Περιστεριώνες: "Tα κύρια αρχιτεκτονικά στοιχεία της πόλης" (pics)

Οι περιστεριώνες της Τρίπολης, είναι λαϊκά αρχιτεκτονήματα χωρίς στολίδια, φτιαγμένοι όμως με μεράκι και βγαλμένοι μέσα από την ανάγκη, αφού αρκετοί κάτοικοι συμπλήρωναν τα οικονομικά τους με της εκτροφή περιστεριών.

 

Στην καρδιά της Πελοποννήσου και σε υψόμετρο 663 μ., στους πρόποδες του Μαινάλου, είναι χτισμένη η παλιά πρωτεύουσα του Μωριά, η ιστορική Τρίπολη, τριγυρισμένη από τις εύφορες πεδιάδες της Μαντινείας και της Τεγέας.

 

Οι "Δρόμοι της Τρίπολης" μας ταξιδεύουν στους ιστορικούς περιστεριώνες της πόλης!

 

Ο επισκέπτης που φτάνει ή ο ταξιδευτής που βρίσκεται περαστικός στο "σταυροδρόμι" αυτό του Μωριά, διακρίνει να υψώνονται στα γύρω σιτοχώραφα κάτι ψιλόλιγνα, λιτά κτίσματα, που ξεπροβάλλουν διακριτικά και είναι μοιρασμένα στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, δεν είναι παρά "Οι Περιστεριώνες της Τρίπολης".

 

Έτσι οι  πρώτοι εντεταλμένοι "υποδοχείς" της πόλης είναι οι φτερωτοί κάτοικοι των περιστεριώνων της περιοχής.

 

Οι περιστεριώνες της Τρίπολης, που στο μεγαλύτερο αριθμό τους είναι "φυτεμένοι" στην εξοχή, στα τα στάρια και τα αμπέλια, στέκονται θα’ λέγαμε σαν "βίγλες", λες και φυλάνε τα περάσματα της πολιτείας δίπλα από τους δρόμους που οδηγούν στο Ναύπλιο, Σπάρτη, Βυτίνα.

 

Στην Τρίπολη να διευκρινίσουμε ότι υπάρχουν οι περισσότεροι, σε σύγκριση με τις άλλες γειτονικές επαρχίες.

 

Η Αρχιτεκτονική μορφή τους:

 

Η χαρακτηριστική απουσία διακόσμησης από τους περιστεριώνες της Τρίπολης και γενικότερα της Αρκαδίας δε μειώνει το ενδιαφέρον τους από πλευράς λαϊκής αρχιτεκτονικής. Εξάλλου τα ίδια στοιχεία μπορεί να δει κανείς γενικά σε όλο το αρχιτεκτονικό ύφος της πόλης. 

 

Οι παλαιότερες κατασκευές περιστεριώνων ανάγονται στα τέλη του 19ου αιώνα. Όπου η εκτροφή περιστεριών είναι ένας εύκολος , χωρίς πολλές φροντίδες τρόπος, για να συμπληρώσει κανείς τα οικονομικά του.

 

Το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός τέτοιων κτισμάτων στην Τρίπολη, σε σύγκριση με τις άλλες γειτονικές επαρχίες της Πελοποννήσου, δίνει μεγαλύτερη διάσταση στο θέμα και μας επιτρέπει να χαρακτηρίσουμε τους περιστεριώνες, σαν ένα από τα κύρια αρχιτεκτονικά στοιχεία της πόλης και του νομού της Αρκαδίας.

 

 

ΠΗΓΗ: "Περιστεριώνες της Αρκαδίας" του Νίκου Γρηγοράκη

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.