Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Η Ελλάδα ποτέ (;) δεν πεθαίνει..

 Απανωτά τα..."χτυπήματα" της μοίρας για την κυβέρνηση Σύριζα/Ανέλ.

Η περσινή "παντοδυναμία" του κυβερνητικού συνασπισμού, μετατρέπεται, καθημερινά, σε μακρινή ανάμνηση. Η καταφανής αδυναμία των στελεχών του να διαχειριστούν ακόμη και διαδικαστικού τύπου θέματα, οι άγονες και ατελέσφορες απόπειρες παρεμβάσεων σε τομείς όπως τα μέσα ενημέρωσης και η εκπαίδευση, η αυξητική τάση που παρουσιάζει η αγανάκτηση μεγάλης μερίδας των πολιτών και οι ίδιες οι εσωτερικές αντιφάσεις που χαρακτηρίζουν τη συνεργασία των δύο κομματικών σχηματισμών, φαντάζουν τροχοπέδη για την μακροημέρευσή της.

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει, σίγουρα, καταφέρει να επιβάλει πολλά "αντί-λαϊκά" μέτρα, με τις μίνιμουμ αντιδράσεις. Αυτό θα πρέπει να το πιστωθεί, κυρίως, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που-ακόμα και τώρα- είναι σε θέση να συγκεντρώνει το 25% της προτίμησης, των ερωτώμενων σε δημοσκοπήσεις πολιτών. Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει, ακόμα, ηττηθεί ποτέ σε εκλογές-το ποσοστό που έλαβε η υποψηφιότητά του για δήμαρχος Αθηναίων θα πρέπει να θεωρηθεί επιτυχία και, μάλιστα, καθαρά προσωπικού χαρακτήρα-. Κατά την άποψή μου, όμως, δεν φθάνει η όποια "αύρα νικητή" έχει απομείνει στον Αλέξη Τσίπρα. Ακόμα κι αν σε κάποια θέματα φαίνεται να θέλει να κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση, μοιάζει να περιστοιχίζεται από στελέχη που είτε είναι υπεράνω (!)....σχολιασμού  είτε είναι ιδιαίτερα περιορισμένων δυνατοτήτων. 

Στην άλλη....όχθη, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει τα δικά της προβλήματα, καθώς, αφενός,  δεν είναι σε θέση να αρθρώσει- τουλάχιστον, δημοσίως- έναν λόγο που θα στηρίζεται σε υποσχέσεις για παροχές στους πολίτες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πάρα πολύ καλά πως η χώρα έχει εγκλωβιστεί σε μια περιοριστική, απόλυτα ελεγχόμενη σχεδόν,  δημοσιονομική πολιτική, γι' αρκετά χρόνια. 

Αφετέρου, ο σημερινός ηγέτης της Ν.Δ. δεν πείθει πολλούς πως θα είναι αποτελεσματικός, καθώς έχει ήδη δοκιμαστεί σε υπουργικές θέσεις, με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. 

Βέβαια, δεν είναι ανάγκη να πειστούν οι Έλληνες πολίτες περί της αποτελεσματικότητας κάποιου πολιτικού. Συνήθως, το βασικό κριτήριο που καθορίζει την ψήφο τους είναι καθαρά ατομικό και ιδιοτελές, πολύ συχνά δε απλά θεωρούν πως ενισχύουν τον λιγότερο κακό εκ των δύο βασικών διεκδικητών της πρωθυπουργίας.

Αυτή η πρακτική φθείρει και εξαχρειώνει περαιτέρω και το κοινωνικό σύνολο και το πολίτευμα. 

Ίσως βελτιωθεί κάπως η κατάσταση με το νέο εκλογικό νόμο, αλλά, ακόμα και αυτός, υπήρξε αρκετά άτολμος ως προς τη σύνταξή του, γεγονός που τον καθιστά, μάλλον, ανίσχυρο να συντελέσει σ' έναν ουσιαστικό μετασχηματισμό του πολιτειακού μας συστήματος και, επομένως, του πολιτικού μας προσωπικού.

Μια απλή, "ανόθευτη"  αναλογική, ή ενισχυμένη - σύμφωνα με το γερμανικό μοντέλο- θα ήταν ,ίσως, μια περισσότερο ενδεδειγμένη λύση για τη σύγχρονη Ελλάδα.

Σε περίπτωση, φυσικά, που όντως υπάρχει ακόμα κάποιος ή κάποιοι που αναζητούν λύσεις και δεν έχουν, από καιρό, παρατήσει την όλη υπόθεση, αφού, ως γνωστόν, η "Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει"....

 

 

 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.