Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Nεολαϊκισμός: Η μεγαλύτερη αποτυχία του Σύριζα

"Αυτός που θέλει να διακρίνει την αλήθεια από το ψέμα πρέπει να έχει επαρκή ιδέα περί του τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα".

 

Η μεγαλύτερη αποτυχία του Σύριζα δεν ήταν ούτε η διαπραγμάτευση ούτε το "φιάσκο" του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ούτε καν η υιοθέτηση πρακτικών που ο ίδιος χαρακτήριζε ως "αντισυνταγματικές".

 

Η μεγαλύτερη αποτυχία του είναι πως επέτρεψε να εισέλθουν στους κόλπους του τα θλιβερά υπολείμματα του παλαιοκομματικού κρατικισμού και, επίσης, πως συνδιαλέγεται με τους γνωστούς "μελετητές", "συμβούλους", "οσφυοκάμπτες" και "αιρετούς" που, επί δεκαετίες, λυμαίνονται το ελληνικό δημόσιο.

 

Ο Σύριζα είχε μια ιστορική ευκαιρία: Να επιδείξει εξ' αρχής τον, έστω, αδέξιο "ευρωπαϊσμό", κεντροαριστερού τύπου-ο οποίος μοιάζει με αφελή εφαρμογή των διδαγμάτων του Άντονυ Γκίντενς-, χωρίς να καταφύγει σε μια ιδεαλιστική μεν, αλλά αεροβατούσα, αριστερίστικη λογική που ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία.

 

Φευ, όμως...Ο Σύριζα "παραδόθηκε" στις εγγενείς αντιφάσεις του και στις λαϊκιστικές καταβολές πολλών στελεχών του και, κυριότερα, πολλών παλαιών στελεχών του ΠαΣοκ.

 

Το παρατηρούμε και στην περιοχή μας: Αρκετοί απ' αυτούς που επιβιώνουν επειδή συντηρούν μια οικονομική σχέση με το ελληνικό δημόσιο, προσέτρεξαν στους νέους "αφέντες", σχεδόν πριν στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής του Προέδρου της Δημοκρατίας επάνω στο διάταγμα σχηματισμού της πρώτης "αριστερής" κυβέρνησης...

 

Αυτά τα "βαρίδια", ή τα "άχθη αρούρης", που ζουν παρασιτικά εις βάρος  της ελληνικής οικονομίας, δεν δυσκολεύτηκαν καθόλου να γίνουν συνδαιτημόνες και υποστηρικτές του Σύριζα, για να τον εγκαταλείψουν φυσικά με την πρώτη ευκαιρία, ήδη αυτό κάνουν....

 

Μαζί με αυτούς, επαγγελματίες αιρετοί, άρχισαν τις δοσοληψίες με τη νέα κυβέρνηση για να μην χάσουν την επιρροή τους και να διατηρήσουν την μικροαστική αίσθηση υπεροχής που διακρίνει τη συμπεριφορά αλλά και τις πρακτικές τους.

 

Τουλάχιστον, η "στροφή" του Σύριζα, σημαίνει μήπως το "τέλος του λαϊκισμού", που ευαγγελίζονται πολλοί;

 

Κάθε άλλο...Η "στροφή" θα ήταν καλό να είχε γίνει νωρίτερα αλλά είναι, έτσι κι αλλιώς, βεβιασμένη...Και μόνο το γεγονός της συνύπαρξης μ' ένα, ξεκάθαρα, λαϊκιστικό μόρφωμα όπως οι ΑνΕλ, ένα κόμμα που στηρίζεται στη σκανδαλολογία και στις διαλείψεις μεγαλείου του αρχηγού του, απαγορεύει στον Σύριζα να μετασχηματιστεί σε μια σοβαρή και αποτελεσματική, σύγχρονη ή, αν θέλετε, νεωτερική αριστερά..

 

Και το χειρότερο είναι πως και η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, πριν καν φθάσει στην προεκλογική διαδικασία, φαίνεται να ρέπει προς έναν κομματικοδίαιτο, ανορθολογικό λαϊκισμό, πράγμα που αποδεικνύεται απ' τους πρόσφατους "διορισμούς" τομεαρχών του κόμματος...

 

Κοντολογίς, αν δεν συμβεί κάτι το συγκλονιστικά καταστροφικό-άρα και, εκ φύσεως, αναδομητικό- μην έχετε πολλές προσδοκίες απ' το άμεσο μέλλον...

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.