Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Δημοψήφισμα 2015: Η αυταπάτη της αντίστασης..

Δυο χρόνια πριν, ζήσαμε ενδιαφέρουσες μέρες στη χώρα μας...Η τότε Κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει σε δημοψήφισμα το "σχέδιο συνεργασίας" με τους εταίρους και δανειστές μας.

Η πράξη αυτή, ουσιαστικά, οδήγησε στα περίφημα "capital controls" και σε μια πόλωση άνευ προηγουμένου, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας.

 

Βλέπετε, όταν έχεις μπροστά σου ένα μανιχαϊστικό και απλοϊκό δίλημμα, "Ναι" ή "Όχι, είναι πολύ εύκολο να χωριστείς, ως εκλογικό και κοινωνικό σώμα, στα δύο..

 

Οι συγκεντρώσεις, υπέρ της μιας και της άλλης άποψης, στην Αθήνα, ανέδειξαν το διχασμό και, παράλληλα, υπενθύμισαν σε όλους μας τις βαθιές αντιφάσεις και τις χρόνιες παθογένειες της νεοελληνικής νοοτροπίας.

 

Και μπορεί η συγκέντρωση υπέρ του "Όχι" να ήταν κατά πολύ μαζικότερη και συγκινησιακά φορτισμένη από την αδέξια και ψευδοελιτιστική συγκέντρωση υπέρ του "Ναι", αλλά, παράλληλα, σε πολλούς από εμάς, προκάλεσε, τουλάχιστον, μια αμφιθυμία, καθώς  θύμιζε, σε πολύ μεγάλο βαθμό, τις συγκεντρώσεις του ΠαΣοΚ τη δεκαετία του '80. Αυτές, δηλαδή, που μάθαμε στο Πανεπιστήμιο να θεωρούμε, μέσα από έρευνα, ως "απόλυτο λαϊκισμό"...

 

Τελικά, οι κάλπες του, πρώτου μετά το 1974, δημοψηφίσματος αναδεικνύουν σε μεγάλο νικητή το «Όχι», δίνοντάς του ποσοστό 61,31%, παρά τις αντίθετες προβλέψεις των δημοσκόπων, τις ατέλειωτες ουρές και την ταλαιπωρία στα ΑΤΜ για 60 ευρώ ημερησίως. 

 

Κάποια χρήσιμα συμπεράσματα που προέκυψαν από την όλη διαδικασία, ήταν τα εξής:

 

Ο "μέσος" έλληνας έχει ανάγκη να θεωρεί εαυτόν "αντικομφορμιστή" και "αντιστασιακό", διότι είναι ακριβώς το αντίθετο.

 

Κανείς σοβαρά σκεπτόμενος άνθρωπος δεν πίστεψε πως θα φθάναμε στα άκρα την αντιπαράθεσή μας με την Ε.Ε.

 

Για κάποιους, τα capital controls ήταν καταστροφικά, γι' αρκετούς αντικείμενο "χαβαλέ" και για τους περισσότερους "αναγκαία" ταλαιπωρία.

 

Το δημοψήφισμα εξέθεσε το πολιτικό και μιντιακό μας κατεστημένο που, παρά τις "φιλότιμες" προσπάθειές του, "βυθίστηκε αύτανδρο"...Βέβαια, φρόντισε αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας, με τις αβελτηρίες του, να το επαναφέρει στον..."αφρό"!

Η λέξη "δημοψήφισμα" απέκτησε, έκτοτε, αρνητική χροιά και έννοια στην ημεδαπή και αυτό είναι ότι χειρότερο, τελικά, προέκυψε....

 

Προσωπικά, δεν πήρα μέρος στο δημοψήφισμα...Δεν μου αρέσουν τα ερωτήματα "Ναι ή Όχι" και θεωρώ πως ήταν άκαιρο και άχρηστο, σε εκείνη τη συγκυρία, ένα δημοψήφισμα...

 

Η ιστορία έδειξε πως, όντως, ήταν απλά ένας πολιτικός ελιγμός που ωφέλησε, πρόσκαιρα (;), τον Αλέξη Τσίπρα αλλά ζημίωσε τη χώρα...

 

Τουλάχιστον, το "διασκεδάσαμε"...

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.