Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Ελληνογαλλικές..."Φιλοφρονήσεις"

Η επίσημη επίσκεψη του προσφάτως εκλεγέντα Γάλλου Προέδρου και οι γαλλικές εξαγωγές.

Η Ελλάδα αποτελεί παραδοσιακό "πελάτη" της γαλλικής οικονομίας, γεγονός που έλαβε τις μεγαλύτερές του διαστάσεις την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1914) και, έκτοτε, συνεχίζεται με περιοδικές αυξομειώσεις.

 

Είναι δεδομένο πως η εξωτερική πολιτική μιας χώρας εξαρτάται, πρωτίστως, από τις οικονομικές της σχέσεις με τα συμμαχικά κράτη.

 

Τα τελευταία χρόνια, η Ελληνική Δημοκρατία έχει προσπαθήσει, ματαίως, να πρωταγωνιστήσει στην "σφυρηλάτηση" ενός "άξονα" των Μεσογειακών χωρών-της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένης-, προκειμένου να αντιμετωπιστεί, μεταξύ άλλων, η μονοπώληση της οικονομικής ισχύος από τον "άξονα" του Βερολίνου και των "δορυφόρων" του. 

 

Παρότι, επίσημα, η Γαλλική Δημοκρατία εμφανίζεται υποστηρικτική απέναντι στις θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, το 2015 αποδείχθηκε περίτρανα πως η ίδια η Γαλλία δεν έχει την ισχύ για να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στην πορεία και τη φυσιογνωμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Η γερμανική "παντοδυναμία" καλά κρατεί και αυτό που προσπαθεί να κάνει η γαλλική ηγεσία είναι να βελτιώσει, όσο γίνεται, τις προοπτικές της γαλλικής οικονομίας μέσα στα επόμενα χρόνια, με απώτερο στόχο να μπορέσει, κάποτε, να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις το Βερολίνο.

 

Ωστόσο, καθώς οι ζώνες επιρροής των Γάλλων βαίνουν συρρικνούμενες, η Ελλάδα αποτελεί μια εκ των ων ουκ άνευ αγορά για τα προϊόντα επιχειρήσεων γαλλικών συμφερόντων, με "αιχμή", φυσικά, τα οπλικά συστήματα.

 

 

Η ελληνική οικονομία, βέβαια, δεν είναι και η πιο...αξιόπιστη διεθνώς, αλλά στην αναβροχιά καλό είναι και το χαλάζι, που λένε....

 

Σε τελική, όμως, ανάλυση, το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ο "εγκλωβισμός" της σε ασύμφορες, για την ίδια, οικονομικές σχέσεις με παραδοσιακούς ή μη συμμάχους, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μέχρι και "νεο-αποικιοκρατικές"....

 

Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η επίσκεψη του κ. Μακρόν, ο οποίος δήλωσε "Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας" και πως θα μπορούσε να μην πει κάτι τέτοιο, άλλωστε...

 

Στην πραγματικότητα, ήθελε να πει: "Δεν έχω ιδέα για το μέλλον της Ελλάδας, εγώ ήρθα να πουλήσω την πραμάτεια μου..."

 

Άλλωστε, εδώ και καιρό, έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τους ηγέτες των δυτικών δημοκρατιών να λειτουργούν, αποκλειστικά, ως "πρεσβευτές" των μεγαλοεπιχειρηματιών της χώρας τους. Ο κ. Μακρόν δεν αποτελεί, φυσικά, εξαίρεση...

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.