Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Η σύγχρονη Ακροδεξιά στην Ευρώπη: Αίτια και συνέπειες

Η τεράστια άνοδος των ποσοστών του ξενοφοβικού AFD στις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου 2017, επανέφερε τη συζήτηση περί "Ακροδεξιάς" στη γηραιά Ήπειρο.

 

Στη φωτογραφία που συνοδεύει το παρόν, μπορείτε να δείτε τα ποσοστά που συγκέντρωσαν τα αντίστοιχα κόμματα σε ευρωπαϊκές χώρες, κατά τις εκάστοτε τελευταίες εθνικές εκλογές.

 

Χωρίς καμία τάση υπερβολής ή καταστροφολογικού εκφοβισμού, η ανοδική τάση του ακραίου εθνικισμού, του εθνικού ρατσισμού και της ξενοφοβίας είναι αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα και για την Ευρώπη.

 

Η ανικανότητα των πάλαι ποτέ "κραταιών" αστικών κομμάτων να διαχειριστούν τη Νομισματική Ένωση, η Ύφεση-που προήλθε είτε από τυχοδιωκτισμό είτε από την απώλεια "αποικιοκρατικής φύσεως" προνομίων είτε, απλά, από τον οικονομικό επεκτατισμό τεράστιας δυναμικής οικονομιών όπως αυτές της Κίνας και της Ινδίας-, οι ιστορικές "έριδες" και "φοβίες", όπως και ο επαμφοτερίζων ρόλος των ΗΠΑ, οδήγησαν μερίδα των ευρωπαίων πολιτών στην "αγκαλιά" ακραίων κύκλων, με τους τελευταίους αυτούς να επενδύουν επικοινωνιακά στο αίσθημα ανασφάλειας, απογοήτευσης αλλά και φόβου-ειδικά όσον αφορά την "Ισλαμική Τρομοκρατία"- που προσελκύει όλο και πιο πολλούς πολίτες της γηραιάς Ηπείρου..

 

Η συνακόλουθη απομάκρυνση των μέσων και κατώτερων, οικονομικά και μορφωτικά, στρωμάτων του πληθυσμού από τις πολιτικές διαδικασίες, η απαξίωση της δημοκρατίας ως συνθετικού "κρίκου" της αρχιτεκτονικής που διέπει την Ε.Ε. και, βασικά, η αποτυχημένη πρακτική αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος από πλευράς των ευρωπαϊκών θεσμών-οι οποίοι μένουν στα λόγια και αποφεύγουν τα έργα, δεν είναι τυχαίο πως επέλεξαν ως αρμόδιο επίτροπο τον "δικό" μας, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο...- αποτέλεσαν και αποτελούν τις προϋποθέσεις ανάπτυξης ενός ακραίου νεοεθνικιστικού και ρατσιστικού "κινήματος", με επιμέρους χαρακτηριστικά για κάθε χώρα, το οποίο, εκ φύσεως, είναι αντίθετο ή αντίρροπο, αν προτιμάτε, στην ίδια τη φιλοσοφία της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

 

Μετά και το αναμενόμενο αλλά δυσάρεστο εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο και για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα, που, μάλλον, δεν θα πρέπει να προσδοκά αλλαγή κατεύθυνσης της Ένωσης προς τον "Φιλελευθερισμό της Αριστεράς" αλλά προς τον αυστηρότερο οικονομικό έλεγχο, εσωτερικό και εξωτερικό.

 

Το γεγονός αυτό, κατεξοχήν, είναι επιζήμιο για οικονομίες-όπως η ελληνική- που βρίσκεται σε μια διαδικασία ανάκαμψης, θεωρητικά, και έχει ανάγκη την εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό αλλά και μεγαλύτερη οικονομική "ευελιξία" στο εσωτερικό.

 

Καθώς σχεδόν όλες οι παράμετροι της ζωής στις κοινωνίες καθορίζονται από την οικονομική δραστηριότητα, είναι πολύ αμφίβολο αν και η ίδια η Ένωση θα αντέξει μια τάση προς έναν ιδιότυπο "απομονωτισμό", με εθνοτικά και άλλα κριτήρια, χωρίς να καταρρεύσει στα εξ ων συνετέθη. 

 

Κι όπως έχουμε αναφέρει πλειστάκις, η χώρα που θα παίξει τον καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις είναι  Γερμανία, που, προς το παρόν, έχει μπει στην "περιπέτεια" της αναζήτησης για την καλύτερη δυνατή εθνική κυβέρνηση...

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.