Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Αποποινικοποίηση "ψυχοτρόπων ουσιών" ενόψει

Φαίνεται πως η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να "σπάσει" κι άλλο "ταμπού" της νεοελληνικής κοινωνίας..

 

Αυτό, τουλάχιστον, διαφαίνεται από τις τοποθετήσεις περί αποποινικοποίησης της ατομικής χρήσης της ινδικής κάνναβης, του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Τσιρώνη, στον Realfm και την εκπομπή των δημοσιογράφων Δημήτρη Καμπουράκη και Βασίλη Λυριτζή.

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσιρώνης δήλωσε: «Η κάνναβη σε πολλές χώρες της Ευρώπης έχει αποποινικοποιηθεί, που σημαίνει ότι η ιδιόχρηση θα μπορεί είναι ελεγχόμενη και να έχει πληρώσει κάποιος το παράβολο του για να την κάνει. Να πω ότι να έχει στο μπαλκόνι του ένα φυτό και να πληρώνει 150 ευρώ, γι' αυτό ένα τυχαίο παράδειγμα λέω, θα σπάσει τελείως αυτό το παράκυκλο»  υποστηρίζοντας, παράλληλα, ότι πρέπει επιτέλους οι ψυχότροπες ουσίες να αποποινικοποιηθούν και να μπουν στο συνταγολόγιο.

 

Στην παρατήρηση ότι το συγκεκριμένο θέμα μπορεί να εγείρει πολιτικό ζήτημα, ο υπουργός είπε ότι: 

 

«Δεν μπορούμε σε κάθε μεταρρύθμιση να έχουμε πολιτικό πρόβλημα. Δεν ήρθαμε για να αφήσουμε την Ελλάδα εκεί που ήταν πριν από 20 χρόνια.

 

Πολύ καλά τα λέει ο κ. Υπουργός, ωστόσο προξενεί εντύπωση το γεγονός πως, ενώ ακόμα δεν έχει "καθίσει" η σκόνη από τους ενδοκυβερνητικούς τριγμούς που προκάλεσε το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει άλλον ένα "σκόπελο" ή..."ύφαλο", αν προτιμάτε...

 

Επιβεβλημένη η αποποινικοποίηση κάποιων ουσιών και, παράλληλα, η νομική αντιμετώπιση τοξικομανών ως "ασθενών". Άλλωστε, είναι μεγίστη κοινωνική υποκρισία να θεωρούνται το ίδιο "εγκληματίες" έμποροι και χρήστες. Σε καμία προηγμένη χώρα δεν συμβαίνει αυτό.

 

Ωστόσο, γι' άλλη μια φορά, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με προσοχή και μετριοπάθεια, το δε νομοσχέδιο θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα εμπεριστατωμένης και ενεδελεχούς προπαρασκευής. Εννοείται πως η διαβούλευση, που θα προηγηθεί της νομοθέτησης, οφείλει να λάβει υπόψη της και τις αντίθετες γνώμες που, σίγουρα, θα προκύψουν, ειδικά από συγκεκριμένους θεσμούς και ομάδες πολιτών.

 

Τελικά, όμως, αν η Κυβέρνηση αυτή- που έχει επιδείξει σοβαρές περιπτώσεις κακού χειρισμού,ακόμα και πλήρους ανικανότητας, σε ένα σωρό σημαντικά ζητήματα, όπως η φορολογική και η εκπαιδευτική πολιτική- κατορθώσει να θεσμοθετήσει και την μερική, έστω, αποποινικοποίηση των "ψυχοτρόπων", "ευφορικών" ή "ναρκωτικών" ουσιών-διαλέγετε όποιο επίθετο θέλετε-, σίγουρα θα μείνει στην Ιστορία...

 

Το αν το πρόσημο θα είναι θετικό ή αρνητικό, εξαρτάται από το πως η ίδια θα χειριστεί το θέμα και σε ποιο αποτέλεσμα θα οδηγηθούμε...   

 

(Με στοιχεία από Realfm και enikos.gr)

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.