Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

"Κανόνας" η διαστρέβλωση των ειδήσεων σε ελληνικά ΜΜΕ

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει η ισοπέδωση κάθε δεοντολογίας από μερίδα των ημεδαπών Μ.Μ.Ε., με αφορμή τη συζήτηση περί του λεγόμενου "Μακεδονικού" ζητήματος.

 

Η προχειρότητα, η άγνοια, η πίεση της αγοράς αλλά και η απαξίωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος- το οποίο μόνο κατ' ευφημισμό μπορεί να αποκαλείται πλέον "λειτούργημα"- έχουν οδηγήσει σε πρακτικές που υπονομεύουν, τελικά, τον ίδιο τον επαγγελματικό χώρο της επικοινωνίας, καθιστώντας "αναξιόπιστους" όλους τους εμπλεκόμενους.

 

Είναι δεδομένο, άλλωστε, πως-κακώς-η κοινή γνώμη, ακολουθώντας τα ποιοτικά, ειδικά χαρακτηριστικά της, κοινωνιολογικώς περιγραφομένης,  ως "μάζας", λειτουργεί και συμπεριφέρεται με έναν τρόπο ο οποίος "ομογενοποιεί" συλλήβδην όλα τα μέσα επικοινωνίας, χωρίς να διακρίνει διαφορές.

 

Δυο παραδείγματα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, από την επικαιρότητα της 25ης Ιανουαρίου 2018, με επίκεντρο δηλώσεις για το "Μακεδονικό":

 

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, κ. Αναστασιάδης, δήλωσε το εξής: "Χωρίς τα αλυτρωτικά άρθρα του Συντάγματος (σ.σ. των Σκοπίων), ας λέγονται και Βόρεια Ελλάδα". Μια αποστροφή του κ. Αναστασιάδη που θα μπορούσε να της ασκηθεί κριτική για την επιλογή των λέξεων "Βόρεια Ελλάδα", αλλά, στην ουσία, περιγράφει μια σωστή αντίληψη. 

Πρωτοσέλιδο αθηναϊκής εφημερίδας, που ασκεί κατά κύριο λόγο σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση Σύριζα-Ανελλ, : "Προδότης με περικεφαλαία, Απίστευτη δήλωση του Ανα(ν)στασιάδη: Ας ονομαστούν τα Σκόπια και... Βόρεια Ελλάδα". 

 

Είναι αυτό που λέμε "βαρβάτη" παραπληροφόρηση ή "κιτρινισμός"...

 

Δεύτερο παράδειγμα: Δήλωση της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, περί "Μακεδονικού". "Καμία κυβέρνηση δεν θα αποδεχτεί διπλή ονομασία για το κράτος των Σκοπίων. Θα ήταν εγκληματικό να τους ονομάζει όλος ο κόσμος "Μακεδόνες" κι εμείς "φούφουτους".

 

Πως παρουσιάστηκε η είδηση, ως τίτλος του σχετικού άρθρου από ενημερωτική ιστοσελίδα που, γενικά, υποστηρίζει την ελληνική κυβέρνηση: "Ντόρα: Απαράδεκτο να τους ονομάζει όλος ο κόσμος "Μακεδόνες" κι εμείς "φούφουτους".

 

Αν δεν απατώμαι, η εντύπωση που δημιουργείται είναι η ακριβώς αντίθετη απ' αυτό που είπε η κ. Μπακογιάννη, διότι φαίνεται πως υποστηρίζει, ουσιαστικά, την πάγια θέση των γειτόνων μας-ή τουλάχιστον του ακραίου τους κατεστημένου- πως πρέπει να ονομάζονται "Μακεδόνες"!

 

Κατανοούμε την ανάγκη της αύξησης των πωλήσεων ή των κλικαρισμάτων, αλλά όχι κι έτσι αγαπητοί...

 

Μην φανταστείτε, βέβαια, πως δεν γίνεται κάτι ανάλογο και σε ηλεκτρονικά, κυρίως, μέσα επικοινωνίας αλλού... Ίσα, ίσα... Αλλά, όπως έχουμε επισημάνει στο παρελθόν, αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία...

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.