Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Αυτοδιοίκηση: Τα κόμματα για πρόσωπα σε Περιφέρεια και Τρίπολη

Συνεχείς "ζυμώσεις" και αλλαγές στα δεδομένα φέρνει η συζήτηση περί "Κλεισθένη" και το ενδεχόμενο υιοθέτησης απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019

 

Η προσπάθεια της Κυβέρνησης να αλλάξει, άρδην, τις προϋποθέσεις διεξαγωγής των τοπικών εκλογών-και όχι τόσο την ίδια τη δομή της αυτοδιοίκησης, καθώς οι αλλαγές που προτείνονται, επί της ουσίας, δεν είναι παρά μια "επικαιροποιημένη" επανάληψη διατάξεων που είχαν θεσπιστεί ήδη από τη λεγόμενη "Καποδιστριακή μεταρρύθμιση-, έχει δημιουργήσει "πυρετώδεις" διεργασίες και στην Αρκαδία.

 

Περιφέρεια Πελοποννήσου

 

"Ομιχλώδες" το τοπίο στην Πελοπόννησο, όπως η έξοδος της σήραγγας του Αρτεμισίου προς Τρίπολη το χειμώνα..Η σύγκρουση σημαντικών στελεχών της Ν.Δ. με το νυν Περιφερειάρχη, Πέτρο Τατούλη, με αφορμή το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, έχει προκαλέσει την ανάγκη να βρεθεί έτερος υποψήφιος για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης..Ή μήπως όχι;

 

Το τελευταίο διάστημα, η Ν.Δ. έχει επιλέξει "χαμηλούς" τόνους, σε σχέση με το θέμα Τατούλη. Η επίσημη θέση του κόμματος, όπως εκφράστηκε και από τον κ. Βορίδη στις 3 Ιουνίου 2018 στην Τρίπολη σε εκδήλωση για την αυτοδιοίκηση, είναι πως δεν έχει ξεκινήσει η συζήτηση για ονόματα υποψηφίων. Στην ίδια εκδήλωση, ο κ. Αυγενάκης απέφυγε να δώσει κατηγορηματική απάντηση περί στήριξης ή όχι του κ. Τατούλη, ενώ δήλωσε πως η Ν.Δ. δεν έχει καμία σχέση με δημοσκόπηση που διεξάγεται στην Πελοπόννησο και αφορά ακριβώς πρόσωπα που θα μπορούσε να στηρίξει η Ν.Δ. για την Περιφέρεια. Η αναντιστοιχία των δηλώσεων του κ. Αυγενάκη με τους τίτλους του τοπικού τύπου, είναι μάλλον ενδεικτική για την ασάφεια και τον προβληματισμό που επικρατεί στις τάξεις της Ν.Δ. 

 

Αυτός που δεν φαίνεται να προβληματίζεται καθόλου είναι ο ίδιος ο κ. Τατούλης που εδώ και πάρα πολύ καιρό προβάλει με συνέπεια ένα υπερκομματικό προφίλ, με τον ίδιο στο επίκεντρο και όχι την ιδεολογικοπολιτική του ένταξη. Ωστόσο, η παράταξη "Νέα Πελοπόννησος", της οποίας ηγείται ο κ. Τατούλης, στηρίζεται σε πολλά στελέχη της Ν.Δ. στην Πελοπόννησο και μια ακραία αντιπαράθεση μεταξύ κόμματος και νυν Περιφερειάρχη δεν φαίνεται να ευνοεί κανέναν από τους δυο. Συνεπώς, θα πρέπει να γίνει, σύντομα, "ξεκαθάρισμα" λογαριασμών μεταξύ των δυο πλευρών, όπου κι αν οδηγήσει αυτό. Σίγουρα, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ν.Δ. είναι υποθέσεις όπως αυτή των υποκλοπών στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας. Διότι, στο τέλος της ημέρας, η ίδια θα έλθει σε δύσκολη θέση εξαιτίας τέτοιων περιστατικών.

 

Ο Σύριζα, από την άλλη, αποκλείει κατηγορηματικά την στήριξη στον Περιφερειάρχη αλλά το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς μας έχει συνηθίσει σε ριζικές αλλαγές πολιτικής εν μια νυκτί..Συνεπώς, αν αποφάσιζε να στηρίξει τον κ. Τατούλη, δεν θα παραξενευόμασταν κιόλας..Σε κάθε περίπτωση, αλλού "ρίχνει" το βάρος του ο Σύριζα, κοιτάξτε προς Αττική και Δυτική Μακεδονία..

 

Το ΚΙΝΑΛ προσπαθεί ακόμα να κάνει τα πρώτα του, αβέβαια, "βήματα" και το τελευταίο που το απασχολεί είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές..Η δεδομένη στήριξή του σε προβεβλημένα, αυτοδιοικητικά στελέχη που συμμετέχουν στο Κίνημα, δεν εξασφαλίζει αύξηση επιρροής στις τοπικές εκλογές, αλλά, τουλάχιστον, διασφαλίζει την παρουσία του στα πολιτικά, τοπικά δρώμενα.

 

Δήμος Τρίπολης

 

Στο Δήμο, η Ν.Δ. έχει, σαφώς, πιο εύκολο έργο..Είναι σχεδόν βέβαιο πως η υποψηφιότητα του πρώην Δημάρχου, Γιάννη Σμυρνιώτη, θα στηριχτεί από σύσσωμο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χαρακτηριστική ήταν και η παρουσία πρωτοκλασάτων στελεχών της Ν.Δ. στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της παράταξης "Νέα Τρίπολη", πριν από μερικούς μήνες. Από εκεί και πέρα,  το ψηφοδέλτιο του κ. Σμυρνιώτη ίσως έχει και κάποιες "εκπλήξεις", με την έννοια της επαναφοράς στελεχών της αυτοδιοίκησης που είχαν καταστεί "ανενεργά".

 

Ο Σύριζα "φλερτάρει" με το ενδεχόμενο να στηρίξει το νυν Δήμαρχο, κ. Παυλή, αν βέβαια ο τελευταίος είναι και πάλι υποψήφιος. Σε αυτή την περίπτωση, το "μπαλάκι" θα πάει στο ΚΙΝΑΛ, αλλά και σε στελέχη της δημοτικής αρχής που ανήκουν στη Ν.Δ. Κανείς δεν θα ήθελε να συμπορευτεί με τον Σύριζα, ακόμα και σε μια δημαρχιακή υποψηφιότητα, αυτό είναι δεδομένο. Το ΚΙΝΑΛ, βέβαια, διαθέτει και άλλες επιλογές στήριξης στο Δήμο Τρίπολης, καθώς και οι κ. Τζιούμης και Τσιαμούλος ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. 

 

Και πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να προκύψουν κι άλλες υποψηφιότητες από εκεί που το..περιμένουμε!

 

Σε κάθε περίπτωση, αν εφαρμοστεί η απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές, πιθανό είναι το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν πολλές "ανεξάρτητες" υποψηφιότητες, σε Δήμους και Περιφέρειες, καθώς θα προσπαθήσουν πολλοί να επωφεληθούν, καταγράφοντας την προσωπική τους εκλογική επιρροή, για να διαπραγματευτούν στο μέλλον από καλύτερη θέση..

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.