Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Παρελάσεις, μπακαλιάροι Νορβηγίας, κλαρίνο και..Ντελακρουά!

Ο νεοελληνικός "αχταρμάς" της εθνικής και θρησκευτικής εορτής, μια μέρα με λιακάδα..

 

Ο Διονύσιος Σολωμός έγραψε πως το έθνος θα πρέπει να μάθει να θεωρεί "εθνικό" ότι είναι αληθινό.

 

Προφανώς, ο "εθνικός" ποιητής είχε να αντιμετωπίσει τα "fake news" της εποχής του, αλλά σήμερα η κατάσταση είναι κατά πολύ χειρότερη..

 

Μια ματιά να ρίξει κανείς σε δηλώσεις ή δημοσιεύσεις επωνύμων και ανωνύμων στα ελληνικά ΜΜΕ, διαπιστώνει τα εξής πράγματα:

 

-Η "πατριδοκαπηλεία" έχει την τιμητική της. Είναι σαφές δε πως για τους περισσότερους η επέτειος του 1821 είναι συνδυασμένη με θαλασσινά εδέσματα και.."τσαρούχια"!

 

-Η "εθνομηδενιστική" ειρωνεία, επίσης, "δίνει και παίρνει", βασιζόμενη στις όντως κάκιστες ταινίες με θέμα το 1821 αλλά και στα "παραληρήματα" των "Κασιδιαραίων" ή άλλων "εθνικών αγωνιστών" της οκάς..

 

-Οι στρατιωτικές παρελάσεις είναι μια καλή ευκαιρία για να βγει ο κόσμος έξω, να τονώσει τις τοπικές οικονομίες και, ταυτόχρονα, "αξιοποιούνται" από τους υποψηφίους για να προβούν σε δημόσιες σχέσεις, δηλώσεις "εθνικοφροσύνης" και χαριεντισμούς μεταξύ τους, πριν αρχίσει η "λάσπη" και βγουν τα "μαχαίρια" της προεκλογικής περιόδου.

 

-Οι μαθητικές παρελάσεις είναι "μνημεία γραφικότητας", όπως και πολλά "πανηγύρια", απορίας άξιο είναι δε γιατί δεν περιορίζονται σε επίπεδο καθαρά συμβολικό και συνεχίζουν να "ταλαιπωρούν" χιλιάδες μαθητές αλλά και την αισθητική πολλών θεατών.

 

-Ο νεοελληνικός, πολιτισμικός "αχταρμάς" είναι, σίγουρα, πόλος έλξης για τους τουρίστες και αιτία βαρεμάρας ή εκνευρισμού για πολλούς ημεδαπούς.

 

-Χρόνο με το χρόνο, η σημασία της επετείου υποβαθμίζεται σε ένα "social happening", του οποίου οι περισσότεροι εξ ημών αγνοούν την ουσία αλλά και αδιαφορούν για την ιστορική του προέλευση και σύνθεση. 

 

-Παρατηρείται αύξηση των προτομών που απεικονίζουν ήρωες (ή "ήρωες"..) της Επανάστασης. Αυτό το φαινόμενο έχει πολλές αιτίες, αλλά η βασική είναι πως η "ελίτ" αντιλαμβάνεται πως δεν είναι ικανή να πραγματώσει μια ουσιαστική ισχυροποίηση της σύγχρονης Ελλάδας και, αναποφεύκτως, αναφέρεται μονίμως στο "ένδοξο παρελθόν"..Επίσης, είναι μια καλή ευκαιρία γι' απευθείας αναθέσεις "έργων" και προεκλογική "προπαγάνδα"..

 

Τελικά, η Επανάσταση του 1821 "τελείωσε" το 1829-όταν διεξήχθη η τελευταία της μάχη-, το 1830- όταν υπεγράφη το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, γνωστό ως "Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας"- ή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, εφόσον στην ελληνική επικράτεια "κυριαρχούν" ακόμα προεπαναστατικές πρακτικές όπως το "ρουσφέτι", το "μπαξίσι", το ψευδο-ανατολικό "κιτς" και τα.."καπάκια";

 

Κατά τ' άλλα, το πρόβλημά μας είναι το αν θα παίξουν οι μπάντες το "Μακεδονία Ξακουστή"- που, ειρήσθω εν παρόδω, ποτέ δεν απαγορεύτηκε..

 

Αντί επιλόγου:

Το Εικοσιένα. Έχουμε ως την ώρα την ιστορία του; Φοβάμαι πως όχι.

Την μυθολογία του; Φοβάμαι πως ναι.

 

Κωστής Παλαμάς

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.