Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Τρίπολη: "Εξωστρέφεια" ή "μιζέρια" το δίλημμα στις εκλογές

Συνεχή τα "χτυπήματα" επάνω στο "status" και το γόητρο της Τρίπολης, με συνέπειες που σύντομα θα τις "νιώσουμε" στο πετσί μας..

Δίνεται η αίσθηση πως η πόλη έχει μεταβληθεί σε "σάκο του μποξ" που βρίσκεται στην είσοδο ενός φανταστικού γυμναστηρίου και όποιος περνάει , δίνει και μια γροθιά..

 

Κοινώς, μας "πήρανε χαμπάρι" πως είμαστε χαμένοι στο μικρόκοσμό μας και μας εξετάζουν ως παράδειγμα προς αποφυγή..Περισσότερα θα έχουμε να πούμε μετά τη Μεγάλη Πέμπτη, όταν και θα έχει μεταδοθεί σχετική δημοσιογραφική έρευνα μεγάλου τηλεοπτικού δικτύου όπου η Τρίπολη παρουσιάζεται σε αντιδιαστολή με την Καλαμάτα.

 

Φυσικά, η υπόθεση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου είναι, απλά, μια ακόμα επιβεβαίωση της "ομφαλοσκόπησης" και του "επαρχιωτισμού" που χαρακτηρίζει την περιοχή.

 

Μάλιστα, τη Μεγάλη Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019, ψηφίζεται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το "επίμαχο" νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στην Τρίπολη.

 

Οι αλλαγές στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αλλά και σε άλλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα,  βρίσκονται στο επίκεντρο του νομοσχεδίου, κυρίως όσον αφορά τις συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ και τις προβλεπόμενες διαδικασίες με τις οποίες θα πραγματοποιηθούν αυτές.

 

Σε σχέση με την πρώτη "version" του νομοσχεδίου, η οποία είχε δημοσιοποιηθεί πρόσφατα, υπάρχουν κάποιες μικρο-αλλαγές, όσον αφορά το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ωστόσο είναι σαφές πως ο ρόλος της Τρίπολης, αν δεν υποβαθμίζεται, παραμένει, θα λέγαμε, "στάσιμος".

 

Περαιτέρω, η πόλη της Καλαμάτας αναδεικνύεται στην πιο "ωφελημένη", όσον αφορά την Πελοπόννησο, καθώς, για να το θέσουμε με "αγοραίο" τρόπο, λαμβάνει τη "μερίδα του λέοντος" των νεοϊδρυθέντων τμημάτων αλλά, επίσης, αναβαθμίζεται και ως "έδρα" του Ερευνητικού Ινστιτούτου-αυτό είναι, φυσικά, ακαδημαϊκώς, ορθολογικό.

 

Από την άλλη, η σχολή Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής παραμένει ως έχει, με την υπόμνηση πως στο μέλλον, έτσι κι αλλιώς, θα υπάρξει νέα συζήτηση για τη μετεξέλιξή της.

 

Από εκεί και πέρα, η ίδια η εικόνα της Βουλής, μετά και την αποχώρηση του Κινήματος Αλλαγής από τη σχετική συζήτηση, είναι αποκαρδιωτική-εφόσον πάρουμε ως δεδομένο πως αντίστοιχα νομοσχέδια αφορούν τον "πυρήνα" της αναπτυξιακής προοπτικής της Ελλάδας.

 

Η Τρίπολη, πάντως, μόνο ευχαριστημένη δεν μπορεί να είναι από το καταληκτικό κείμενο του νομοσχεδίου, ειδικά αν θεωρήσουμε πως ο ρόλος της εμφανιζόταν κατά πολύ αναβαθμισμένος στο πόρισμα της Επιτροπής που το οικείο Υπουργείο είχε ενεργοποιήσει.

 

Αλλά, θα μου πείτε, όταν πολιτικοί παράγοντες της πόλης-μερικοί εξ αυτών, έστω- αναφέρονται στην αρκαδική πρωτεύουσα υποτιμητικά, λόγω της μικρής οικονομικής της δυνατότητας ή της εσωστρεφούς και "επαρχιωτικής" νοοτροπίας, τι θα έπρεπε να περιμένουμε από παράγοντες που δεν έχουν κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή.

 

Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι αναφέρονται στην ανάγκη ν' αυξηθεί η επισκεψιμότητα στην πόλη, μέσω της ανάδειξης του πλούσιου πολιτισμικού και ιστορικού της παρελθόντος.

 

Από τη "θεωρία", βέβαια, ως την πράξη υπάρχει τεράστια απόσταση και αυτό έχει καταστεί σαφές, φαντάζομαι, στους δημότες. Και δεν είναι ζήτημα τόσο η απόδοση ευθυνών, όσο το τι μέλλει γενέσθαι.

Οπωσδήποτε, όμως, οι πρακτικές που ακολουθήθηκαν, η έλλειψη σχεδιασμού και η αναπόφευκτη οικονομική δυσπραγία, αποτέλεσαν ένα "εκρηκτικό μείγμα" που οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, την "έδρα της Πελοποννήσου" στην  απόλυτη ανυποληψία..

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.