Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Η Ελλάδα χρειάζεται και Μητσοτάκη και..Τσίπρα!

Είναι, στην πραγματικότητα, μια από τις τελευταίες ευκαιρίες της χώρας ν' αποκτήσει δυο σύγχρονα, ευρωπαϊκά κόμματα.

 

Καθώς το πολιτικό "παιχνίδι"- και στην Ελλάδα- θα απομακρύνεται από τα "παραδοσιακά" κέντρα επηρεασμού ή "επιστράτευσης" ψηφοφόρων και θα εξελίσσεται σε μια επικοινωνιακή αντιπαράθεση μέσω ΜΚΔ (μέσων κοινωνικής δικτύωσης) και άλλων δομών, οι δυο παραπάνω νέοι πολιτικοί θα πρέπει να προσαρμόσουν εαυτόν και κόμματα σε μια εκσυγχρονισμένη "version" πολιτικής επικοινωνίας και πρακτικής.

 

Έχουν, σίγουρα, τις προϋποθέσεις, την αποδοχή-έστω και βραχύβια- αλλά και ελεύθερο χρόνο για να πετύχουν μια κάποια αρχή μετάβασης, χωρίς να "πιέζονται" ασφυκτικά από την ανάγκη "παραγωγής" συγκεκριμένου πολιτικού αποτελέσματος.

 

Ο κ. Μητσοτάκης κέρδισε εκλογές με άνεση, πράγμα που η "Δεξιά" στην Ελλάδα είχε να δει από το 2004 και ο κ. Τσίπρας "εγκαθιδρύθηκε" στην ηγεμονική θέση της Κεντροαριστεράς, όντας ηγέτης του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της "σοσιαλδημοκρατίας" στην Ε.Ε.

 

Σαφώς και θα πρέπει να διατηρήσουν ή να ενισχύσουν τους δεσμούς τους μ' ένα κοινωνικό σύνολο που, εν πολλοίς, αισθάνεται "αποκλεισμένο" από τις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις και τη λήψη αποφάσεων, αλλά αυτό, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να γίνει με τον κλασικό, "πελατειακό" ή και "προπαγανδιστικό" τρόπο.

 

Οι εποχές που το "ρουσφέτι" εξασφάλιζε το πολιτικό αποτέλεσμα έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Μπορεί να δείχνει, ακόμη, ισχυρή η "ρουσφετολογική" σχέση που υφίσταται μεταξύ υποψηφίων και ψηφοφόρων σε "καθυστερημένες" και αραιοκατοικημένες περιοχές- όπως είναι και η Αρκαδία- αλλά αυτές δεν κρίνουν το αποτέλεσμα. Το τελευταίο κρίνεται στα μεγάλα, αστικά κέντρα όπου, εκ των πραγμάτων, δεν είναι δυνατό να υπάρχει "προσωπική σχέση" μεταξύ πολιτικού και πολίτη.

 

Αυτή την "δουλειά"- τον επηρεασμό, δηλαδή, του κάθε πολίτη-, είχαν αναλάβει "παραδοσιακοί" και "παρασιτικοί" φορείς της πολιτικής ζωής, με διάφορες επαγγελματικές ιδιότητες, οι οποίοι έκαναν τη "βρώμικη" δουλειά. Σήμερα, όμως, ακόμα και αυτοί τείνουν να αντικαθιστώνται από τεχνοκράτες που προσφέρουν εξειδικευμένη και εξατομικευμένη προσέγγιση προς κάθε πιθανό ψηφοφόρο, ακολουθώντας, λίγο πολύ, μεθόδους του "στρατηγικού management."

 

O "κομματάρχης", ο "αρχισυνδικαλιστής", ο "πάρεδρος" και, εν γένει, ο "Γκρούεζας" του 2019 όχι μόνο δεν ξέρει τι είναι "management" αλλά ούτε και τον απασχολεί..Θα συνεχίσει να μετέρχεται μεθόδους που δεν εξασφαλίζουν καμία αξιόπιστη "απόδοση" σε μια πολιτική καμπάνια. Μάλιστα, όσο περνάει ο καιρός και ανανεώνεται το εκλογικό σώμα-στην Ελλάδα, πολύ αργά είναι η αλήθεια..-, ο "κλασικός" τρόπος άσκησης της πολιτικής αργοπεθαίνει.

 

Το είδαμε στις τελευταίες, απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, θα το δούμε περισσότερο στο μέλλον. Η εξέλιξη αυτή δε είναι, δυνητικά, ένα πλεονέκτημα για τους πολιτικούς ηγέτες διότι τους "απελευθερώνει", εν μέρει, από τη λογική της "ανταπόδοσης" και μεταφέρει το "βάρος" στην ίδια την αποτελεσματικότητά τους. Προφανώς, υπάρχει και το τεράστιο πρόβλημα της λεγόμενης "διαπλοκής" μεταξύ οικονομικών συμφερόντων και πολιτικής πρακτικής, αλλά ακόμα κι εκεί μπορεί να δοθεί μια κάποια λύση, εφόσον υπάρχει η βούληση.

 

Οπωσδήποτε, ενθαρρυντικό το "μήνυμα" που έστειλε ο κ. Μητσοτάκης με την μη "συμμόρφωσή" του απέναντι σε γνωστή και μη εξαιρετέα οικογένεια..Αρκεί να είναι όντως ένα δείγμα γραφής και όχι "ελιγμός" που θα οδηγήσει σε.."αντιπαροχές"!

 

Σε κάθε περίπτωση, οι κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας έχουν μια ιστορική ευκαιρία και, φυσικά, ευθύνη: Να εκσυγχρονίσουν, εκ βάθρων, δυο πολιτικούς χώρους που, ουσιαστικά, χρειάζονται τομές και σημαίνουσες "ρήξεις" με το ίδιο το παρελθόν τους, για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν στο μέλλον την ομαλή και απρόσκοπτη πορεία της αστικής μας δημοκρατίας.

 

Το 2021 θα είναι ,όντως, έτος "κλειδί" για πολλούς και διάφορους λόγους..

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.