Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Τα "καλύτερα παιδιά στην Ευρώπη" στο χειρότερο σύστημα..

Είθισται στις τελετές αγιασμών των σχολικών μονάδων κατά την έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς να λέγονται και υπερβολές..

 

Είναι, αν θέλετε, δείγμα "αβροφροσύνης" από την πλευρά των μεγαλυτέρων, να υπογραμμίζουν  τη σημασία της εκπαίδευσης της ελληνικής νεολαίας και να χαρακτηρίζουν τους Ελληνόπαιδες ως "καλύτερους της Ευρώπης"..

 

Μερικοί, μάλιστα, φθάνουν σε ακόμη μεγαλύτερες υπερβολές, χαρακτηρίζοντας την Αρκαδική νεολαία ως "κορυφαία" μεταξύ των υπολοίπων ημεδαπών!

 

Στην πραγματικότητα, τα παιδιά που εκπαιδεύονται από τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας βαθμίδας στην Ελλάδα, έρχονται "αντιμέτωπα" με το χειρότερο αντίστοιχο σύστημα της Δυτικής Ευρώπης και δεν ξέρουμε κατά πόσον, ακόμα κι αν υποθέσουμε πως είναι τα "καλύτερα", διατηρούν αυτή την "ποιότητα" μετά το Λύκειο..

 

Φυσικά, δεν ευθύνονται σε τίποτε τα παιδιά για τις τυχόν αβελτηρίες, ελλείψεις και αντιφάσεις του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.

 

Μπορεί να λέμε, για λόγους "πολιτικής ορθότητας" κυρίως, πως το σχολείο οφείλει να είναι "ανοικτό, πολυπολιτισμικό, να προάγει τις δημοκρατικές αξίες και την ανοχή στη διαφορετικότητα", αλλά στην πράξη, μάλλον το αντίθετο ισχύει, διαχρονικά..

 

Ακόμα και η ίδια η τελετή του αγιασμού, συμβολίζει συγκεκριμένα πράγματα και, σίγουρα, δεν προάγει την "ανεκτικότητα στο διαφορετικό", ούτε την "πολυπολιτισμικότητα"..

 

 Ακόμα κι αν θεωρήσουμε πως μικρή επίδραση έχουν παραδοσιοκρατικές εκδηλώσεις, όπως οι αγιασμοί και οι παρελάσεις, στη διαμόρφωση του παιδικού και εφηβικού mentalite στην πατρίδα μας, θα πρέπει σίγουρα ν' αναφέρουμε πως δεν έχει βοηθήσει καθόλου την εκπαιδευτική διαδικασία η ανερυθρίαστη "εργαλειοποίησή" της από το σύνολο, σχεδόν, των παραγόντων της πολιτικής μας ζωής.

 

Για παράδειγμα: Θα θυμάστε πως, πριν από λίγο καιρό, η τότε αξιωματική αντιπολίτευση-Ν.Δ.-, μέσω μελών και στελεχών της ή ακόμα και απλών "συμπαθούντων", είχε "δαιμονοποιήσει" τη συμμετοχή των προσφυγόπουλων στην ημεδαπή εκπαιδευτική διαδικασία.

 

Αίφνης, τώρα που η Ν.Δ. είναι Κυβέρνηση, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα..Και πως να υπάρξει, φυσικά, από τη στιγμή που η τωρινή Κυβέρνηση θα κληθεί να υλοποιήσει ένα αρκετά δύσκολο έργο, αυτό της μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, με ότι το τελευταίο συνεπάγεται.

 

Από τη μια το πολιτικό κόστος, από την άλλη οι οικονομικές ενισχύσεις από Ε.Ε. και Ο.Η.Ε...Είναι πολύ βολικό, πάντως, πως δεν υφίσταται πλέον "σοβαρό" ακροδεξιό κόμμα στην Ελλάδα, μετά την ουσιαστική διάλυση ή, αν θέλετε, "περιθωριοποίηση" της "Χρυσής Αυγής".

 

Παράλληλα, πολλά σχολικά κτίρια στην Ελλάδα είναι, επιεικώς, ακατάλληλα, οι ελλείψεις σε προσωπικό δεδομένες, οι απολαβές των Εκπαιδευτικών μικρές, σε σχέση με άλλους "δημόσιους λειτουργούς" και, όταν με το καλό θα έρθουν τα πρώτα "κρύα", να δούμε ποιος φορέας θα "τσοντάρει" για να προμηθευτούν πετρέλαιο οι σχολικές μονάδες. 

 

Από την άλλη, υπάρχουν σημαντικές πρωτοβουλίες από συλλόγους γονέων και κηδεμόνων οι οποίοι αναλώνουν χρόνο και χρήμα για να δημιουργήσουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τα παιδιά. Τέτοιες αξιέπαινες πράξεις έχουμε και στην Αρκαδία, φυσικά.

 

Ωστόσο, οι Έλληνες πολίτες φορολογούνται "άγρια" για να έχουν, υποτίθεται, παροχές σε Παιδεία, Υγεία και άλλους τομείς που αναλαμβάνει το Ελληνικό κράτος να διαχειριστεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος.

 

Δυστυχώς, όμως, το κράτος μας "νοσεί" και δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει πολλές από τις υποχρεώσεις του απέναντι στους πολίτες..

 

Αλλά, τουλάχιστον, μας "κολακεύει", όποτε χρειάζεται..

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.