Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

"Τριπολιτσά": 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Είναι γεγονός πως η Ιστορία της Τρίπολης, όπως όλων των πόλεων, διαθέτει κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες "λεπτομέρειες".

Ενόψει των εορτασμών της Άλωσης, καλό είναι ν' ανατρέχουμε σε γεγονότα ή "στιγμές" που καθόρισαν τη σημερινή φυσιογνωμία της πόλης-ακόμα κι αν κάποιοι, αφελώς, δεν βλέπουν τη "σύνδεση"..

 

Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

 

1. Η ονομασία της πόλης είναι σλαβικής προελεύσεως (Drobol-ica).

2. Η Τριπολιτσά έγινε, εκ των πραγμάτων, "πρωτεύουσα" της Πελοποννήσου, λόγω της ανάδειξής της σε διοικητικό και οικονομικό κέντρο από τους Οθωμανούς, το 1785.

3. Καταστράφηκε, κατά μεγάλο ποσοστό ή και ολοσχερώς, τρεις φορές: Το 1770 ("Ορλωφικά"), το 1821 ("Άλωση") και το 1828 ( από τον Ιμπραήμ Πασά). 

4. To μοναδικό, ουσιαστικά, κτίσμα που διασώζεται από τους επαναστατικούς χρόνους, βρίσκεται στην Πλατεία Αγίου Δημητρίου (φώτο). 

5. Με την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους, η Τρίπολη αριθμούσε ελάχιστους κατοίκους και λίγα σπίτια, αλλά ο πληθυσμός σημείωσε σταθερή άνοδο κατά τις επόμενες δεκαετίες.

6. Το 1832, εν μέσω των ταραχών που ακολούθησαν τη δολοφονία του Καποδίστρια, η Τρίπολη κατελήφθη και λαφυραγωγήθηκε από στρατιωτικό σώμα Ρουμελιωτών, υπό τον Θεόδωρο Γρίβα και τον Τουρκαλβανό Ταφίλ Μπούζη. Είναι εκπληκτικό το γεγονός πως ο γενικός αρχηγός τους, Ιωάννης Κωλλέτης, επέτρεπε στους Τουρκαλβανούς να έχουν δικά τους λάβαρα με την ημισέληνο..

7. Είναι γεγονός πως, κατά τα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια, η Τριπολιτσά ήταν η "έδρα" του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ο οποίος διέθετε δικό του στρατιωτικό σώμα, διόλου ευκαταφρόνητο αριθμητικά. Και, φυσικά, εισέπραττε "προσόδους" (φόρους) από τους κατοίκους για να το συντηρεί.

8. Μέχρι και τα μέσα του 19ου αιώνα, η απόσταση Τρίπολης-Αθήνας απαιτούσε δυο ολόκληρες ημέρες ταξίδι- με..μουλάρι και ιστιοφόρο από τους Μύλους. Η διάνοιξη του δρόμου μείωσε τον απαιτούμενο χρόνο σε 10 ώρες..

9. Ήταν, όντως, υποψήφια για "πρωτεύουσα" του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους αλλά ο Ιωάννης Καποδίστριας προτίμησε το Ναύπλιο και ο Όθωνας την Αθήνα.

10. Το πρώτο πράγμα που σκέφθηκαν οι Τριπολιτσιώτες να δημιουργήσουν, με ιδίους πόρους, ήταν "Θέατρο"- "ανάλογα με τις δυνατότητές τους"-, ήδη από τα μέσα του δεκάτου ενάτου αιώνα.

 

Πηγές: "Η Επανάσταση του 21" Δημήτρη Φωτιάδη (τόμος Β'), "Ο εσωτερικός αγώνας πριν και κατά την Επανάσταση του 1821" Τάκη Σταματόπουλου (τόμος Δ'), Εφημερίδα "Καθημερινή"- περιοδικό "Επτά Ημέρες" αφιέρωμα στην Τρίπολη (1995).

 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.