Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Κ.Ε.ΔΗ.Τρίπολης: "Βρώμικη" και "ακέφαλη"!

Τα "σενάρια" για το μέλλον της κοινωφελούς επιχείρησης που "όζει" από παντού..

Τα χρέη της Κ.Ε.ΔΗ.Τ, σύμφωνα με..συντηρητικές εκτιμήσεις, ανέρχονται στα 800.000,00 ευρώ και αφορούν, κυρίως, οφειλές απέναντι στον Ε.Φ.Κ.Α. Συνεπώς, επί αρκετό καιρό, η επιχείρηση δεν απέδιδε ασφαλιστικές εισφορές. 

Όπως γνωρίζετε, η υπόθεση έχει οδηγηθεί στην ελληνική δικαιοσύνη κι έχει ξεκινήσει η εκδίκαση της υπόθεσης ενώπιον ακροατηρίου. Η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί στα μέσα Νοεμβρίου. Θα πρέπει να τονίσουμε πως, σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικά, η "υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος" αποτελεί "πλημμέλημα" και παραγράφεται μέσα σε χρονικό διάστημα τριών ετών- από τη στιγμή που υπάρχει "κλητήριο θέσπισμα".

Μεταξύ των κατηγορουμένων στην υπόθεση- για παράβαση καθήκοντος- είναι και ο πρώην Δήμαρχος Τρίπολης, κ. Παυλής, όπως και η πρώην Πρόεδρος της επιχείρησης, κ. Μπρακουμάτσου.

Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, η Κ.Ε.ΔΗ.Τ δεν διαθέτει καν διοικητικό συμβούλιο, καθώς η πρώτη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης ακυρώθηκε ως μη σύννομη. Το σκεπτικό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που έλαβε την παραπάνω απόφαση στηρίζεται στην αναγκαία συμμετοχή γυναίκας, μέλους παράταξης που ανήκει στις "μειοψηφικές" εντός Δημοτικού Συμβουλίου. Το τελευταίο αυτό έλαβε νέα απόφαση περί της σύνθεσης του Δ.Σ. της Κ.Ε.ΔΗ.Τ, διαφοροποιώντας μάλιστα το πρόσωπο που προτάθηκε για τη θέση του Προέδρου- αντί του κ. Δουκουμόπουλου, ο κ. Παναγιώτης Χλέπας. Ωστόσο, και πάλι δεν προτάθηκε κάποια γυναίκα από τις παρατάξεις της μειοψηφίας, με αποτέλεσμα ν' αναμένεται νέα ακυρωτική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης! Είναι οι "πολιτικώς ορθοί παραλογισμοί" του "Κλεισθένη", θα έλεγε κάποιος..

 

Τα "σενάρια"

Επί της ουσίας και ανεξαρτήτως των αποφάσεων της Ελληνικής Δικαιοσύνης- οι οποίες, λογικά, θ' αργήσουν αρκετά-, η Κ.Ε.ΔΗ.Τ βρίσκεται εδώ και καιρό σε "τέλμα". Χωρίς προϋπολογισμό και "βουλιαγμένη" στα χρέη, ουσιαστικά "υπολειτουργεί" με την ανοχή των ελεγκτικών αρχών και άλλων παραγόντων. 

Να σημειώσουμε πως δεν είναι δυνατόν να υπάρξει κάποια κρατική οικονομική ενίσχυση στο Δήμο σχετικά με την επιχείρηση, διότι ακριβώς η όλη υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη και η επιχείρηση υπό έλεγχο.

Άρα, το επικρατέστερο "σενάριο" αναφέρει πως η Κ.Ε.ΔΗ.Τ, όπως υφίσταται σήμερα, θ' αναγκαστεί να διακόψει τη λειτουργία της, μέσω της προσήκουσας από το νόμο διαδικασίας και, παράλληλα, θα γίνει μεταφορά των αρμοδιοτήτων της- και φυσικά των εργαζομένων που απασχολεί- στον ίδιο το Δήμο Τρίπολης. Πρόκειται, όμως, για μια σχετικώς χρονοβόρα διαδικασία, η οποία θα πρέπει να βρει σύμφωνη την απόλυτη πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης, αφού προηγηθούν άλλες ενέργειες.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα συνεχιστεί η υφιστάμενη, προβληματική κατάσταση, με δομές και υπαλλήλους μονίμως μεταξύ "φθοράς και αφθαρσίας" και καμία οικονομική δυνατότητα και προοπτική. 

Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε πως η κοινωφελής επιχείρηση, λόγω της φύσεως της, είναι απαραίτητη- έως ιδιαίτερα χρήσιμη- στον εκάστοτε Δήμο για να πραγματοποιεί δράσεις και έργα με γρηγορότερες διαδικασίες. Ίδια λειτουργία, ουσιαστικά, επιτελούσε και η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Τρίπολης, όπως λεγόταν η Κ.Ε.ΔΗ.Τ δηλαδή πριν αναγκαστεί να γίνει "Καλλικρατική". Η Δ.Ε.Α.ΔΗ.Τ εκτελούσε αρκετά και σημαντικά ευρωπαϊκά προγράμματα, συν τοις άλλοις.

Όπως αντιλαμβάνεστε, κάποιοι θεώρησαν "θεμιτό" ή και "εύκολο" να βάλουν "χέρι" στα οικονομικά της Κ.Ε.ΔΗ.Τρίπολης, όντες βέβαιοι, μέσα στον "κυκεώνα" κακοδιοίκησης του οποίου δείγματα είχαμε άφθονα κατά τα προηγούμενα χρόνια, πως θα περάσουν..απαρατήρητοι (;!). 

Και κάπως έτσι φθάσαμε στο μεγαλύτερο σκάνδαλο της σύγχρονης ιστορίας του Δήμου Τρίπολης.

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.