Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

"Βρωμοέλληνες": Ρατσισμός απέναντι στους Έλληνες μετανάστες

Η απαράδεκτη για να περιγράφει ανθρώπους λέξη "λαθρομετανάστης" άρχισε να χρησιμοποιείται τον 19ο αιώνα στις Η.Π.Α.!

Τουλάχιστον, τότε άρχισε να υφίσταται η "επίσημη καταγραφή" του, καθώς χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει Έλληνες και Ιταλούς κυρίως μετανάστες που είχαν βρεθεί σε Βορειοαμερικανικό έδαφος. 

Είναι γεγονός πως από τα μέσα του δεκάτου ενάτου αιώνα και μέχρι περίπου τα μέσα στου εικοστού, οι Έλληνες μετανάστες στις Η.Π.Α. δεν αντιμετωπίζονταν και με τον καλύτερο τρόπο, ειδικά από τις μεγάλες Βορειοαμερικανικές εφημερίδες, οι οποίες, ούτε λίγο ούτε πολύ, είχαν δημιουργήσει την εντύπωση πως οι Έλληνες ήταν άνθρωποι που χαρακτηρίζονταν από παραβατική συμπεριφορά.

Τα ρατσιστικά στερεότυπα περί "μελαχρινών" ή "σκούρων" ατόμων, βρίσκονταν τότε σ' έξαρση στις Η.Π.Α., κυρίως στις μεσοδυτικές πολιτείες, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων ανήκαν στη λευκή φυλή. Οι Έλληνες δεν θεωρούνταν "λευκοί" από την συντηρητική κοινωνία των Η.Π.Α. καθώς ο όρος αναγόταν και στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση ενός ατόμου και όχι μόνο στο χρώμα του δέρματός του.

Μάλιστα, η ίδρυση του γνωστού οργανισμού των Α.Χ.Ε.Π.Α. (American Hellenic Educational Progressive Association), έγινε ακριβώς για να αντιμετωπιστούν ρατσιστικού χαρακτήρα επιθέσεις εναντίον Ελλήνων μεταναστών, από ομάδες όπως η Κου Κλουξ Κλαν (ΚΚΚ). Από εκεί και πέρα, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1940, όταν και οι "Έλληνες' αποκαταστάθηκαν στη συλλογική συνείδηση των Βορειοαμερικανών λόγω της αντίστασής τους απέναντι στις δυνάμεις του "Άξονα", οι πρόγονοί μας δεν ετύγχαναν εκτίμησης από την πλευρά της "κοινής γνώμης" στις Η.Π.Α.

 

Σ' αυτό συνετέλεσαν πολλοί παράγοντες- πολιτικοί, δημοσιογράφοι και άλλοι-, δημιουργώντας την "πεποίθηση" πως οι τότε Έλληνες δεν είχαν καμία σχέση με τους ένδοξους, αρχαίους προγόνους τους και μάλλον διέπονταν από "ανατολίτικα" χαρακτηριστικά.  

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο τρόπος διαβίωσης των Ελλήνων στις Η.Π.Α. ήταν, κατά την περίοδο στην οποία αναφερόμαστε, αντίστοιχος μ' αυτόν των μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας σήμερα. Θεωρούνταν εστία μόλυνσης- "The filthy Greeks", μετ. "Οι βρωμοέλληνες"-, ενώ δεν έλειπαν και οι ρατσιστικού χαρακτήρα επιγραφές σε καταστήματα εστίασης: "All American. No rats. No Greeks." (μετ. Μόνο Αμερικανοί. Όχι ποντίκια. Όχι Έλληνες.)

Συνεπώς, η Ιστορία μας διδάσκει- όποιος έχει επισκεφθεί το μουσείο στο οποίο έχει μεταβληθεί το Ellis Island, λίγο έξω από τη Νέα Υόρκη, καταλαβαίνει τι εννοούμε- πως είναι απαραίτητη η ύπαρξη μιας μεταναστευτικής πολιτικής,  που θα κινείται μακριά από τη "χρήση" των μεταναστών για λόγους εντυπωσιασμού και ψηφοθηρίας από "πατριδοκάπηλους" και "μεταπράτες" συναισθημάτων. Μια πολιτική απολύτως σύμφωνη με τη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σεβόμενη τα δικαιώματα όλων, μεταναστών και γηγενών.

 

(To άρθρο χρησιμοποίησε πληροφορίες  από έρευνα του tvxs.gr, για τους Έλληνες μετανάστες στις Η.Π.Α.)

 

 

 

 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.