Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Πόσοι "προϋπολογισμοί" θα κατατεθούν στην τοπική.."αρένα";

Πρωτόγνωρα πράγματα για την πρόσφατη ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα..

Όπως είναι γνωστό, η "Κλεισθενική" μεταρρύθμιση- μετά και τις αλλαγές που επέφεραν οι τροπολογίες της νέας ηγεσίας του Υπουργείου των Εσωτερικών- δίνει τη δυνατότητα κατάθεσης διαφορετικών προϋπολογισμών για τη λειτουργία ενός Δήμου ή μιας Περιφέρειας από παρατάξεις των αντίστοιχων Συμβουλίων.

Ο νομοθέτης έχει προβλέψει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τις ενέργειες αυτές, καθώς, πριν οι προϋπολογισμοί τεθούν υπό την έγκριση ή όχι των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, γίνεται "έλεγχος" στα στοιχεία και, κυρίως, τις προβλέψεις τους από αρμόδιο φορέα.

Σε κάθε περίπτωση, υφίσταται μεγάλη πιθανότητα να έχουμε "ομηρικές μάχες" τόσο στο Δήμο Τρίπολης όσο και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για το ποιος προϋπολογισμός είναι ο περισσότερο "ενδεδειγμένος". Φυσικά, αυτό θ' αποφασιστεί μέσω ψήφου και δεν απαιτείται "απόλυτη" πλειοψηφία.

Μια "πρόγευση" θα είναι η επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου- Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2019-, όταν και αναμένεται να συζητηθεί το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το 2020. Πέραν της ουσίας, ενδεικτική θα είναι η επιχειρηματολογία και η εν γένει πολιτική στάση των αντιπολιτευομένων παρατάξεων απέναντι στον προγραμματισμό των έργων που έχει καταρτίσει η Περιφερειακή Αρχή.

Ήδη, από την προηγούμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου- αυτή που ξεκίνησε Τετάρτη και ολοκληρώθηκε..Πέμπτη-, ο Περιφερειάρχης, κ. Παναγιώτης Νίκας, προσπάθησε να "υποβαθμίσει" κατά κάποιο τρόπο την όλη συζήτηση περί Τεχνικού Προγράμματος, αναφέροντας πως επί της ουσίας τ' αντίστοιχα προγράμματα τροποποιούνται συνεχώς κατά τη διάρκεια του έτους εκτέλεσής τους λόγω της οικονομικής "ρευστότητας" αλλά και άλλων παραγόντων. 

Ουσιαστικά, ο κ. Νίκας χαρακτήρισε "τυπική διαδικασία" τη συζήτηση και έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος, γεγονός που μπορεί να ισχύει σε μεγάλο και..διαχρονικό βαθμό αλλά, παράλληλα, δεν συνεπάγεται την πολιτική "ακύρωση" μιας ψηφοφορίας χωρίς το επιθυμητό για την Περιφερειακή Αρχή αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, το πιο συμφέρον για τους πολίτες θα ήταν να υπάρξει μια σχετική, διαπαραταξιακή διαπραγμάτευση που, μέσω των αναγκαίων συμβιβασμών, θα κατέληγε σ' έναν όσο το δυνατόν περισσότερο αποδεκτό προγραμματισμό.

Ωστόσο, μετά από τις δυο συνεχόμενες "ήττες γοήτρου" που υπέστη η Περιφερειακή Αρχή σε ψηφοφορίες, φαίνεται πως σε κάποιους "άνοιξε η όρεξη"..

Τα παραπάνω ισχύουν και για το Δήμο Τρίπολης, όπου μέχρι τώρα έχουμε μια επίσημη- και εκεί, όπως και στο Πε. Συ.- συνεργασία και μη "κραδασμούς" πολιτικής φύσεως, καθώς η Δημοτική Αρχή ακολουθεί τη λογική της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης "ομοφωνίας" επί των ζητημάτων.

Ωστόσο, η παράταξη του κ. Σμυρνιώτη φέρεται αποφασισμένη να καταθέσει δικό της σχέδιο προϋπολογισμού και να το θέσει υπό την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τις σχετικές εξελίξεις, καθώς ο "Κλεισθένης" αλλά και το πολιτικό "κλίμα" που επικρατεί στην ημεδαπή έρχονται- φαινομενικά- σε πλήρη..αναντιστοιχία αλλά, οπωσδήποτε, δίνεται η δυνατότητα σ' επικεφαλής να προχωρήσουν σε αποφάσεις που θ' αποδείξουν πως υφίσταται, τελικά, η πολιτική "ωριμότητα" που οδηγεί στην πρόταξη του δημοσίου συμφέροντος και όχι άλλου.

Πάντως, όπως ξέρετε, Δήμος και Περιφέρεια, χωρίς ρεαλιστικό κι εκτελέσιμο προϋπολογισμό, δεν υφίστανται.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.