Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Επ'ευκαιρία των εορτασμών της "Αλώσεως"......

Επ’ ευκαιρία των εορτασμών της «Αλώσεως»………

Δυστυχώς, ελάχιστα ίχνη έχουν απομείνει στην Τρίπολη από την Οθωμανική περίοδο… Η  πόλη δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να εκμεταλλευτεί αυτό το  κομμάτι της Ιστορίας της, γεγονός που αποτελεί τραγική ειρωνεία καθώς, ουσιαστικά, ήταν αυτή ακριβώς η  περίοδος που η πόλη γνώρισε την μεγαλύτερή της ακμή, συγκριτικά με τα υπόλοιπα  μεγάλα αστικά κέντρα της Πελοποννήσου και όχι μόνο… Πολλοί παράγοντες είναι υπεύθυνοι γι’ αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, η οποία στιγμάτισε καθοριστικά  την όποια προοπτική ανάπτυξης της Τρίπολης και  ως πόλου έλξης τουριστών.

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι, ακόμα και  υπό αυτές τις προϋποθέσεις, για να εκμεταλλευτεί η πόλη την ιστορική της μοναδικότητα, ειδικά μάλιστα αν αυτή συνδυαστεί  με την  ιδιαίτερη πολιτισμική φυσιογνωμία της Αρκαδίας εν γένει.

 

Αρκεί να ξεπεραστούν αφελή σύνδρομα κατωτερότητας, που οδηγούν σε μια,  εν πολλοίς,  λανθασμένη αντίληψη περί του ιστορικού μας παρελθόντος, με αποτέλεσμα την υιοθέτηση ενός διαστρεβλωμένου, «φαντασιακού» μοντέλου διαιώνισης της μισαλλοδοξίας και της εθνικιστικής υστερίας. Από τέτοιες, όμως, ιδεοληψίες και τις συνακόλουθες τους πρακτικές, καμία κοινωνία δεν κέρδισε ποτέ, τίποτε.

Θα θέλαμε να προτείνουμε στο Δήμο Τρίπολης, ενόψει και των εορτασμών της διακοσιοστής επετείου από την Άλωση το 2021, ν’ ακολουθήσει το παράδειγμα της πόλης των Ιωαννίνων.

Πιο συγκεκριμένα, οι εορτασμοί για την απελευθέρωση της «πρωτεύουσας» της Ηπείρου- η οποία, βέβαια, πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων- χαρακτηρίζονται από την προσπάθεια των τοπικών αρχών ν’ αναδείξουν τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης αυτής, δίνοντας έμφαση στα εναπομείναντα μνημεία της Οθωμανικής αλλά και  της Εβραϊκής παρουσίας στα Ιωάννινα. Φυσικά, αυτό καθίσταται πιο εύκολο εξαιτίας της άρτιας διατήρησης και  συντήρησης μνημείων πολύ σημαντικών για την πολιτιστική μας κληρονομιά, τα οποία η κοινωνία των Ιωαννίνων προστατεύει ως «κόρες οφθαλμών», συνειδητοποιώντας, απ’ την πρώτη στιγμή της απελευθέρωσης, πως η σωστή και ορθολογική μετεξέλιξη πόλεων με μακρόχρονη ιστορία δεν έγκειται στην αντικατάσταση-βλέπε «ισοπέδωση»-  μνημείων και  συμβόλων αλλά στη σύνθεση των διαφορετικών πολιτισμικών στοιχείων, με  στόχο τη  διαμόρφωση μιας ιδιαίτερης ταυτότητας για την εκάστοτε πόλη.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.