Στηλες

Μοναρχία εναντίον Δημοκρατίας

Διεξάγεται δημοψήφισμα στην Ελλάδα, για την «επαναφορά» της Μοναρχίας, σαν σήμερα 3 Νοεμβρίου 1935. Υπέρ ψηφίζει το 97,8% και ο Γεώργιος Β’ επανέρχεται στο θρόνο.

Τα επτά δημοψηφίσματα στην Ελλάδα.

Τα πέντε ήταν για τον βασιλιά και τα δύο τα έκανε η Χούντα για τον βασιλιά και την τροποποίηση του Συντάγματος... 

Δημοψήφισμα 1935 

Ως νόθο δημοψήφισμα έμεινε στην ιστορία η διαδικασία που έλαβε χώρα στις 3 Νοεμβρίου 1935 από τη δικτατορική κυβέρνηση του Γεώργιου Κονδύλη που είχε αναλάβει την εξουσία στις 10 Οκτωβρίου 1935.

Σκοπός του ήταν να καταργήσει το πολίτευμα της αβασίλευτης δημοκρατίας.

Απείχαν τα κόμματα που ήταν φιλικά προσκείμενα στον Βενιζέλο κι έτσι το καθεστώς άλλαξε.

Οι ψήφοι που καταμετρήθηκαν ήταν κατά εκατοντάδες χιλιάδες περισσότεροι από τις ψήφους στις βουλευτικές εκλογές του 1932 και του 1936, ενώ μετά το δημοψήφισμα πολλοί βασιλόφρονες λέγεται πως περηφανεύονταν ότι είχαν ψηφίσει δύο και τρεις φορές. 

Ο Γεώργιος Β΄ επέστρεψε στην Ελλάδα στις 25 Νοεμβρίου 1935 και απομάκρυνε τον Γεώργιο Κονδύλη. 

Χορήγησε αμνηστία και ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνηση στον καθηγητή του αστικού δικαίου Κ. Δεμερτζή που οδήγησαν στις εκλογές του 1936. 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.