Στηλες

Στους δρόμους της Τρίπολης!

Το arcadia938.gr αυτή την εβδομάδα φέρνει στο φως της δημοσιότητας τα ονόματα των δρόμων που δόθηκαν στη μνήμη δημάρχων της Τρίπολης. Διαβάστε τη στήλη "Στους δρόμους της Τρίπολης".

 

Οι οδοί που θα εξερευνήσουμε αυτή τη φορά αφορούν στους δημάρχους της Τρίπολης και την επιρροή που είχαν στον τόπο μας, τα έργα που υλοποίησαν και τα οποία υπάρχουν μέχρι σήμερα.

 

Γνωρίζετε ποιός ήταν ο πρώτος δήμαρχος Τρίπολης; Ας κάνουμε μια μικρή ιστορική αναδρομή ώστε να θυμηθούμε ή να μάθουμε…

 

Το 1807, η Τρίπολη στενάζει κάτω από τον τούρκικο ζυγό.

Η πολιορκία της Τριπολιτσάς ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1821 και τελείωσε στις 23 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, όταν οι Έλληνες έκαναν γενική επίθεση και απελευθέρωσαν την πόλη με ταγό τον Θ. Κολοκοτρώνη. Έτσι έχουμε την Ελληνική Επανάσταση και την Άλωση της Τριπολιτσάς.

Πρώτος Δήμαρχος της Τρίπολης διετέλεσε ο Γιαννάκος Πετρινός το 1835 έως και το 1841.

Κατά την εξάχρονη άσκηση της εξουσίας ο πρώτος δήμαρχος εργάστηκε με ζήλο και εκτός από τη διαμόρφωση και τη δενδροφύτευση της Κεντρικής Πλατείας της πόλης και την διάνοιξη της οδού Ναυπλίου, χάρισε στην πόλη τη λεγόμενη Μαρμαρένια Βρύση και άλλα δευτερευούσης σημασίας καλλωπιστικά έργα. 

 

Πριν βγούμε "Στους δρόμους της Τρίπολης", αρχικά επισκεφτήκαμε το Παλιό Δημαρχείο Τρίπολης, όπου απεικονίζονται ορισμένοι δήμαρχοι όπως οι:

(Με σειρά απεικόνισης) 

-Γεωργ. Κ. Πετρόπουλος (1877-1887)

-Αθανάσιος Δ. Χριστόπουλος (1891-1899)

-Δημήτριος Γεωργίτσας (1903-1907)

-Χαρ. Π. Μάνεσης (1907-1914)

-Βασίλειος Βαφιόπουλος (1914-1920)

-Θεόδωρος Πετρινός (1920-1938)

-Γεωργ. Πολυχρονόπουλος (1950-1970)

-Γεώργιος Μουτζουρόπουλος (1951-1954-1955-1959)

-Τάσος Σεχιώτης (1961-1964-1967-1979)

-Παναγιώτης Αλεξόπουλος (1975-1979)

-Βασίλειος Καρδαράς (1981-1982)

-Θεοδ. Β. Σεχιώτης (1983-1986)

 

Εκ των δώδεκα που απεικονίζονται σε πίνακες της αίθουσας του Παλιού Δημαρχείου, μόνο στους τρεις έχουν αφιερώσει κάποια οδό στους δρόμους της πόλης μας.

Οι δήμαρχοι της Τρίπολης ήταν πολλοί όμως εμείς θα επικεντρωθούμε σε αυτούς που δόθηκε το όνομα τους σε οδούς της πόλης.

 

Οι δήμαρχοι Τρίπολης τους οποίους τίμησαν δίνοντας το όνομα τους σε κάποιο δρόμο είναι οι:

Γεώργιος Πετρόπουλος, Αναστάσιος Χατζησαράντος, Νικόλαος Λαγοπάτης, Γεώργιος Μουτζουρόπουλος και ο Τάσος Σεχιώτης.

 

-Γεώργιος Κ. Πετρόπουλος

Η οδός βρίσκεται στη δυτική πάροδο της Κεντρικής πλατείας, μέχρι της οδού Δαβιάς.

Ο Γεώργιος Κ. Πετρόπουλος, γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1832. 

Ως Δήμαρχος , υπηρέτησε και εργάστηκε για μια δεκαετία. Την εποχή που ήταν δήμαρχος τα έργα του ήταν να αναγερθεί το 1881 το Δημαρχείο και η Κεντρική Αγορά της πόλης, όπου σήμερα είναι η Πλατεία Πετρινού. Πέθανε σε ηλικία 55 χρόνων το 1887. Ο οικογενειακός τάφος του βρίσκεται στο Νεκροταφείο Αγ. Βαρβάρας της Τρίπολης.

 

-Αναστάσιος Χατζησαράντος 


Ο τάφος του Αναστάσιου Χατζησαράντου, στην εκκλησία της Μεταμορφώσεως Τρίπολης.

Η οδός αυτή βρίσκεται στην τρίτη πάροδο δεξιά της οδού Καλαμάτας, μέχρι της οδού Τάπιας.

Ο Αναστάσιος Χατζησαράντος, γεννήθηκε στην Τρίπολη και ήταν Δήμαρχος της πόλης, κατά τα έτη 1887-1895.

Δραστήριος και προοδευτικός, φρόντισε για την ύδρευση της Τρίπολης, κατασκεύασε για πρώτη φορά το σωληνωτό υδραγωγείο από τις πηγές των Κήπων και της Μάνας. Επίσης το σιντριβάνι που βρισκόταν στα βόρεια της Πλατείας Άρεως. Έμεινε για πολύ καιρό στην αποθήκη του Καποδιστριακού Σχολείου, εκεί που είναι τώρα το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο. Ο Δήμαρχος Αν. Χατζησαράντος το 1887, τοποθέτησε το σιντριβάνι στην πλατεία Αγίου Βασιλείου.

 

-Νικόλαος Λαγοπάτης 

Η οδός βρίσκεται στην πρώτη πάροδο δεξιά της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, μέχρι του Σιδηροδρομικού Σταθμού.

Ο Νικόλαος Λαγοπάτης καταγόταν από την Τρίπολη και σπούδασε ιατρική. 
Αφού κέρδισε τις δημοτικές εκλογές έμεινε στο δημαρχιακό θώκο την περίοδο 1899-1903 και παρείχε θετικότατο έργο με μία σειρά από έργα που άλλαξαν την όψη της αρκαδικής πρωτεύουσας. Τα σημαντικότερα ήταν η ηλεκτροδότηση της πόλης και η αποπεράτωση του πάρκου της Πλατείας Άρεως, έργο που είχε ξεκινήσει ο θείος του Σωτήρης Λαγοπάτης, που ήταν φρούραρχος των φυλακών της Τρίπολης. Δημιούργησε το Δημοτικό πάρκο (πλατεία Άρεως). Πέθανε 3 Ιανουαρίου 1923.

Η προτομή του έχει τοποθετηθεί ως ένδειξη μνήμης και τιμής στην πλατεία του Άρεως, προς την πλευρά του πάρκου, για να θυμίζει στις νεότερες γενιές τον πρωτεργάτη ενός εξαίρετου έργου - ενός όμορφου πάρκου και μιας ωραίας πλατείας - που κοσμεί και κάνει περήφανη την Τρίπολη. Το όνομά του έχει δοθεί επίσης στο δρόμο της πόλης που καταλήγει στον σιδηροδρομικό σταθμό.

 

-Γεώργιος Μουτζουρόπουλος 

Η οδός ξεκινά από το γήπεδο του Παναρκαδικού και καταλήγει στη διασταύρωση της Ναυπλίου όπου και τελειώνει η οδός Μουτζουροπούλου και συνεχίζει η οδός Αλεξάνδρου Σούτσου.

Ο Γεώργιος Μουτζουρόπουλος ήταν στο επάγγελμα ιατρός. Γεννήθηκε το 1902 και πέθανε το 1983. Δήμαρχος διορισμένος στα χρόνια 1947-1950 και εκλεγμένος στα χρόνια 1951-1959. Συνέβαλε κυρίως στην ηλεκτροδότηση (Δ.Ε.Η) και στη διαμόρφωση δρόμων-πλατειών, καθώς και στη δημιουργία του κτιρίου της πυροσβεστικής και της Δημοτικής Φιλαρμονικής. 

 

-Τάσος Σεχιώτης 

Η οδός βρίσκεται κεντρικά της πόλης, στο σημείο που τελειώνει η Τζων Κέννεντυ ξεκινά η Τάσου Σεχιώτη με κατεύθυνση προς την Αγίου Κωνσταντίνου όπου και τελειώνει.

Ο Τάσος Σεχιώτης γεννήθηκε το 1922 και πέθανε 4 Ιουλίου 2003. Ήταν Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός. Διετέλεσε δήμαρχος Τρίπολης από το 1961 ως το 1967 και από το 1978 ως το 1981. Ως δήμαρχος, έφερε στην πόλη τα πολυπόθητα νερά του Μεθυδρίου με την κατασκευή νέας δεξαμενής. Επιδιόρθωσε και επέκτεινε το εσωτερικό του υδραγωγείου. Διαμορφώθηκαν οι οδοί Καλαβρύτων και Ναυπλίου σε λεωφόρους. Ο αδερφός του, Θεόδωρος Σεχιώτης, τον διαδέχθηκε στη δημαρχία το 1981, παραμένοντας ως το 1986.
~Ο Τάσος Σεχιώτης προχώρησε επίσης σε φωταγώγηση της πλατείας Άρεως με φανάρια τελευταίας τεχνολογίας γερμανικής παραγωγής και εξαιρετικής φωτιστικής δύναμης.
~Δημιούργησε παιδικές κατασκηνώσεις Δήμου Τρίπολης στο Παράλιο Άστρος Κυνουρίας
~Επισκεύασε το κληροδότημα των αείμνηστων αδελφών Μαντζούνη και εκεί στεγάστηκε η βιβλιοθήκη του Πανός και η Μπάντα της Φιλαρμονικής του δήμου Τρίπολης που υπήρξε το φυτώριο της μουσικής κίνησης της πόλης στα χρόνια που ακολούθησαν.

 

Αυτή τη φορά τα ονόματα-πρόσωπα των οδών δεν απεικόνισαν μόνο την ταυτότητα της πόλης, αλλά έδωσαν και "μορφή" σε αυτή!
Μια ιστορική αναδρομή που αν βρεθείτε στους δρόμους της Τρίπολης ή κι αν είστε κάτοικοί της, μπορείτε να δείτε τα έργα των δημάρχων να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια σας ακόμα και σήμερα.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.