Στηλες

Στο... γιατρό των οχημάτων!

O έλεγχος είναι η διαδικασία με την οποία εντοπίζουμε τις αδυναμίες μας, τις διορθώνουμε και βελτιώνουμε τις επιδόσεις μας… Για τους μαθητές υπάρχουν τα διαγωνίσματα. Για τους ασθενείς, ο ιατρός. Για το αυτοκίνητό σας, υπάρχει το ιδιωτικό ΚΤΕΟ Αρσένης.

 

 

Ο ιδιοκτήτης, Τάσος Αρσένης, το 2006, πήρε τη μεγάλη απόφαση να ανοίξει το ιδιωτικό ΚΤΕΟ.  Όπως μας εξήγησε, όντας γιος ιδιοκτήτη συνεργείου αυτοκινήτων, αγάπησε τα οχήματα και η ενασχόληση του με το συγκεκριμένο αντικείμενο τον οδήγησε… στον μονόδρομο του Ι.ΚΤΕΟ!

 

 

 Δεν είναι τυχαίο που στα γραφεία της επιχείρησης, μπορείτε να συναντήσετε ράφια γεμάτα με αυτοκινητάκια, βανάκια μινιατούρες και κατασκευές τετράτροχων από τουβλάκια…

 

 Σας εξηγώ τι κατάλαβα για τον τεχνικό έλεγχο. Είναι κάτι που αφορά την ασφάλεια (φρένα, μηχανικά συστήματα κλπ) του οχήματος. Γίνεται κάθε 2 χρόνια. Ελάχιστος χρόνος για τα Ι.Χ. είναι τα 25 λεπτά. Μισή με μία ώρα για φορτηγά – λεωφορεία. 15 λεπτά για τα μηχανάκια. Τέλος, είναι μια διαδικασία που λερώνει…  Πιστέψτε με!

 

 

 Το ΙΚΤΕΟ είναι το Ιδιωτικό Κέντρο Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (όπως έμαθα στην αίθουσα αναμονής) κι αν νομίζετε ότι είναι μια απλή και εύκολη διαδικασία αυτή του τεχνικού ελέγχου, θα σας πω ότι τα έζησα και κατέληξα ότι τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα και πιο σοβαρά.

 

 

 Το ραντεβού είναι απαραίτητο πριν να μεταβείτε στο ΙΚΤΕΟ. Να, σκεφτείτε ότι είναι κάτι σαν τον ιατρό για το όχημά σας. Έτσι θα σκάγατε μύτη; Στο ντούκου; Ασφαλώς και όχι!

 

 

 Οι άνθρωποι του τηλεφωνικού κέντρου της επιχείρησης, μπορούν να ορίσουν την ημερομηνία που και το δικό σας όχημα, θα κάνει το …check-up του!

 

 

 Είπαμε παρέα με τον Τάσο να εξερευνήσουμε τον κόσμο του τεχνικού ελέγχου ενός Ι.Χ., και είδαμε τα στάδια της διαδικασίας,  σας τη λέω απ’ έξω κι ανακατωτά. Γιατί η στήλη αυτή είναι βιωματική!  Υπάρχει concept! Δεν είναι ό,τι να ναι! 

 

 

Ο  έλεγχος ενός Ι.Χ. χωρίζεται σε 5 μέρη: έλεγχος καυσαερίων, σύγκλιση- απόκλιση, αμορτισέρ, φρένα και ο κατοπτευτικός (μια λέξη που δεν κατάφερα να πω ποτέ…) λάκκος.

 

 

Ξεκινήσαμε με τον έλεγχο καυσαερίων. Η  ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η αιτία που το κράτος έχει θεσπίσει όρια εκπομπής ρύπων για κάθε κατηγορία οχήματος που κυκλοφορεί και μάλιστα υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη να ελέγχει εξαμηνιαίως ή ετησίως το όχημα του και να φέρει σε αυτό την Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων.  Μετρήσαμε το μέγεθος εκπεμπόμενων καυσαερίων, βάλαμε "check" και συνεχίσαμε…

 

 

Με το αποκλισιόμετρο (μα που τις βρίσκουν αυτές τις λέξεις;) κοιτάξαμε την δυνατότητα ευθύγραμμης πορείας του οχήματος, κάτι που είναι μεγίστης σημασίας τόσο για τον οδηγό όσο και για την ασφάλεια των επιβατών.

 

 

Ακολουθεί έλεγχος αμορτισέρ, αλλά και έλεγχος των φρένων που δοκιμάσαμε σε ένα μηχανάκι και πέρασε με επιτυχία!

 

 

Στο λάκκο κατόπτευσης πραγματοποιήσαμε οπτικό έλεγχο στο αυτοκίνητο, φορώντας τα απαραίτητα… αξεσουάρ!

 

 

Εξετάσαμε τους εύκαμπτους και άκαμπτους  σωλήνες φρένων αλλά κοιτάξαμε και  για τυχόν διαρροές καυσίμων, απώλειες λαδιών κινητήρα κ.α. Όλα καλά!

 

 

Την ίδια ώρα, στη γραμμή των φορτηγών, ο ειδικός... οφθαλμίατρος του ΙΚΤΕΟ, προέβαινε στους απαραίτητους ελέγχους για τη σωστή λειτουργία των λυχνιών του οχήματος. Μάλιστα – για να αποφευχθεί κάποια αχρωματοψία στο όχημα, λέω τώρα εγώ -  τσεκάρεται και ο σωστός χρωματισμό και η  ένταση των φώτων θέσης, διασταύρωσης, πορείας, δεικτών κατεύθυνσης, πέδησης, ομίχλης, αλάρμ κ.λ.π.

 

 

Κάναμε και ένα break από τη διαδικασία, ρίξαμε και μια ματιά στο arcadiasports.gr και πλοηγηθήκαμε με τον Τάσο στο "To Know Us Better", τη στήλη που εμπιστεύεστε για τον … "έλεγχο" της επιχείρησής σας!  

 

 

Αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία ελέγχου, πήγαμε να εκδώσουμε και το σχετικό δελτίο. Πάνω στο γραφείο υπήρχαν 7 σφραγίδες, όχι μία για κάθε μέρα (όπως είπα με περίσσιο θράσος στον Τάσο) αλλά μία για κάθε ελεγκτή που περιλαμβάνει το δικό του κωδικό, όπως ορίζει το αρμόδιο Υπουργείο…

 

 

Αν και εγώ δεν κατάλαβα και πολλά, για να είμαι ειλικρινής, το ανθρώπινο δυναμικό του ΙΚΤΕΟ, ξέρει πολύ καλά τη δουλειά του.

 

 

Με όραμα  τη  διεξαγωγή αδιάβλητων τεχνικών ελέγχων οχημάτων με στόχο τη διαφύλαξη  της ασφάλειας του οδηγού αλλά και με σεβασμό στο περιβάλλον, για ένα είμαι βέβαιος: στον Αρσένη, το όχημά σας βρίσκεται σε καλά χέρια!

 

 

 

Επισκεφτήκαμε την επιχείρηση:

“IKTEO ΑΡΣΕΝΗΣ”

Τέρμα Τερτσέτη, Τρίπολη

Τηλ: 2710 232451

Email :  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Website: www.ikteoarcadias.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.