Συνεντευξεις

Λυκουρέντζος στον 93.8: "Δεν ανησυχώ για τίποτα"

Ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής Αρκαδίας, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του Arcadia 93.8, "Έι εσείς οι απέξω", την Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου και μίλησε για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση Novartis.

Σχετικά με την υπόθεση "Novartis":

"Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι κάθε υπόθεση που απασχολεί τη δικαιοσύνη πρέπει να διαλευκανθεί πλήρως, δεύτερον όσον αφορά την εμπλοκή του ονόματός μου στη συγκεκριμένη δικογραφία, θα ήθελα να πω τα εξής:

Με το ΦΕΚ της 9ης Ιουλίου του 2012 που γίνεται κατανομή των αρμοδιοτήτων στα μέλη της πολιτικής ηγεσίας, μια κυβέρνηση μάλιστα συνεργασίας και όχι μόνο κομματικής. Όπου αυτά τηρήθηκαν με ευλάβεια, θα μπορούσα να πω και το πώς κατανεμήθηκαν οι αρμοδιότητες. Δεν είχα την δικαιοδοσία του σχεδιασμού και της εφαρμογής της φαρμακευτικής πολιτικής. Συνεπώς δεν υπέγραψα καμία απόφαση για κανένα φάρμακο, για καμία εταιρεία. Πολύ περισσότερο για τη Novartis, την αναφερόμενη. Δεν είχα και δεν επέτρεπε η στάση μου να έχω οποιαδήποτε επίσκεψη, επικοινωνία, υπόδειξη από οποιονδήποτε εκπρόσωπο, όχι μόνο φαρμακευτικής εταιρείας, αλλά οποιασδήποτε εταιρείας που ήταν προμηθευτής του ελληνικού δημοσίου. Έτσι αιφνιδιάζομαι και εκπλήσσομαι. Θέλω να σας υπενθυμίσω, ο εισαγγελέας, όταν γίνεται αναφορά ονόματος ενός υπουργού, είναι υποχρεωμένος αμελλητί, αμέσως δηλαδή, να στείλει τη δικογραφία στη βουλή. Να θυμίσω, το προηγούμενο καλοκαίρι αναφέρθηκε το όνομά μου σε άλλη υπόθεση, στην υπόθεση "Ερρίκος Ντυνάν", τον κ. Μαρτίνη. Ο κ. Μαρτίνης όταν ρωτήθηκε από την εισαγγελία τι συνέβη επί υπουργίας κ. Λυκουρέντζου, αυτός απήντησε ότι ο κ. Λυκουρέντζος δεν με δέχθηκε ποτέ. Αυτό και μόνο αρκούσε για να αναφερθεί το όνομά μου. Κατά τη διάρκεια της εξεταστικής επιτροπής για το "Ερρίκος Ντυνάν" δεν κλήθηκα ούτε ως μάρτυρας. 

Υποθέτω ότι είναι ανάλογης ποιότητος και αυτή η εμπλοκή, περιμένω, δεν προεξοφλώ τίποτα. Περιμένω να δω τη δικογραφία, μήπως χρειαστεί να απαντήσω για 2η φορά. Ούτε ανησυχώ, ούτε έχω κανένα άγχος. Δεν υπάρχει κάτι που να έχω κάνει εκτός νομιμότητος, εκτός των αυστηρών καθηκόντων που εκπλήρωσα στο Υπουργείο Υγείας.

Την ίδια δήλωση που ανέβασα σε προσωπικό μου λογαριασμό, έκανα και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, μεταδόθηκε και σε όλα τα μέσα, έχει καλυφθεί και από τα Μέσα Ενημέρωσης της Περιφέρειας αλλά και τα κεντρικά της Αθήνας. Χαίρομαι για την εκτίμηση που εκδηλώνουν πολλοί άνθρωποι στο πρόσωπό μου, που δεν έχουν καμία αμφιβολία. Οι δηλώσεις των κκ. Σαλμά και Γεωργιάδη τους τιμούν."

 

Η πολιτική διάσταση του θέματος:

"Καταρχήν έχουμε αλλοίωση της συνταγματικής τάξεως, λειτουργίες του πολιτεύματος ορίζονται από το σύνταγμα να είναι διακριτές. Δεν έχει νόημα η επίσκεψη στελέχους της εκτελεστικής λειτουργίας του κράτους, η οποία είναι η κυβέρνηση, και του συγκεκριμένου υπουργού, του κ. Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο. Επίσης, δεν έχουν θέση τοποθετήσεις και δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης για το τι εμπεριέχει η συγκεκριμένη δικογραφία. Είναι προφανές ότι εδώ επιχειρείται μια πολιτική εκμετάλλευση κατά παράβαση των κανόνων του συντάγματος, όπως λέω.

Έχουμε ζήσει πολλά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και δυστυχώς λυπάμαι για την αλλοίωση της συνταγματικής τάξης. Είπα και στην αρχή της συνομιλίας μας, ότι με ενδιαφέρει να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση. Όποιον κι αν αφορά. Άρα η δικαιοσύνη αργά η γρήγορα θα κάνει το καθήκον της. Η πολιτική εκμετάλλευση θα υπάρξει. Όπως υπήρχε στην εποχή των Δομημένων Ομολόγων, του Βατοπεδίου, του Ειδικού Δικαστηρίου και με τα Οπλικά Συστήματα. Θα δείτε ότι η κατάληξη της έρευνας της δικαιοσύνης θα είναι αυτή που ορίζει το σύνταγμα και η νομική τάξη. Εκεί που υπήρχαν ευθύνες καταλογίσθηκαν και εκεί που δεν υπήρχαν, δεν καταλογίσθηκαν. Το δυσάρεστο είναι ότι στην υπόθεση του Βατοπεδίου χάθηκαν ζωές, ο Γιάννης Αγγέλου και ο Ευάγγελος Μπασιάκος. Υπήρξε άγρια εκμετάλλευση. Εκείνοι οι οποίοι ντρέπονται, είναι εκείνοι που δεν σέβονται τους νόμους, το σύνταγμα και λειτουργούν για να κερδοσκοπήσουν πολιτικά πάνω σε διάφορες υποθέσεις της δικαιοσύνης."

 

Η προσωπική στάση του κ. Λυκουρέντζου:

"Εγώ έχω περιοριστεί σε ό,τι με αφορά, στην τεχνοκρατική προσέγγιση του θέματος. Ανέφερα ότι δεν είχα την αρμοδιότητα, ότι δεν έχω υπογράψει για φάρμακο ή φαρμακευτική εταιρεία, προς το παρόν περιορίζομαι σε αυτά. Μόλις δω την δικογραφία, σας βεβαιώνω ότι θα προστατεύσω τη τιμή μου, που δεν επιτρέπω σε κανέναν να την θίξει, διότι υπηρέτησα τον δημόσιο βίο με ηθική και πολιτική ακεραιότητα και περιμένω να αντιδράσω την κατάλληλη ώρα."

 

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Λυκουρέντζου, εδώ.

Videos

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.