Συνεντευξεις

ΗΧΗΤΙΚΟ: "Το συνέδριο γίνεται για τους πολίτες"

H Aντιπεριφερειάρχης, Κωνσταντίνα Νικολάκου, με αφορμή το αναπτυξιακό συνέδριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μίλησε στον arcadia 938 για τους στόχους αλλά και την ουσία της εκδήλωσης

 

Συγκεκριμένα, η κ. Νικολάκου είπε τα εξής:

 

Εύχομαι πραγματικά αυτό το συνέδριο να είναι ωφέλιμο για τους πολίτες. Το πιο σοβαρό απ' όλα που θέλω να αναδείξω είναι ότι το αναπτυξιακό συνέδριο δίνει τη δυνατότητα να συνεδριάσει το Υπουργικό συμβούλιο, παρουσία του Περιφερειάρχη, στην Τρίπολη. Το λέω αυτό γιατί για μας προηγείται το πολιτικό ζήτημα, σε σχέση με την δυνατότητα που δίνεται για την αναβάθμιση του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας.

Οι συντονιστές του συνεδρίου δεν θα έχουν  ως ρόλο το να καταθέσουν αιτήματα, οι συντονιστές έχουν θεσμικό ρόλο, να οργανώσουν την συζήτηση. Στις συνεδρίες θα ακουστούς οι προτάσεις, οι αποφάσεις των Υπουργών και όλες οι θέσεις της Κυβέρνησης ανά θεματική ενότητα πάνω στα τεράστια αναπτυξιακά θέματα που έχει η Πελοπόννησος. Δεν περιμένουμε από τους κύριους Υπουργούς να ακούσουμε γενικότερα οράματα. Περιμένουμε να ακούσουμε συγκεκριμένα πράγματα που θα κάνει το κάθε Υπουργείο για την δικιά μας Περιφέρεια.

Οι δύο συνεδρίες που συμμετέχω, η μία με τον κ. Σπίρτζη και τον κ. Παππά και η δεύτερη με τον κ. Φλαμπουράρη και τον κ. Φάμελλο έχουν να κάνουν με θέματα υποδομών, ψηφιακής πολιτικής και βέβαια προστασίας του περιβάλλοντος που θεωρώ ότι εντάσσονται απόλυτα στην προτεραιότητα της Περιφέρειας, σε σχέση με την ανάπτυξη. Όμως , η συνολική πρόταση και η συνολική διεκδίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα γίνει στη συνάντηση που θα έχει ο κ. Τατούλης με το υπουργικό συμβούλιο και βέβαια στην τελική του ομιλία, την Τρίτη (24/2), λίγο πριν από τον πρωθυπουργό.

Τα μεγάλα αναπτυξιακά θέματα της Πελοποννήσου τα γνωρίζετε, η περιφερειακή αρχή και ο Περιφερειάρχης τα έχει πει πάρα πολλές φορές. Θα είμαστε πρωταγωνιστές στο τραπέζι σε όλες τις συνεδρίες που θα γίνουν και νομίζω ότι θα είναι ένα συνέδριο αναπτυξιακό, έτσι όπως αρμόζει στους πολίτες. Θα καταφέρουμε παρά τις αντιθέσεις μας, σε πολιτικό επίπεδο,  να συναινέσουμε για να βρούμε τον βηματισμό που πρέπει να γίνει. 

Θέλω να κάνω μια παρατήρηση, ακούω να λέγονται ή να γράφονται από ορισμένους κάποια πράγματα. Ο λόγος που υποδεχόμαστε με αυτό τον τρόπο το συνέδριο, βασίζεται στο ότι εμείς ξέρουμε πολύ καλά τις δικές μας δυνάμεις, το τι  θέλουμε και στοχεύουμε στο να θωρακίσουμε τον ρόλο που έχουμε στη Περιφέρεια. Άρα όταν είσαι και νιώθεις δυνατός, μπορείς να αντιμετωπίσεις όλα τα θέματα και όχι με μία φοβική κατάσταση. Γιατί ακούω και κάποιες απόψεις πως  το συνέδριο θα είναι μία φιέστα, δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα, γίνεται για τα κόμματα ή το συνέδριο γίνεται για τον έναν ή για τον άλλον. Το συνέδριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν θα γίνει για κανένα κόμμα, πρόσωπο, για κανέναν άλλο λόγο παρά μόνο για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στους πολίτες της Πελοποννήσου. Σε αυτούς ανήκει το συνέδριο, θα προσπαθήσουμε και θα θωρακίσουμε αυτή τη μορφή του συνεδρίου.

 

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος είναι ένας πολύ έμπειρος πολιτικός, βουλευτής εδώ στην Αρκαδία και σίγουρα σέβομαι πάρα πολύ την αποψή του. Θα πω όμως ότι το συνέδριο σε καμία περίπτωση δεν θα είναι κομματικό. Δεν νομίζω ότι μπορεί να χαρακτηριστεί κομματικό ένα συνέδριο, όταν οι ομιλητές είναι οι κύριοι Υπουργοί, Υφυπουργοί ή εκπρόσωποι της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Βεβαίως και μπορεί ο καθένας να παρέμβει και να πει την άποψή του και αυτό είναι αυτονόητο. Η θέση των βουλευτών είναι ενισχυμένη. Εγώ θεωρώ πολύ σημαντικό οι κύριοι Βουλευτές όλης της Πελοποννήσου να παρευρίσκονται και να παρακολουθούν το συνέδριο, όμως το συνέδριο γίνεται με δύο θεσμικούς φορείς, την Περιφέρεια και την Κυβέρνηση. Οποιοσδήποτε, λοιπόν, μπορεί να καταθέσει απόψεις.

Ξέρετε εμείς είχαμε μια ανακοίνωση στην αρχή που συνάδει με την άποψη του κ. Κωνσταντινόπουλου. Αντιδράσαμε όταν είδαμε κομματικά στελέχη και όχι κυβερνητικά να παρουσιάζονται ως επικεφαλής κυβερνητικών κλιμακίων. Αυτό δεν θεωρούσαμε ότι έπρεπε να γίνει και τολμήσαμε και είπαμε  την άποψή μας από την πρώτη στιγμή. Δεν νομίζω ότι μπορούσε και πως θα ήταν θεμιτό ένα κομματικό στέλεχος να ηγείται κυβερνητικού κλιμακίου. Δεν είναι το ίδιο πράγμα το κόμμα και το κράτος. Δεν θα έπρεπε να είναι. Παρόλα αυτά, θέλω να σας πω τώρα που βρισκόμαστε δύο μέρες πριν το συνέδριο, θεωρώ ότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ των κυβερνητικών παραγόντων και της Περιφέρειας για να μπορέσουμε να έχουμε μία πολύ καλή οργάνωση από τη μία και από την άλλη, να ακουστούν και περισσότερες απόψεις. Το  ζητούμενο είναι να μπορέσουμε να έχουμε σε όλες τις συνεδρίες και στις τελικές ομιλίες βέβαια, όσο περισσότερους εκπροσώπους φορέων αλλά και πολίτες.

Είναι εξαιρετικά σημαντικές οι συνεδρίες. Την 1η μέρα έχουμε την Αγροτική Οικονομία, τον πρωτογενή τομέα, την  υγεία. Και τις δύο ημέρες έχουμε θέματα που απασχολούν τους πολίτες. Οι κύριοι Υπουργοί πρέπει να μας απαντήσουν πρόσωπο με πρόσωπο, κοιτάζοντας στα μάτια τις παραγωγικές τάξεις, τους φορείς και όλους, να δούμε ποιο είναι το αναπτυξιακό μοντέλο που σκέφτεται η κυβέρνηση για την Πελοπόννησο.  Πάντα όμως σεβόμενοι την ατζέντα της ανάπτυξης, όπως θα την καταθέσει ο Περιφερειάρχης και όπως έχει ψηφιστεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Άρα, μιλάμε για κάτι συγκεκριμένο, δεν μιλάμε για κάτι αόριστο και αυτό έχει σημασία να δούμε, μετά το τέλος του συνεδρίου που "θα κάνουμε ταμείο". Πραγματικά, θα είναι υπέρ των πολιτών όλα αυτά που θα ακουστούν;

Και 2ον κάτι πολύ σημαντικό που θέλω να πω: Σε κάθε συνέδριο, έτσι και της Πελοποννήσου, θα υπάρξει μία επιτροπή, η οποία θα παρακολουθεί το follow up των εξαγγελιών. Δηλαδή, σε κάποιο χρονικό διάστημα να δούμε, αυτά τα οποία θα πει ο πρωθυπουργός ή αυτά που θα πουν οι υπουργοί θα έχουν αρχίσει να πραγματοποιούνται ή θα είναι εξαγγελίες; Ελπίζω όλα αυτά που θα μας πουν και θα μας εξαγγείλουν να είναι πραγματικότητα. Εμείς πάλι εδώ θα είμαστε γιατί δεν αφήνουμε τίποτα στη τύχη του. Θέλουμε να έχουμε άποψη και έχουμε, για όλα τα προβλήματα των πολιτών. Και φυσικά, σεβόμαστε τους κύριους Υπουργούς και τον κ. Πρωθυπουργό που θα έρθει εδώ στην Περιφέρειά μας . Αλλά, μαζί τους θα είμαστε απολύτως θεσμικά, θωρακισμένοι και διεκδικητικοί για αυτά που νομίζουμε ότι χρειάζεται η Πελοπόννησος. 

Υπήρξε ο πρώτος χρόνος που μας έλεγε αυτή η κυβέρνηση, "όχι, δεν θα γίνουμε σαν τους προηγούμενους". Υπήρξε ο 2ος χρόνος που πάλι έλεγε αυτή η κυβέρνηση ότι "δεν είμαστε σαν τους προηγούμενους". Τώρα όμως, που είναι η μακροβιότερη κυβέρνηση μέσα στη κρίση, δεν μπορούν πια να χρησιμοποιούν άλλοθι, θα πρέπει αυτό που λένε να το αποδεικνύουν.

Ας αφήσουμε τους προηγούμενους και ας δούμε την χώρα μας, να προετοιμάζεται για την μετέπειτα περίοδο. Πώς θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα μετά τον Μάϊο και το καλοκαίρι, που όπως μας λένε θα αρχίσουμε να βγαίνουμε από το μνημόνιο. Είναι μια επικίνδυνη και κομβική χρονιά. Και πιστεύω ότι θα πρέπει οι εξαγγελίες να γίνονται πραγματικότητα, αλλιώς να μη γίνονται καθόλου εξαγγελίες γιατί οι πολίτες εδώ και πάρα πολύ καιρό είναι πάρα πολύ δύσπιστοι. Γνωρίζουμε πως ετοιμάζονται κάποιες πορείες διαμαρτυρίας,  οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα, με ευπρέπεια πάντα, να διαμαρτύρονται. Αλλά πιστεύω οι θεσμικοί φορείς, έστω και αν αντιδρούν στον υπέρτατο βαθμό σε αυτή την κυβέρνηση, οφείλουν, αντί να είναι κάτω από τα πανό, να είναι μέσα στις αίθουσες των συνεδριών, να αγωνιστούν για τα δικαιώματα των πολιτών και όχι κάτω και μέσα στις διαδηλώσεις.

Αυτή είναι η άποψή μου, θέλω να πιστεύω ότι στην Πελοπόννησο θα στείλουμε ένα μεγάλο μήνυμα στην κυβέρνηση και θα είμαστε παρόντες στο συνέδριο, με μαχητική διάθεση. Αυτό θα είναι ωφέλιμο, περισσότερο από την έντονη διαμαρτυρία που θα γίνεται απέξω. 

 

Videos

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.