Συνεντευξεις

ΗΧΗΤΙΚΟ: "Βλέπω αλλαγή κλίματος για την Κυβέρνηση"

Συνέντευξη παραχώρησε στον arcadia 938 ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αρκαδία, κ. Γιώργος Παπαηλιού, με αφορμή το Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου

Ο κ. Παπαηλιού εστίασε στο γεγονός πως το Συνέδριο αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την Πελοπόννησο και την Αρκαδία, ενώ τόνισε πως οι εξαγγελίες που θα γίνουν θα είναι πραγματιστικές και όχι απλά "μεγάλα λόγια".

 

Ειδικότερα, ο Βουλευτής Αρκαδίας δήλωσε τα εξής:

 

Καταρχάς θέλω να τονίσω, ότι τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια είναι μια πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και συνδιοργανώνονται με τις περιφέρειες. Η λογική αυτών των συνεδρίων είναι να καταρτιστούν σχέδια ανάπτυξης των περιφερειών, από τις οργανωμένες τοπικές κοινωνίες και τους συλλογικούς φορείς ,που εκφράζουν τις δυνάμεις της ελληνικής περιφέρειας. Αυτή είναι η φιλοσοφία.

Όλα τα αναπτυξιακά περιφερειακά σχέδια θα καταρτιστούν και θα αποτελέσουν το εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χωράς ,με το οποίο θα πορευτούμε τα επόμενα χρόνια. Γιατί μην ξεχνάμε ότι μετά από τόσα χρόνια μνημονίων ,τον Αύγουστο του 2018- καλώς εχόντων των πραγμάτων-, η χώρα θα βγει από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια ,από την αυστηρή επιτροπεία και επομένως έχοντας το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο θα μπορέσει να χαράξει μια δικιά της πορεία, χωρίς αυτό να σημαίνει- να το τονίσω για να μην παρεξηγούμαστε -ότι, η πραγματικότητα , η καθημερινότητα του πολίτη και σήμερα δεν είναι πολύ σκληρή .

Έχουν ληφθεί μέτρα τα οποία χωρίς αμφιβολία είναι εξαιρετικά επώδυνα ,νομίζω όμως ότι, σταδιακά θα βγούμε από αυτό το τούνελ και πάλι σταδιακά θα μπορέσουμε να ξαναβρούμε το βηματισμό μας και να γίνουμε, επαναλαμβάνω σταδιακά, μια κανονική χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο ,το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο της Πελοποννήσου εκτιμώ και προσδοκώ, βάσιμα, ότι θα είναι μια τομή, διότι η οργανωμένη τοπική κοινωνία της Πελοποννήσου θα δώσει το δικό της στίγμα και αυτό το στίγμα θα περιληφθεί στο αναπτυξιακό περιφερειακό σχέδιο.

 

Θα υπάρχει μία τροφοδότηση, όχι μόνον πληροφόρησης, η οποία ήδη υπάρχει αλλά κυρίως τροφοδότηση προτάσεων, οι οποίες θα έχουν, για όλους τους τομείς της οικονομικής πολιτικής και όχι μόνον, ένα συγκεκριμένο προσανατολισμό. Η αιχμή της περιφέρειας Πελοποννήσου πρέπει να είναι ο αγροτικός τομέας και η παροχή τουριστικών υπηρεσιών συνδυαστικά και γύρω από αυτή την αιχμή νομίζω ότι θα γίνουν προτάσεις από τους οργανωμένους τοπικούς φορείς , θα ακούσουν τις απόψεις των υπουργών και από εκεί και πέρα θα διαμορφωθεί, θα συγκροτηθεί αυτό το σχέδιο που νομίζω ότι θα αρχίσει σιγά σιγά  να υλοποιείται .Όσον αφορά τα έργα, φυσικά πολλές φορές αρεσκόμεθα να μιλάμε για κάποια έργα υποδομής κτλ κτλ. Νομίζω ότι είναι να εξαγγελθεί , θα εξαγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ,του οποίου είναι και πρωτοβουλία το αναπτυξιακό περιφερειακό συνέδριο της Πελοποννήσου.

Οι εξαγγελίες θα καταβληθεί προσπάθεια , να το πω έτσι, θα φροντίσουμε ώστε να μην παραμείνουν εξαγγελίες δηλαδή να είναι εξαγγελίες οι οποίες θα αρχίσουν να υλοποιούνται γιατί μεγάλη σημασία σε αυτά τα αναπτυξιακά περιφερειακά συνέδρια είναι και το μετά. Δηλαδή αυτά τα οποία θα αποφασιστούν , αυτά τα οποία θα εξαγγελθούν θα πρέπει να αρχίσουν και να υλοποιούνται.

 

Είναι και το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, όχι τώρα και προ κρίσεως. Πολλές φορές ,ακόμα  και το περιεχόμενο των νόμων δεν εφαρμόζεται  γιατί υπάρχουν νοοτροπίες ,γιατί υπάρχουν δυσκολίες στην εφαρμογή. Είμαστε πολλές φορές καλοί στα μεγάλα λόγια αλλά το πρακτικό αποτέλεσμα  δεν είναι πάντα αυτό το οποίο προσδοκούσαμε.

 

 Το γεγονός και μόνον ότι αυτά τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια  συνδιοργανώνονται και από τις περιφέρειες- και όπως ξέρετε, οι περιφέρειες, της περιφέρειας Πελοποννήσου συμπεριλαμβανομένης, διοικούνται από αρχές οι οποίες δεν είναι και φίλα προσκείμενες στην Κυβέρνηση -αυτό και μόνο δείχνει, ότι η Κυβέρνηση πορεύεται με θεσμικό τρόπο, συνεργάζεται με όλους τους θεσμούς όπως πρέπει, ούτως ώστε να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 Η ζωή και η πολιτική -γιατί και η πολιτική ζωή είναι- θα έλεγα ότι είναι πολύπλευρες. Δεν σημαίνει ότι επειδή επιδιώκουμε τη συναίνεση, δεν ανακύπτουν γεγονότα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και αυτά τα γεγονότα πολλές φορές δημιουργούν και  αντιπαραθέσεις. Στο θέμα της Novartis ,υπήρξε μία εισαγγελική, έχει ξεκινήσει μάλλον μια έρευνα γι’ αυτό το σκάνδαλο-όπως όλοι το χαρακτηρίζουν. Από κει και πέρα, μόλις η  εισαγγελική αρχή  προσέκρουσε σε πολιτικά πρόσωπα απέστειλε την δικογραφία, την μέχρι  τώρα δικογραφία , στην Βουλή για περαιτέρω έρευνα, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο νόμος.

Δηλαδή τι θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση , επειδή επιζητεί συναίνεση και επειδή η εισαγγελική αρχή προσέκρουσε σε πρόσωπα τα οποία ανήκουν στο χώρο των αντιπολιτευόμενων κόμματων, θα έπρεπε να μην  προχωρήσει; Δεν μπορώ να το καταλάβω. Το ίδιο ισχύει και για τα εθνικά θέματα. Τα εθνικά θέματα ή τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, είναι ζητήματα τα οποία έχουν τη δική τους λογική, την δική τους δυναμική, θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε φυσικά με συναίνεση και νομίζω ότι υπευθυνότητα πρέπει να χαρακτηρίζει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως την αξιωματική αντιπολίτευση σε αυτού του είδους τα ζητήματα, ώστε να έχουμε μια γραμμή. Δε σημαίνει ότι επειδή αυτή τη στιγμή επιδιώκουμε τη συναίνεση -και πράγματι την επιδιώκουμε -, κλείνουμε τα μάτια σε γεγονότα τα οποία πορεύονται  παράλληλα, τα οποία κινούνται παράλληλα.

 Δεν αμφισβητώ ότι η πραγματικότητα είναι σκληρή για τους πολίτες. Αυτό δεν το αμφισβητώ. Από εκεί και πέρα το γεγονός όταν ο πολίτης απαντά"θα δούμε"  (σ.σ. σε ρεπορτάζ του 938 σχετικά με το αναπτυξιακό συνέδριο), δείχνει ότι υπάρχει και ένα στοιχειό προσδοκίας θα έλεγα ή ,εν πάση περιπτώσει,  αναμονής για το πως θα κινηθούν τα πράγματα.

Μην ξεχνάμε δε ότι, πολλές φορές ο πολίτης έχει διαψευσθεί. Θα προσπαθήσουμε αυτό το κλίμα να το αντιστρέψουμε. Αν υπάρχει τέτοιο κλίμα. Γιατί έχω την εντύπωση ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα κάποια πράγματα έχουν αρχίσει και αλλάζουν προς το θετικότερο.

 

 

 

 

Videos

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.