Συνεντευξεις

ΗΧΗΤΙΚΟ: "Κομματικό το συνέδριο αλλά δεν το υποτιμώ"

Σε συνέντευξή του στον arcadia 938, ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Αρκαδία, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, χαρακτήρισε "κομματικό" το αναπτυξιακό συνέδριο της Πελοποννήσου

Παράλληλα, όμως, ανέφερε μια σειρά από θέματα, νευραλγικής σημασίας για την Αρκαδία και προέτρεψε τους, συμμετέχοντες στο συνέδριο, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και αυτούς των συλλογικών φορέων, να τα θέσουν κατά τη διαδικασία των συνεδριάσεων.

Tόνισε δε πως δεν υποτιμά την πολιτική του σημασία, ούτε τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού και κορυφαίων Υπουργών σε αυτό.

 

Αναλυτικά, ο κ. Κωνσταντινόπουλος δήλωσε τα εξής:

 

 Πρώτα απ’όλα, σήμερα είχα μία ερώτηση που αφορούσε την προσπάθεια της ένταξης που είχα κάνει ως Υφυπούργος και αφορούσε τα απορρίμματα στην αποχέτευση Καλλιάνι –Κοντοβάζαινα- Λεβίδι, Γορτυνία και Τρίπολη, δηλαδή. Αυτά, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός,  μετά από τρία χρόνια και από μεγάλες πιέσεις,  ήδη βγήκαν οι προκηρύξεις και ότι οι Δήμοι θα πρέπει να κάνουν τις προτάσεις τους άρα είναι πολύ σημαντικό γιατί θα λυθεί ένα πολύ μεγάλο ζήτημα και σε αυτούς που είναι Γ’ κατηγορίας, όπως είναι ο Δήμος Λεβιδίου, αλλά και σε αυτούς τους πιο μικρούς Δήμους όπως είναι της Κοντοβάζαινας και του Καλλιανίου. 

Θα χρηματοδοτηθεί το ένα μέσω ΕΣΠΑ, είπε ο Υπουργός, και το άλλο με ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που υπέγραψαν και θα προκηρυχτεί την εβδομάδα αυτή, αυτό είπε ο κ. Χαρίτσης. Και σε αυτό θα μπορούν να μπουν και τα τρία έργα μέσα.

Εγώ δεν μπορώ να μιλήσω γενικά για την Πελοπόννησο, αλλά μπορώ να σας πω κάποια πράγματα που νομίζω πως θα πρέπει να συζητηθούν σε ένα πολύ σημαντικό συνέδριο, παρόλο που η Κυβέρνηση το κάνει κομματικό κατά την άποψή μου.  Εκτιμώ όμως πάντως ότι έχει μία αξία, ότι δηλαδή κατεβαίνει ο Πρωθυπουργός και ένα μεγάλο κλιμάκιο υπουργών. Δεν το υποτιμάω ως πολιτικό γεγονός παρότι λέω ότι, είναι ένα κομματικό γεγονός, έτσι το έχουν διαμορφώσει.  Όταν θέλεις να έχεις ,παραδείγματος χάριν, όλους τους φορείς εκεί, οι Βουλευτές των νομών θα μπορούσαν να μιλήσουν για δύο λεπτά γιατί εκφράζουν την περιοχή και να πουν τις απόψεις τους. Έτσι δεν είναι; Όχι μόνο να μιλήσουν αλλά και να ακούσουν. Δεν προσκληθήκαμε νωρίτερα, γεγονός που θα έπρεπε να γίνει αφού το συνέδριο είναι της Κυβέρνησης, εκπροσωπεί όλη τη χώρα και θα έπρεπε να καλεστούμε όλοι οι Βουλευτές, να δώσουμε ένα υπόμνημα στον Πρωθυπουργό και στους συνεργάτες του για τα θέματα που υπάρχουν. Άρα, η παρουσία μας εκεί δεν πρέπει να είναι του χειροκροτητή αλλά ουσιαστική. Εγώ θα βάλω κάποια θέματα που νομίζω ότι έχουν αξία για την Αρκαδία και νομίζω και γενικότερα για την Πελοπόννησο.

 

Έκπτωση στο τιμολόγιο της ΔΕΗ

Πρώτον, θα αναφέρω ένα πολύ μεγάλο θέμα που είναι πρόσφατο και αφορά τη μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος στα οικιακά τιμολόγια. Έχει γίνει μία μεγάλη αδικία στην Αρκαδία ,σε σχέση με τη Δυτική Μακεδονία. Δεν μπορείς να επιλέγεις μία ολόκληρη περιφέρεια και έναν μόνο Δήμο. Μάλιστα εδώ έχουμε μια αντίφαση,  καθώς αν είχε επιλέξει η Κυβέρνηση μόνο τους ενεργειακούς Δήμους, η συνεισφορά προς τους οικιακούς καταναλωτές των συγκεκριμένων ενεργειακών Δήμων θα ήταν 50 τοις εκατό πάνω ότι είναι σήμερα. Δηλαδή σήμερα είναι γύρω στα 10 ευρώ και αν δεν είχε μπει ολόκληρη η Δυτική Μακεδονία θα ήταν γύρω στα 25 με 30 ευρώ.

Εγώ δεν έχω δει απόφαση από την Κυβέρνηση για το αν θα μπουν μέσα ο Δήμος Γορτυνίας και ο πρώην Δήμος Βαλτετσίου. Αυτό το άκουσα από τον Περιφερειάρχη. Εγώ θέλω να πω, ως Βουλευτής Αρκαδίας σε σχέση με το τι συνέβη στη Δυτική Μακεδονία, πως όταν παίρνουν την έκπτωση οι Δήμοι Γρεβενών και Καστοριάς, οι οποίοι δεν έχουν καν λιγνιτική μονάδα, είναι πολύ άδικο και άνιση μεταχείριση για την Αρκαδία. Αν ήταν μόνο οι ενεργειακοί Δήμοι, κανένας δεν θα το αμφισβητούσε και δεν θα ζητούσε κάτι άλλο. Εγώ ήμουν και στη Γορτυνία στο δημοτικό συμβούλιο, που έγινε μία συνάντηση των φορέων και υπάρχει ένα ψήφισμα το οποίο πιστεύω θα κατατεθεί. Εκεί μάλιστα συμμετείχαν εκπρόσωποι και από την Περιφέρεια , ο κ. Γιαννακούρας και ο κ. Ρουμελιώτης, οι οποίοι είπαν ότι είναι πολύ δίκαιο να γίνουν όλα αυτά.

 

Φυσικό Αέριο

Πάμε τώρα στα μεγάλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ευρύτερη περιοχή. Υπάρχει το θέμα του φυσικού αερίου. Το φυσικό αέριο, αν  δοθεί στη βιομηχανική ζώνη και τους καταναλωτές της Αρκαδίας,  έχουμε μία μείωση του κόστους του τιμολογίου  τουλάχιστον 20 με 25 τοις εκατό. Έχω κάνει πολλές ερωτήσεις και οι Υπουργοί μεταθέτουν τις ευθύνες στην Περιφέρεια και η Περιφέρεια, δυστυχώς, δεν απαντά. Υπάρχει ένα θέμα με το πότε θα συνδεθεί η πόλη, με ποια χρήματα και αν θα είναι από το ΠΕΠ ή από το τομεακό πρόγραμμα. Η Κυβέρνηση λέει ότι, αυτό ανήκει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Άρα αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, τοπικού ενδιαφέροντος, που θα δώσει μία ανάσα στην περιοχή μας γιατί είμαστε πάρα πολύ κοντά. 

 

Ιδιωτικοποίηση λιγνιτικών μονάδων ΔΕΗ

Ένα άλλο θέμα είναι η περιοχή της Μεγαλόπολης, στην οποία ιδιωτικοποιούνται δύο εργοστάσια της ΔΕΗ. Αυτά τα εργοστάσια δεν υπήρχαν ποτέ προς πώληση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και δεν υπήρχαν γιατί αυτά τα εργοστάσια είναι στο νότιο τομέα  και πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία του συστήματος.  Παράλληλα, για να ξέρει ο κόσμος,  όταν θα γίνει η σύνδεση με καλώδιο με την Κρήτη,  θα την τροφοδοτούν με ενέργεια. Άρα αυτά τα εργοστάσια θα έχουν δουλειά για τα επόμενα χρόνια. Εδώ έχουμε θέμα με το γιατί η κυβέρνηση επέλεξε, στην μεν Κοζάνη να μην πουλήσει ούτε μία μονάδα, στη δε Αρκαδία να πουλήσει δύο μονάδες. Η μεταλιγνιτική εποχή, η οποία έρχεται, πρέπει να έχει συγκεκριμένο σχεδιασμό γιατί δεν λύνεται με τα 10 ευρώ. Ποια είναι η πρότασή μας; Πριν από ενάμιση χρόνο καταθέσαμε πρόταση, μόνο η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το 5 τοις εκατό, δηλαδή κάποια εκατομμύρια κάθε χρόνο, να πηγαίνουν σε αυτές τις περιοχές ώστε να μπορέσουν αυτές οι περιοχές να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας για τον τόπο τους,  γιατί πραγματικά έχουν μία μεγάλη επιβάρυνση όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό είναι το πραγματικό αντισταθμιστικό όφελος. Ελπίζω οι φορείς, η Περιφέρεια ,οι Δήμοι αυτό το ζήτημα να το θέσουν ως προτεραιότητα. Παράλληλα, να υλοποιήσουν το μεγάλο έργο της τηλεθέρμανσης,  που ο κ. Χαρίτσης είχε πει ότι είναι έργο 18 εκατομμυρίων, το οποίο θα δημιουργήσει προϋποθέσεις τόσο στον αγροτικό τομέα αλλά και θα μειώσει το κόστος της θέρμανσης στη Μεγαλόπολη.

Περιφερειακό Νοσοκομείο Πελοποννήσου

Το Νοσοκομείο της Τρίπολης ήταν πραγματικά "Περιφερειακό", με τα όποια προβλήματα είχε αυτό τον καιρό. Δυστυχώς, βλέπω τον τελευταίο καιρό ότι υπάρχει μία άνιση μεταχείριση μεταξύ των υπολοίπων νοσοκομείων της Πελοποννήσου και αυτού της Αρκαδίας. Ένα νοσοκομείο δεν γίνεται Περιφερειακό, αν..  "αγαπάει" ο Υπουργός τον Διοικητή. Το νοσοκομείο της Τρίπολης είναι Περιφερειακό γιατί έχει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά.  Είναι στο κέντρο της  Πελοποννήσου και μπορεί να υποστηρίζει όλους τους νομούς. Δεν είναι δυνατόν, επειδή υπάρχει μία ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στον Υπουργό και το Διοικητή ενός νοσοκομείου, να παραγνωρίζεται αυτό. Αναφέρω μία πραγματικότητα, η οποία υπάρχει. Μερικές λειτουργίες δεν μπορείς να τις δώσεις στα νοσοκομεία όλης της χώρας, θα πρέπει να τις δώσεις εκεί που όλοι θα μπορούν να έχουν το ίδιο δικαίωμα και την ίδια απόσταση. Το νοσοκομείο μας έχει πάρα πολλούς καλούς γιατρούς αλλά δεν έχει τη διαφήμιση που θα έπρεπε.

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Το πανεπιστήμιου Πελοποννήσου έγινε επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα, επί υπουργείας Γεράσιμου Αρσένη. Το θέμα είναι πως μπορούμε όλες αυτέ τις υποδομές να μπορέσουμε να τις αναβαθμίσουμε. Το Πανεπιστήμιο να δημιουργεί προϋποθέσεις ώστε να έρχονται φοιτητές και να το επιλέγουν. Το Πανεπιστήμιο είναι θεσμός πια, είναι ένα αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο που μπορεί να πάει  ακόμα καλύτερα άρα η κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί για να το αναβαθμίσει. Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που δεν έχει να κάνει μόνο με τις διοικητικές υπηρεσίες αλλά με τον τρόπο που μπορεί να λειτουργεί υπέρ των φοιτητών. Αυτό που θέλουν οι Τριπολιτσιώτες , οι Αρκάδες, οι Πελοποννήσιοι είναι να έχουμε υψηλού επιπέδου σπουδές. Έχουμε μεταπτυχιακά, έχουμε καθηγητές οι οποίοι είναι αναγνωρισμένοι. Μας ενδιαφέρει να γίνει ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα υψηλών προδιαγραφών. Αυτό έχει ενδιαφέρον για εμάς.

Διαχείριση Απορριμμάτων

Πρέπει να τελειώσουμε αυτό το θέμα με τα απορρίμματα. Έχω δεχτεί μεγάλη κριτική γιατί κάποιοι νόμιζαν ότι το έργο είναι του Τατούλη. Οι ΣΔΙΤ έχουν γίνει σε όλη την Ελλάδα. Αυτή η μορφή σύμπραξης ξεκίνησε από το 2009, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχει μεγάλη επιτυχία και έχει μείνει μόνο το θέμα των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Όπως ξέρετε επί Νέας Δημοκρατίας υπεγράφη αυτή η σύμβαση, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι ήταν "Φαραωνικό έργο". Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι είναι εντάξει το έργο, η Νέα Δημοκρατία λέει ότι είναι ακριβότερο απ' ότι πρέπει. Εγώ σε αυτή τη λογική δεν μπορώ να μπω. Ως Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουμε μία πρόταση, αυτό το έργο δεν ανήκει ούτε στον Οδυσσέα, ούτε στους Υπουργούς, ούτε στον κ. Τατούλη και στην Περιφέρεια. Ανήκει στους πολίτες της Αρκαδίας. Είναι μία μεγάλη καινοτομία, έχει γίνει σε όλους τους άλλους νομούς σε όλη την Ελλάδα και είναι μία προϋπόθεση για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε σε πολλά επίπεδα. Αυτό το τεχνητό δίπολο ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ πρέπει να τελειώνει. Και ο Πρωθυπουργός έκανε την αυτοκριτική του και καθυστέρησε τρία ολόκληρα χρόνια για να προχωρήσει- και με ευθύνη πιθανόν της Περιφέρειας- αλλά το έργο πρέπει να προχωρήσει. Πρέπει να μην πληρώνουμε άλλα πρόστιμα. Οι απόψεις μου είναι γνωστές για τον κ. Περιφερειάρχη, αλλά το έργο δεν ανήκει στον κ. Περιφερειάρχη. Δεν ανήκει και δεν επιτρέπεται να ανήκει σε κανέναν. Μπορεί να έχει και ευθύνες  ο κ. Περιφερειάρχης λόγω του χαρακτήρα του ή άλλων αντιθέσεων που υπάρχουν, αλλά αυτά είναι "μικρά" μπροστά σε αυτό που πρέπει να γίνει.

 

Αγρότες/Πρωτογενής τομέας Παραγωγής

Υπάρχουν θέματα που αφορούν τις νέες καλλιέργειες και το πώς θα στηριχθεί ο νέος αγρότης. Πρέπει άμεσα και γρήγορα να υλοποιηθούν από το Υπουργείο Γεωργίας κάποιες διαδικασίες, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Πρέπει να αρχίσουν να λειτουργούν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και παράλληλα να δούμε πώς θα λειτουργήσουμε σχετικά με πιθανές μελλοντικές καταστροφές στην Αρκαδία. Υπάρχει ο πρωτογενής τομέας, ο οποίος πρέπει να στηριχτεί και η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει όλα αυτά τα προγράμματα που έχει εξαγγείλει.

 

Εκλογές/"Κίνημα Αλλαγής"

Η πρότασή μας προς την ελληνική κοινωνία θα προκύψει από το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Το πρόγραμμα "Ελλάδα", μετά από συζητήσεις με τις παραγωγικές τάξεις και τους κοινωνικούς φορείς, θα είναι το πρόγραμμα που θα καταθέσουμε στην ελληνική κοινωνία και αξίζει να στηρίξουν τη δική μας προσπάθεια. Δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα αφήσει την "καρέκλα". Θα προκηρύξει τις εκλογές όσο πιο αργά μπορεί, πιστεύω το 2019. Εύχομαι να διαψευστώ, για το καλό της χώρας. 

 

 

 

 

Videos

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.