Συνεντευξεις

Κτηματολόγιο Αρκαδίας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε! (video)

Σε εξέλιξη βρίσκεται το τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης σε ολόκληρη τη χώρα. Στις 17 Δεκεμβρίου 2018 ξεκίνησε η συλλογή δηλώσεων για τον νομό Αρκαδίας.

Σε αυτή τη φάση γίνεται η συλλογή των δηλώσεων, με διορία τριών μηνών για τους κατοίκους του εσωτερικού και έξι για όσους μένουν μόνιμα στο εξωτερικό. 

H διαδικασία κτηματογράφησης εξελίσσεται ικανοποιητικά, δεν έχουν εντοπιστεί ιδιαίτερα προβλήματα. Τα γραφεία του νομού Αρκαδίας επισκέπτονται καθημερινά περίπου 500 - 600 πολίτες.

Ποιες περιοχές αφορά;

Δεν αφορά περιοχές που είχε ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο όπως Τρίπολη, Άγιο Κωνσταντίνο, Μερκοβούνι, Σκοπή, Άστρος, αλλά όλες τις υπόλοιπες περιοχές της Αρκαδίας. 

Το κεντρικό γραφείο του Κτηματολόγιου λειτουργεί στην οδό Λεωφόρος ΟΗΕ 23, στην Τρίπολη. Γραφεία υπάρχουν επίσης στο Λεωνίδιο, στη Μελιγού, Στη Μεγαλόπολη και στα Λαγκάδια. 

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 08:00 - 16:00, ενώ τις Τετάρτες έως τις 20:00 μ.μ.

 

Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων;

  • το έντυπο δήλωσης (του νόμου 23085/95) το οποίο μπορούν να το προμηθευτούν είτε από τα Γραφεία Κτηματογράφησης ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: www.ktimatologio.gr
  • φωτοτυπία του τίτλου που τεκμηριώνει το δικαίωμα ιδιοκτησίας (για παράδειγμα το συμβόλαιο)
  • φωτοτυπία του πιστοποιητικού μεταγραφής του
  • τοπογραφικό διάγραμμα – εφόσον διατίθεται
  • φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατηρίου

Ο κ. Γιάννης Λυμπεράκης, Τοπογράφος - Μηχανικός και Διευθύνων Σύμβουλος της "Χωροβάτης Α.Ε.", κοινοπραξίας που εκτελεί το έργο του Κτηματολογίου Αρκαδίας δίνει οδηγίες για το πως μπορεί ένας πολίτης να βρει τα όρια του κτήματός του σε περίπτωση που δεν τα γνωρίζει. 

"Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου θα αποτελέσει ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο τόσο στις δημόσιες, όσο και στις ιδιωτικές επενδύσεις," προσθέτει ο κ. Λυμπεράκης.

Όσον αφορά τις παλιές κτηματογραφήσεις ακινήτων (αγνώστου ιδιοκτήτη), έχει δοθεί προθεσμία τριών μηνών, στην οποία οι ιδιοκτήτες μπορούν να καταθέσουν αγωγές στα δικαστήρια προκειμένου να κάνουν τη διόρθωση. 

Τέλος, ο κ. Λυμπεράκης συμβουλεύει τους πολίτες να μην αφήσουν την υποχρέωση για την υποβολή δήλωσής τους για την τελευταία στιγμή. "Όσο πιο έγκαιρα πάνε στα γραφεία του Κτηματολογίου Αρκαδίας και υποβάλουν την δήλωσή τους, τόσο πιο εύκολο θα είναι γι' αυτούς. Εάν το αφήσουν για την τελευταία στιγμή, σίγουρα θα ταλαιπωρηθούν". 

 

Videos

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.