Συνεντευξεις

Μαρινάκος στον 93,8: "Ανύπαρκτη τουριστική σεζόν φέτος"

Συνέντευξη παραχώρησε ο Πρόεδρος Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου και Πρόεδρος Ξενοδόχων Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μαρινάκος στον Arcadia 93.8.

Ο κ. Μαρινάκος αναφέρθηκε, μεταξύ πολλών άλλων, στην κατάσταση που επικρατεί στα ξενοδοχεία αυτές τις ημέρες του κορωνοϊού, αλλά και στην επόμενη ημέρα μετά την άρση των μέτρων απαγόρευσης και την επιστροφή στην κανονικότητα, στον Αρκαδία 93.8 και στην Αγγελική Σπυροπούλου.  

"Κάνουμε και εμείς την υπομονή μας όπως και όλος ο κόσμος προκειμένου να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή την δύσκολη συγκυρία ως ανθρωπότητα και ως αγορά.

Η εικόνα που έχουμε μέχρι στιγμής είναι θολή, δεν είναι ξεκάθαροι πολλοί παράγοντες, είναι βέβαιο ακόμα και αν η εξάπλωση του κορωνοϊού περιοριστεί το επόμενο διάστημα σε κάποια ελεγχόμενα επίπεδα, σίγουρα οι συνέπειες του θα παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επίσης να πούμε το αν θα υπάρξει φέτος έστω και μια περιορισμένη τουριστική σεζόν αυτό δεν εξαρτάται μόνο από την υγειονομική κατάσταση που θα επικρατήσει στην χώρα μας, εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων οι οποίοι είναι εκτός ελέγχου. 

Αναφέρομαι στην κατάσταση που θα βρίσκονται οι χώρες προέλευσης των επισκεπτών μας, αναφέρομαι στην υγειονομική και οικονομική κατάσταση των χωρών προέλευσης, όπως Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία και ΗΠΑ, διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στηριζόμαστε στον εσωτερικό τουρισμό, ο εγχώριος τουρισμός συμμετέχει σε μικρό ποσοστό στα γενικότερα έσοδα της χώρας", τόνισε ο κ. Μαρινάκος.

Και πρόσθεσε: "Ο κόσμος θα περιοριστεί στη γειτονιά του και στον οδικό τουρισμό κάτι που την περιοχή μας την Πελοπόννησο και την Αρκαδία δεν την ευνοεί ιδιαίτερα καθώς οι χώρες των Βαλκανίων θα προτιμήσουν την βόρειο και την κεντρική Ελλάδα.

Εμείς παρόλο που έχουμε πολύ καλή πρόσβαση από το μητροπολιτικό κέντρο των Αθηνών παράλληλα εξαρτόμαστε από τα αεροδρόμια δηλαδή από αερομεταφερόμενους τουρίστες,

Οι προβλέψεις μας για φέτος δεν είναι πολύ ευχάριστες, είναι δυσοίωνες, η τουριστική σεζόν φαίνεται να είναι χαμένη! Στόχος μας είναι να σώσουμε την επόμενη σεζόν το 2021 και να λάβουμε μέτρα γιατί ξεκινάμε από το 0".

Συνέχισε δε λέγοντας: "Τα ξενοδοχεία αναφοράς και ειδικού σκοπού που έμειναν ανοιχτά, είχαν αδύναμη τουριστική ζήτηση, χωρίς κανένα όρο κέρδους οικονομικό. Στόχος είναι η επόμενη μέρα της αναστολής λειτουργίας να δούμε κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα μπορέσουν να ξεκινήσουν και πόσα από αυτά θα μπορέσουν να ξεκινήσουν.

Θα σας μεταφέρω τα στοιχειά από πρόσφατη διαδικτυακή έρευνα. Επικρατεί ένα αρνητικό σενάριο, 3 με 4 χιλιάδες επιχειρήσεις συνολικά στη χώρα σκέφτονται φέτος να μην λειτουργήσουν εάν οι προ-κρατήσεις που θα ξεκινήσουν, στο θετικό σενάριο τέλη Ιουλίου και μετά, να δουν αν οι πληρότητες είναι ικανές να αντισταθμίσουν τα λειτουργικά έξοδα. 

Στη δίκη μας την περιοχή, η τουριστική σεζόν είναι πιο περιορισμένη από άλλους πιο ώριμους τουριστικούς προορισμούς νησιωτικούς κυρίως, πλην εξαιρέσεων, η σεζόν εδώ στην Πελοπόννησο δύσκολα υπερέβαινε την περίοδο των πρώτων ημερών Σεπτεμβρίου.

Αυτό που κάνουν από τις αρχές Μαρτίου τα ξενοδοχεία είναι να συσσωρεύουν ζημίες, μπορεί να έχουν ανασταλεί κάποιες πληρωμές, αλλά η αναστολή δαπανών δεν σημαίνει απαλλαγή από τις δαπάνες σημαίνει να μεταφέρουμε το πρόβλημα προς τα εμπρός, εκεί που θα είναι ήδη στεγνά τα ταμεία των επιχειρήσεων, συνεπώς εδώ υπεισέρχεται ο παράγοντας, κατά πόσο η πολιτεία θα συνδράμει ουσιαστικά στην στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων ειδικά των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που αποτελούν ένα στιβαρό κομμάτι της εθνικής οικονομίας".

Ακόμη ο πρόεδρος του Τ.Ο. Πελοποννήσου ανάφερε: "Πρέπει η κυβέρνηση να στηρίξει με ρευστότητα τις επιχειρήσεις κυρίως του τουριστικό τομέα ώστε  να μπορέσουμε να κρατήσουμε όρθια την εθνική μας οικονομία. Θα σας μεταφέρω απλώς ότι από 1 έως 14 Απριλίου είχαν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, επιπλέον 113 πωλητήρια ξενοδοχείων, κάποιες επιχειρήσεις θα δυσκολευτούν να επαναλειτουργήσουν.

Αυτό που θα πρέπει να αποφύγουμε σε κάθε περίπτωση είναι η δημιουργία γενιάς κόκκινων δανείων, 40% των ξενοδοχειακών μονάδων λόγω των υψηλών δανειοδοτήσεων είχαν εισέλθει σε κόκκινα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία πρέπει πάση θυσία να τα αποφύγουμε.

Η εικόνα που έχουμε μέχρι στιγμής για την Πελοπόννησο, η περίοδος που συνέπεσε με την αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων είναι μια περίοδος με ενεργή τουριστική ζήτηση για την Πελοπόννησο, διότι η περίοδος αυτή ταυτίζεται με μια ζήτηση σε μαθητικό τουρισμό, είχαμε πάρα πολλά σχολειά από το εξωτερικό από Γαλλία και Ιταλία, παραδοσιακά αυτές οι χώρες επισκέπτονταν την Πελοπόννησο λόγω των πολιτιστικών πόρων.

Πάντα την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου είχαμε έντονο ενδιαφέρον από διεθνές περιβάλλον μικρού και μεγάλου μεγέθους συνεδρίων τα οποία ακυρώθηκαν. Η Πελοπόννησος είναι ένας αγαπημένος προορισμός των Ελλήνων τουριστών την περίοδο του Πάσχα, είναι και προσβάσιμη από το μητροπολιτικό κέντρο των Αθηνών, αλλά είχαμε παντελή αδράνεια λόγω της αναστολής.

Η περίοδος αυτή αρχές Μαρτίου έως την επανεκκίνηση των ξενοδοχείων είναι μια πολύ σημαντική περίοδος για την Πελοπόννησο αλλά δεν έχουμε ακριβή εικόνα για το ποσοστό ζημίας. Θεωρούμε ότι ένα ποσοστό 20 με 30 τοις εκατό αγγίζει το αρνητικό πρόσημο. Οδεύουμε προς μια θερινή σεζόν αβέβαιη, σχεδόν ανύπαρκτη. Φέτος σε κάθε περίπτωση προέχει το αίσθημα της ασφάλειας για τους τουρίστες, αυτό θα είναι και το κριτήριο και λιγότερο οι τιμές.

Για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτές τις ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί πρέπει να προκρίνουμε το αίσθημα της ασφάλειας σε επίπεδο πανευρωπαϊκό με κάποιο σχετικό πρωτόκολλο. 

Αν ανοίξουν επιχειρήσεις και υπάρξουν κρούσματα κορωνοϊού τότε αυτές οι επιχειρήσεις θα καταστραφούν εντελώς! Στο πλαίσιο αυτό προσανατολίζονται τα υπουργεία υγείας και τουρισμού στο τρίπτυχο που θα υπάρξουν για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, κάποια γρήγορα τεστ στα σύνορα, στις πύλες εισόδου και εξόδου της χώρας, διαβατήριο υγειονομικό που βεβαιώνει ότι κάθε ταξιδιώτης έχει ελεγχθεί και πληροί τις προϋποθέσεις επίσκεψης μιας χώρας. 

Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι θα εφαρμοστούν ενιαίοι υγειονομικοί κανονισμοί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε μια προσπάθεια να προφυλάξουν την ασφάλεια των ταξιδιωτών. Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο περιμένουμε από μέρα σε μέρα".

Ακούστε το ηχητικό.

Videos

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.