Δημήτρης Πτωχός: Μεταρρυθμίσεις, αποκέντρωση και ολιστική προσέγγιση στο επίκεντρο
10ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΠΕ στην Αλεξανδρούπολη
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός παρουσίασε με σαφήνεια τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι Περιφέρειες της χώρας, με έμφαση στη θεσμική μεταρρύθμιση, την αποκέντρωση και την ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης.
Ο κ. Πτωχός υπογράμμισε τις ιδιαιτερότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, επισημαίνοντας τόσο τα πλεονεκτήματά της, όπως το μοναδικό πολιτιστικό και φυσικό απόθεμα, όσο και τις αδυναμίες, όπως η χαμηλή παραγωγικότητα, η τρωτότητα στις κλιματικές κρίσεις και το δημογραφικό πρόβλημα. Αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός συνεκτικού, παραγωγικού και συμπεριληπτικού σχεδίου, το οποίο θα στηρίζεται στη διαφάνεια, τη λογοδοσία και τη μετρήσιμη αποτελεσματικότητα.
Ο Περιφερειάρχης τόνισε την ανάγκη για ουσιαστική αποκέντρωση με πλήρη καθορισμό και διεύρυνση αρμοδιοτήτων, όπως στην πρωτοβάθμια υγεία, την εκπαίδευση και την πολιτική προστασία, συνοδευόμενη από την αντίστοιχη μεταφορά πόρων, τόσο οικονομικών όσο και ανθρώπινων.
Ο κ. Πτωχός αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα απλοποίησης διαδικασιών, ειδικά σε τομείς όπως οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, η διαχείριση υδάτων και οι απαλλοτριώσεις. "Η τεχνολογία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, ώστε όλες οι Περιφέρειες να παρέχουν ενιαίες και αποδοτικές υπηρεσίες", σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επίσης, πρότεινε τη μεταφορά περισσότερων ευρωπαϊκών πόρων και τη διαχείρισή τους απευθείας από τις Περιφέρειες, ενώ επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της σχέσης μεταξύ Περιφερειών και Κράτους για μια πιο αποτελεσματική διακυβέρνηση.
Τέλος, η έννοια της "ολιστικής προσέγγισης" βρέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας του κ. Πτωχού, με εφαρμογή σε κρίσιμα ζητήματα όπως οι υποδομές, η περιφερειακή ανάπτυξη και η κλιματική προσαρμογή.
Κατά την έναρξη του συνεδρίου, ο Υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, παρουσίασε τους βασικούς άξονες της μεταρρύθμισης που θα εισάγει ο νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης. Όπως ανέφερε, η Ειδική Επιτροπή για τη σύνταξη του σχεδίου, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών, της τοπικής αυτοδιοίκησης, δικαστικών αρχών και πανεπιστημιακών, θα καταλήξει στο τελικό κείμενο μέσα στους επόμενους πέντε μήνες.
Ο κ. Λιβάνιος τόνισε ότι ο νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης θα αποτελέσει βασικό πυλώνα για την ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης, εισάγοντας διαρθρωτικές αλλαγές που θα ενδυναμώσουν τις Περιφέρειες και τους Δήμους.
Η έναρξη του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε με χαιρετισμούς από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Πρόεδρο του συνεδρίου, Χριστόδουλο Τοψίδη, καθώς και από τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ενώ ακολούθησαν σημαντικές παρεμβάσεις.
Στο συνέδριο καταγράφεται η δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με τη συμμετοχή πλήθους Αντιπεριφερειαρχών, που συμβάλλουν ενεργά στις συζητήσεις και την ανταλλαγή απόψεων.
Δελτίο Τύπου