Δημογραφικό: Ελλάς, Ελλήνων γερόντων και αργά αλλά σταθερά, μειούμενων...
Ζοφερό είναι το δημογραφικό μέλλον της χώρας, σύμφωνα με όλες τις σχετικές προβλέψεις
Δεν αναφερόμαστε μόνο στην απογραφή του 2021, που έδειξε πως η μείωση του πληθυσμού της χώρας αποκτά "σταθερά χαρακτηριστικά", αλλά και στο γεγονός πως η Ελλάδα βαίνει προς μια "πληθυσμιακή ύφεση" υπαρξιακών διαστάσεων- όπως και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, βέβαια.
Το 2100 προβλέπεται πως, εάν διατηρηθούν τα σημερινά δεδομένα, η χώρα μας θα έχει περίπου 6,5 εκατομμύρια κατοίκους. Αντίστοιχα, σημαντική μείωση πληθυσμού αναμένεται να σημειωθεί σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία. Τυχαίο..;
Δεν νομίζουμε. Οι παραπάνω χώρες "μοιράζονται" κάποια κοινά δημογραφικά χαρακτηριστικά, κυρίως ως προς τη σύσταση του πληθυσμού και τη συγκέντρωσή του σε αστικά κέντρα. Επιπρόσθετα, οι παραπάνω χώρες έχουν, εν πολλοίς, παρεμφερή οικονομική και πολιτισμική εξέλιξη, παρότι, φυσικά, η Ισπανία και, κυρίως, η Ιταλία, δεν μπορούν να συγκριθούν με την Ελλάδα..
Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, το status quo στη χώρα μας δεν προτάσσει το δημογραφικό πρόβλημα ως το κυρίαρχο Εθνικό μας θέμα. Υπάρχουν πολλές αιτίες γι' αυτό.
Αδιαφορία, ανικανότητα, παραδοσιοκρατία..
Κι όμως, είναι πολύ απλοί οι λόγοι που η Ελληνική Πολιτεία κάνει πως δεν "βλέπει" την υπαρξιακή απειλή που εκφράζεται μέσω των δημογραφικών στοιχείων. Καταρχάς, θα πρέπει να πούμε πως, ειδικά τα τελευταία 15 χρόνια, οι Ελληνικές κυβερνήσεις ήταν "υποχρεωμένες" να λαμβάνουν, συνεχώς, "έκτακτα" μέτρα για να διατηρούν τη χώρα σε μια, σχετικά, "σταθερή", οικονομική κατάσταση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα ήταν πολύ δύσκολο να υιοθετηθούν μέτρα μακροπρόθεσμης φύσεως, με σκοπό ν' αμβλυνθεί ο δημογραφικός "μαρασμός".
Από την άλλη, η νεοελληνική κοινωνία δεν είναι και η πιο..."φιλελεύθερη", με αποτέλεσμα να κυριαρχεί, ακόμα και σήμερα, το μοντέλο της "οικογένειας", σύμφωνα με τα "κλασσικά" πρότυπα. Φυσικά, από τη στιγμή που η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, το μοντέλο αυτό καταρρέει, όσον αφορά τις νεότερες ηλικίες που δεν μπορούν να το υποστηρίξουν, είτε οικονομικά είτε και...ψυχολογικά!
Παράλληλα, το μεγαλύτερος μέρος της ημεδαπής "ελίτ" δεν φαίνεται να δίνει..."δεκάρα τσακιστή" για το δημογραφικό μέλλον της χώρας, είτε από αδιαφορία, είτε από "μολυσματικό" ρεαλισμό, καθώς είναι, όντως, πολύ δύσκολο να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια οργάνωσης ενός σοβαρού μοντέλου δημογραφικής ανάπτυξης στην Ελλάδα.
Τέλος, υπάρχει και ο άκρατος ατομισμός, που αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της νεοελληνικής νοοτροπίας και δεν βοηθάει καθόλου στην όλη κατάσταση..
Απαιτούνται άμεσες λύσεις χωρίς..παρωπίδες
Η αποσύνδεση των παιδιών από τα "τεκμήρια φορολόγισης" είναι μια λύση που θα μπορούσε να υιοθετηθεί άμεσα. Επίσης, θα πρέπει να γίνει μια ειλικρινής και μεθοδική προσπάθεια να ενταχθούν στο κοινωνικό corpus τα μέλη, ειδικά τα νέοτερα, των διαφόρων εθνοτικών ομάδων που ζουν στην Ελλάδα. Καθόσον, μάλιστα, δεν υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να σημειωθεί κάποια "τεραστίων διαστάσεων" οικονομική ανάπτυξη μέσα στα επόμενα, τουλάχιστον, 10 χρόνια, ίσως θα έπρεπε να επανεξεταστούν οι διαδικασίες που αφορούν τη χορήγηση ιθαγένειας και λοιπά παρεμφερή ζητήματα. Η Ελλάδα δεν είχε την..."τύχη" να διαθέτει αποικίες, αλλά θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τη μετανάστευση ανθρώπων προς Δυσμάς, αρκεί να ξεπεράσει τα φοβικά σύνδρομα και τα όποια "ψευδοφυλετικά" κόμπλεξ την διακρίνουν..
Φυσικά, υπάρχει και η "επιλογή" του να μην κάνουμε τίποτε, αφενός γιατί εμείς, οι μεσήλικες, θα έχουμε ολοκληρώσει τον βιολογικό μας κύκλο πριν καταστεί οφθαλμοφανής η δημογραφική τραγωδία και αφετέρου γιατί, όπως ισχυρίζονται μερικοί, στη ζωή επιβιώνουν οι δυνατότεροι..Κι αυτοί, δεν είναι οι Έλληνες, απ' ότι φαίνεται...