Δημοτικές Εκλογές Τρίπολης 2023: Κερδισμένοι, χαμένοι και.. "ευτράπελα"!
Μια γενική αλλά και.. "ειδική" αποτίμηση του κλίματος και των αποτελεσμάτων στις Δημοτικές Εκλογές του 2023
Μια πολύ ενδιαφέρουσα κι, εν μέρει, "φορτισμένη" προεκλογική περίοδος, οδήγησε σ' ένα "καθαρό" αποτέλεσμα και την ανανέωση της εμπιστοσύνης από την πλειοψηφία των πολιτών προς το πρόσωπο του νυν Δημάρχου, Κώστα Τζιούμη.
Ένα αποτέλεσμα που είχε, μεν, διαφανεί, ως προς την επικράτηση του κ. Τζιούμη, αλλά πήρε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, ως προς τη διαφορά μεταξύ των 2 υποψηφίων, μετά από μια σειρά επικοινωνιακών και άλλων λαθών που έκανε η παράταξη του κ. Γιάννη Σμυρνιώτη. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Σμυρνιώτης δεν ήταν καθόλου υπεύθυνος γι' αυτά..
Μάλλον, το οντολογικό "status quo" της Ν.Δ. στην Αρκαδία, ήταν αυτό που έκανε την περισσότερη ζημιά στον κ. Σμυρνιώτη, καθώς, επί της ουσίας,- και παρά τις προσπάθειες που έγιναν-, δεν λειτούργησε προς όφελος του υποψηφίου της Ν.Δ. Δεν φθάνει μια παρουσία διαφόρων παραγόντων, "παραγοντίσκων" και "παρατρεχάμενων" σε μια εκδήλωση για να τονωθούν οι πιθανότητες εκλογής ενός διεκδικητή της Δημαρχίας, ακόμα κι όταν το κόμμα που, υποτίθεται, τον στηρίζει, είναι απολύτως κυρίαρχο στην Περιφερειακή Ενότητα. Και δεν καταλάβαμε ποτέ γιατί έπρεπε να εμφανιστεί ένας "δευτεροκλασάτος" Υφυπουργός στην τελευταία προεκλογική εκδήλωση του κ. Σμυρνιώτη για να συσπειρώσει, δήθεν, τους κομματικούς ψηφοφόρους. Η παρουσία του κ. Κυρανάκη, άνευρη, πρόχειρη και "βιασμένη", μάλλον κακό έκανε παρά καλό στον κ. Σμυρνιώτη.
Από την άλλη πλευρά, η επικοινωνιακή στρατηγική της παράταξης του νυν Δημάρχου, αλλά και η αλληλεπίδραση του ιδίου με τους πολίτες- η οποία είναι συνεχής και όχι ευκαιριακή-, αποδείχθηκαν απόλυτα επιτυχημένες. Μάλιστα, μάθαμε πως τις "ζήλεψε" και ο κ. Καμπόσος..
Οι κερδισμένοι
Προφανώς, σχεδόν όλα τα στελέχη της παράταξης "Τρίπολη Αύριο" που έχουν κάποια αρμοδιότητα εντός της Δημοτικής Αρχής, δικαιώθηκαν από το αποτέλεσμα αλλά και την σταυροδοσία. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να τονίσουμε πως οι κ. Αναστόπουλος και Βαρδιάμπασης "έπαιξαν" καταλυτικό ρόλο, ως προς το αποτέλεσμα, όπως και η κ. Κορώνη-Παπαντωνίου, αλλά αυτή την τελευταία την "περιμέναμε".. Οι δυο προαναφερθέντες ήταν "ιδιάζουσες" περιπτώσεις, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Συνολικά, το ψηφοδέλτιο της παράταξης του κ. Δημάρχου ήταν, κατά πολύ, πιο αποτελεσματικό απ' αυτό του αντιπάλου του.
Στο τελευταίο αυτό, ξεχώρισε, φυσικά, η πρώτη καταγραφή σ' εκλογές της δημοτικότητας του Προέδρου του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, κ. Γιάννη Τρουπή. Ο κ. Τρουπής θεωρείται, ήδη, "de facto", ως η κεντρική φιγούρα της μείζονος αντιπολίτευσης του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου. Επιπρόσθετα, η άνετη εκλογή του κυρίου Γιώργου Γεωργακόπουλου χαρακτηρίζεται ως σημαντική εξέλιξη, που προσδίδει δυναμική στον συγκεκριμένο υποψήφιο, ο οποίος, ως γνωστόν, δεν προέρχεται από τον, λεγόμενο, συντηρητικό χώρο.
Φυσικά, όλοι οι νεοεκλεγέντες είναι κερδισμένοι, αλλά όχι μόνο αυτοί. Υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι οι οποίοι σημείωσαν αξιοσημείωτες επιδόσεις, χωρίς να εκλεγούν, δημιουργώντας, όμως, σαφή παρακαταθήκη για το μέλλον. Ενδεικτικά, θα πρέπει να επισημανθούν οι περιπτώσεις των κυρίων Κοσμόπουλου, Παπαγεωργάκη, Σκιντζή και Καμπηλαυκά, οι οποίοι- και ηλικιακά- διαθέτουν, αν μη τι άλλο, ευοίωνες προϋποθέσεις και προοπτικές πολιτικής παρουσίας στο εγγύς μέλλον.
Οι χαμένοι και τα.. "ευτράπελα"!
Πέρα από τον κ. Σμυρνιώτη, ο οποίος έχασε για τρίτη φορά σε Δημοτικές Εκλογές, χαμένοι επίσης ήταν "καθιερωμένοι" αυτοδιοικητικοί όπως οι κύριοι Βόσνος, Κακλαμάνος, Κουκάκης και η κυρία Ζαμπαθά. Αλλά και κάποιοι Σύμβουλοι που, τελικά, επανεξελέγησαν, δεν θα λέγαμε πως πρέπει να είναι και πολύ ευχαριστημένοι από τις επιδόσεις που σημείωσαν..
Δυστυχώς, αρκετά απ' όσα είδαμε κι ακούσαμε καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, δεν μπορούν ν΄ αναφερθούν δημόσια.. Οπωσδήποτε, όμως, αυτές οι Δημοτικές Εκλογές είχαν απ' όλα: Ίντριγκες, καταγγελίες για εκβιασμούς & απειλές, αλληλομαχαιρώματα- συνήθως, μεταξύ υποψηφίων της ίδιας παράταξης-, "τρελή" δραστηριότητα μέσω των social media, "ρουσφετάκια" της τελευταίας στιγμής, βραδινές εξόδους ανθρώπων οι οποίοι, πιθανώς, θα ξαναεμφανιστούν έξω τα.. Χριστούγεννα- στην καλύτερη περίπτωση..- κι άλλα πολλά...
Ξεχωρίσαμε, ωστόσο, κάποια "ευτράπελα" που μπορούμε και αξίζει ν' αναφέρουμε:
- Εν μέσω έντονης βροχόπτωσης, υποψήφιος αναφέρει σ' έτερο υποψήφιο αντίπαλης παράταξης, ο οποίος ήταν ελαφρά ντυμένος: "Βρε, θα πάθεις καμιά πνευμονία!". Για να προσθέσει, αμέσως μετά: "Όχι ότι με νοιάζει, καλύτερα!" Ο.. υποψήφιος "παθών", δε, απάντησε: "Δεν πειράζει, ας πάθω. Δεν είναι ανάγκη να βρίσκομαι έξω, μπορώ να κάνω αγώνα μέσω διαδικτύου!"
Εμείς, τι να πούμε τώρα..
- Σε προεκλογική εκδήλωση, προκειμένου να διευθετηθεί καλύτερα η κατανομή των παρισταμένων πολιτών, υποψήφιος τους κάλεσε, από το μικρόφωνο, να κάνουν μεταβολή και να κατευθυνθούν προς τα πίσω. Είδαμε, έκπληκτοι, περίπου στα 100-150 άτομα, ν' ακολουθούν, σαν "ρομποτάκια", τις σχετικές εντολές...
- Κάποιοι είχαν τη... "φαεινή" ιδέα να συνεχίσουν αυτή την ακαλαίσθητη, ενοχλητική "παράδοση" της χρήσης αντικειμένων έντονης ηχητικής απόδοσης δυσάρεστων θορύβων, κατά τη διάρκεια προεκλογικών εκδηλώσεων. Αυτή η πρακτική, όμως, θα πρέπει, σιγά σιγά, να τελειώνει.. Από την άλλη, οι μουσικές επιλογές που "συνόδευσαν" τις παραπάνω εκδηλώσεις, θα λέγαμε πως ήταν καλύτερες απ' αυτές του 2019. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για διάφορα σπηκάζ..
- Σ.Α.Τ.Α., ΕΑΠ, ΠΔΕ, Σ.Δ.Α.Μ., ΝΠΔΔ, ΦΟΔΣΑ...Μερικά μόνο από τα αρχικά που ούτε κατ' αυτή την προεκλογική περίοδο έγιναν σαφή, ως προς το περιεχόμενό τους, στην πλειοψηφία των Τριπολιτών..
- Καφέ μπαρ (κατά κύριο, λόγο, στο γνωστό, πλέον, "Τρίγωνο του Διαβόλου", μεταξύ πλατείας Πετρινού και οδού Εθνικής Αντιστάσεως) γνώρισαν μεγάλες "πιένες", κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδους, ελέω μεγάλου αριθμού υποψηφίων, μερικοί εκ των οποίων "διακρίθηκαν" σε πηγαδάκια πολιτικογενών συζητήσεων, τροφοδοτούμενα από σημαντικές ποσότητες αλκοολούχων παρασκευασμάτων..
- Οι "περιορισμοί" που επιβλήθηκαν, για πρώτη φορά, και σε ενημερωτικές ιστοσελίδες- όσον αφορά την "ισότιμη" παρουσία των υποψηφίων-, μάλλον ειρωνικά μειδιάματα προκάλεσαν παρά οτιδήποτε άλλο. Αν η πολιτεία όντως επιθυμεί να "παγιώσει" ένα καθεστώς νομιμότητας όσον αφορά το "ελληνικό" διαδίκτυο, δεν προσφέρονται οι προεκλογικές περίοδοι για να το εφαρμόσει αυτό, ούτε καν "πιλοτικώς"..
- Κάποιοι υποψήφιοι, θα πρέπει, την επόμενη φορά, να προσλάβουν κάποιο σύμβουλο επικοινωνίας, ειδικά όσον αφορά τα social media, αλλά όχι μόνο αυτά..." Ματώσαν" τα ματάκια & τ' αυτάκια μας...
- Τελικά, το σλόγκαν "η μεγάλη εγγύηση", δεν ήταν πλεονασμός.. Ήταν "δάνειο" από τη νεότερη, ελληνική πολιτική ιστορία...