Εγκρίθηκε και "τυπικά" ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το έτος 2025
Kατά πλειοψηφία, όπως ήταν δεδομένο, υπερψηφίστηκε το σχέδιο προϋπολογισμού της Περιφέρειας για το νέο έτος
"Αναπτυξιακό", "ρεαλιστικό" και πιο "πλούσιο" από κάθε άλλη φορά, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο εισηγητής από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής, Αντιπεριφερειάρχης, Χρήστος Λαμπρόπουλος. Το ύψος του ανέρχεται στα 334 εκατομμύρια ευρώ περίπου.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κύριος Δημήτρης Πτωχός, τόνισε, χαρακτηριστικά, πως ανέτρεξε σε προηγούμενα Περιφερειακά Συμβούλια με αντικείμενο προϋπολογισμούς, αναφέροντας πως "είχαμε και τότε μονολόγους, χωρίς να γινόμαστε σοφότεροι". Προσέθεσε πως η Περιφερειακή Αρχή "λογοδοτεί μόνο απέναντι στους πολίτες της Πελοποννήσου. Αυτοί θα μας κρίνουν. Γίνεται μια προσπάθεια, από τις καλύτερες, για να θωρακιστεί ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης. Πολλά έργα είναι σε "διάλυση", άλλα σε παράταση, δεν το αμφισβητώ."
Ο κύριος Πτωχός ανέφερε πως μια σειρά από έργα, ειδικά στην Αρκαδία, που έχουν "βαλτώσει" ή αργεί η υλοποίησή τους, οφείλονται σε προηγούμενες διοικήσεις.
Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, η κυρία Νικολάκου, υποστήριξε πως ο προϋπολογισμός είναι απλά "συνέχεια" αυτού του 2024, αντικρούοντας τα επιχειρήματα του κυρίου Λαμπρόπουλου, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως δεν είναι "κατόρθωμα" να γίνεται επαναδημοπράτηση δημοσίων έργων- που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης".
"Για πρώτη φορά ανησυχώ τόσο πολύ για το θεσμό που υπηρετούμε"
Ουσιαστικά, η κυρία Νικολάκου υποστήριξε πως δεν υπάρχει καμία αναπτυξιακή ή ρεαλιστική προοπτική, καθώς "η Περιφέρεια εξαρτάται απόλυτα από το πότε θα έρθουν τα χρήματα εκ μέρους του κράτους. Είναι δυνατόν να είμαστε ικανοποιημένοι που είμαστε βραχίονες της εκάστοτε κυβέρνησης; Είμαστε διαχειριστές της φτώχειας!"
Επιπρόσθετα, η εκπρόσωπος της παράταξης του κυρίου Τατούλη, δήλωσε πως η Πελοπόννησος "πληρώνει" την εξάρτηση του Περιφερειάρχη, κυρίου Πτωχού, από το "κόμμα που τον στηρίζει".
Οι βασικές θέσεις συμμετεχόντων στη συζήτηση
Μανώλης Μάκκαρης: Πρόκειται για έναν φτωχό, διεκπεραιωτικό προϋπολογισμό, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αναπτυξιακός. (Να σημειώσουμε πως ο κύριος Μάκκαρης έχει αποχωρήσει μεν από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αλλά δεν έχει, προς ώρας, προσχωρήσει στο "Κίνημα Δημοκρατίας" του κυρίου Κασσελάκη.)
Δημήτρης Κουτσούλης (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ): Η Πελοπόννησος "κατάφερε" να είναι μια από τις φτωχότερες Περιφέρειες της χώρας. Θα έπρεπε να υπάρξει ανασχεδιασμός των έργων, σύμφωνα με τις παρούσες συνθήκες. Θα είναι κρίμα να μην έχετε ολοκληρώσει, μέχρι το τέλος της θητείας σας ένα έργο ουσίας για τον τόπο.
Κ. Κελλάρης (ΚΚΕ): Η κυβέρνηση με την πολιτική της, έρχεται να γδάρει περαιτέρω το λαό, προκειμένου να εξασφαλιστεί η κερδοφορία των ομίλων. Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι μακριά από τις λαϊκές ανάγκες, δεν λαμβάνει υπόψη του την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πλειοψηφία των Πελοποννησίων πολιτών, δεν λαμβάνει υπόψη του την κλιμακούμενη ιδιωτικοποίηση δομών υγείας και παιδείας, είναι πλήρως υποταγμένος στις κυβερνητικές προτεραιότητες και αποσκοπεί στην ενίσχυση μια μικρής μερίδας επιχειρήσεων.
Ορισμένως, η συζήτηση επί του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τηρουμένων των αναλογιών, "έμοιαζε" αρκετά με την πρόσφατη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης, σχετικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου....
Σε κάθε περίπτωση, ομιλητές, από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής, υποστήριξαν πως η Αντιπολίτευση "μηδενίζει τα πάντα", ενώ γίνονται "αρκετά πράγματα" στην Πελοπόννησο, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, ενώ οι αντίστοιχοι εκ μέρους αντιπολιτευομένων παρατάξεων τόνισαν την έλλειψη μεγάλων έργων αλλά και την καθυστέρηση υφιστάμενων, ο δε κύριος Γιαννακούρας κατηγόρησε την Περιφερειακή Αρχή πως προέβη ακόμη και σε ακύρωση έργων που είχαν ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να χαθούν χρήματα.
Ο κύριος Τατούλης, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως οι εκπρόσωποι της Περιφερειακής Αρχής "γενικολογούν", ασκώντας "κριτική" στα όσα λένε εκπρόσωποι της Αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την Περιφερειακή Αρχή γι' "αδιαφορία" υπεράσπισης του Θεσμού.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, κ. Μανδρώνης, ανέφερε πως από τα 65 "συμβασιοποιημένα έργα" που υπήρχαν όταν ανέλαβε (2023), τα 40 έχουν ολοκληρωθεί και τα 25 υλοποιούνται. Όσον αφορά το αντιπλημμυρικό έργο Ζευγολατιού- Νεοχωρίου, υποστήριξε πως "δεν το εγκαταλείψαμε, παρά την αρνητική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ακύρωσε την προηγούμενη διαδικασία."
Ούτως ή άλλως, όπως έχουμε επισημάνει κατ' επανάληψη, οι συζητήσεις περί "προϋπολογισμών και τεχνικών προγραμμάτων" στους Ο.Τ.Α., ειδικά τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουν εξελιχθεί σε "διεκπεραιωτικές" διαδικασίες εγκρίσεως των παραπάνω, καθώς δεν υφίσταται, ουσιαστικά, ουδεμία περίπτωση καταψήφισής τους. Να θυμίσουμε πως για να μην εγκριθεί κάποιος, για παράδειγμα, προϋπολογισμός, θα πρέπει να κατατεθεί, από αντιπολιτευόμενη παράταξη, άλλο σχέδιο προϋπολογισμού, να εγκριθεί, καταρχάς, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση- δηλαδή το Ελληνικό κράτος- και μετά από το αιρετό όργανο του όποιου Ο.Τ.Α.
Η υποβάθμιση, ειδικά των Περιφερειακών Συμβουλίων, είναι, όντως, δεδομένη- εάν εξεταστεί τόσο από την πλευρά των αρμοδιοτήτων τους όσο και από την πλευρά της "αναλογικής" εκπροσώπησης της ψήφου των πολιτών-, ενώ "ετοιμάζεται" περαιτέρω υποβάθμισή τους, εάν υιοθετηθεί η νέα πρόταση που αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2028, όπου, ουσιαστικά, θα έχουμε δυο με τρεις υποψήφιες παρατάξεις σε κάθε Περιφέρεια, χωρίς να προβλέπεται δεύτερος γύρος, για "δήθεν" λόγους κόστους..
Τέλος, δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχει κάποια... "συμβολική" αξία στα παρακάτω περιστατικά, ωστόσο η συνεδρίαση ξεκίνησε χωρίς να υπάρχει υδροδότηση στο κτίριο- λόγω τεχνικού προβλήματος της Δ.Ε.Υ.Α. Τρίπολης-, ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησης, σημειώθηκε διακοπή και του ρεύματος. Και οι δυο βλάβες αποκαταστάθηκαν.