Έτσι γιορτάζουμε το Πάσχα στην Αρκαδία
Ήθη, έθιμα και συνήθειες ετών αποτελούν χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Πάσχα απ' άκρη σ' άκρη του Νομού μας.

Το Πάσχα στην Αρκαδία δεν είναι απλώς μια γιορτή – είναι μια εμπειρία.
Μια σύνδεση με τις ρίζες, τη φύση, την πίστη και τη ζεστασιά. Για όσους το έχουν ζήσει, μένει βαθιά χαραγμένο στην καρδιά. Για τους υπόλοιπους, είναι μια εμπειρία που αξίζει να ζήσεις έστω και μία φορά.
Πάμε να δούμε σύντομα μερικά από τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας, από περιοχή σε περιοχή, από μέρα σε μέρα!
Στην Τρίπολη
Τη Μεγάλη Παρασκευή αναμένεται να αναβιώσει φέτος η συγκέντρωση των Επιταφίων των Ενοριών Αγίου Βασιλείου, Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Προφήτη Ηλία, Αγίας Βαρβάρας, Αγίου Δημητρίου και Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
Το Μεγάλο Σάββατο η Τρίπολη θα υποδεχθεί το Άγιο Φως στην Πλατεία Αγίου Βασιλείου, ενώ μετά το "Χριστός Ανέστη" τα πυροτεχνήματα θα φωτίσουν τον ουρανό.
Την Κυριακή του Πάσχα η Πλατεία Άρεως αναμένεται να "πλημμυρίσει" από κέφι, χορό, εδέσματα και πασχαλινά ακούσματα, καθώς ο Δήμος Τρίπολης μας καλεί να γιορτάσουμε παρέα!
Το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα, θα πραγματοποιηθεί στις 8.30 το βράδυ το Κάψιμο του Ιούδα στην πλατεία Φιλικών
Στο Λεωνίδιο
Με ιδιαίτερα ξεχωριστό τρόπο και με λαμπρότητα γιορτάζεται στο Λεωνίδιο η Μεγάλη Εβδομάδα και η Ανάσταση. Το βράδυ της Ανάστασης, μόλις ακουστεί το "Χριστός Ανέστη" δεκάδες αναμμένα αερόστατα ελευθερώνονται στον ουρανό χαρίζοντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα.
Κάθε μια από τις ενορίες του Λεωνιδίου προσπαθεί να δηλώσει την παρουσία της και με πλήθος βεγγαλικών, βαρελότων και άλλων πυροτεχνημάτων. Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι όποιες καιρικές συνθήκες και αν επικρατούν στην περιοχή, την ώρα της Ανάστασης όλα γίνονται γαλήνια για να συμβάλλουν στο έθιμο του αερόστατου. Το έθιμο ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα.
Ο Μανώλης Δολιανίτης, Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας μίλησε στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ για τα ξεχωριστά πασχαλινά έθιμα του τόπου.
«Το Πάσχα του Λεωνιδίου είναι μοναδικό κυρίως για τα αερόστατά του. Είναι το έθιμο το οποίο ξεχωρίζει και φυσικά η τσακώνικη φιλοξενία που προσφέρουμε σε όλους τους επισκέπτες μας. Το παραδοσιακό αερόστατο αποτελείται από 16 κόλλες χαρτί και κάτω βάζουμε ένα πανί το οποίο είναι ποτισμένο με καύσιμο, έτσι ώστε να δώσει αέρια και αυτό να «ταξιδέψει» στον ουρανό. Το βράδυ της Ανάστασης από τις πέντε Εκκλησιές μας φεύγουν 2.000 τέτοια αερόστατα.
Σκεφτείτε το θέαμα, στις 12.00 το βράδυ με το Χριστός Ανέστη. 2.000 τέτοια αερόστατα να ταξιδεύουν προς τον ουρανό, μεταφέροντας το μήνυμα της Ανάστασης. Είναι πραγματικά ένα θέαμα που δεν πρέπει απλά να το δεις, πρέπει να το νιώσεις για να το καταλάβεις.
Τα χρώματα, το κόκκινο και το κίτρινο είναι τα χρώματα που εκφράζουν τον κόκκινο βράχο που έχουμε και καλύπτει το Λεωνίδιο και το κίτρινο ήταν το χρώμα με το οποίο έβαφαν τα σπίτια. Αυτή είναι η μία εκδοχή.
Η δεύτερη εκδοχή είναι ότι το κόκκινο και το κίτρινο είναι τα χρώματα της παραδοσιακής φορεσιάς, της γυναικείας. Παλαιότερα η κάθε εκκλησία είχε το δικό της χρώμα, γιατί γινόταν ένας μίνι διαγωνισμός. Ποιος θα έχει τα πιο πολλά αερόστατα, ποιανού θα πάνε καλύτερα.
Επίσης το απόγευμα της Κυριακής, στη γιορτή της αγάπης, είναι μια ξεχωριστή στιγμή για τη Νότια Κυνουρία, γιατί και στο Λεωνίδιο γίνεται η ανάγνωση του Ευαγγελίου της αγάπης στην τσακώνικη γλώσσα από τους ιερείς».
Στον Τυρό
Από τα πιο εντυπωσιακά έθιμα είναι η περιφορά των Επιταφίων στον παραλιακό δρόμο με τη συνοδεία των ψαροκαϊκων δίνοντας μια διαφορετική αίσθηση και με όλη την κατάνυξη που αρμόζει στην ημέρα.
Το Μεγάλο Σάββατο, την ώρα της Ανάστασης, γίνεται το κάψιμο του Ιούδα μέσα στη θάλασσα πάνω σε πλωτή εξέδρα από τους Τσάκωνες μπουρλοτιέρηδες που το συνοδεύουν με δυναμίτες και βεγγαλικά. Το συγκεκριμένο έθιμο γίνεται στην ενορία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα και τα βεγγαλικά φωτίζουν τον τόπο από άκρη σε άκρη.
Νωρίτερα, το πρωί της ίδιας ημέρας τα μικρά παιδιά ρίχνουν στη θάλασσα κεριά, τα οποία συμβολίζουν τις ψυχές των χαμένων Τσακώνων ναυτικών και ψαράδων.
Στη Γορτυνία
Παρότι απομονωμένα και χτισμένα σε ορεινές τοποθεσίες, τα χωριά της περιοχής διατηρούν ζωντανές τις πασχαλινές τους παραδόσεις, με βαθιά ριζωμένη θρησκευτικότητα και τοπικά έθιμα που περνούν από γενιά σε γενιά. Ξεχωριστή εμπειρία αποτελεί η συμμετοχή στις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας σε κάποιο από τα εντυπωσιακά μοναστήρια της Γορτυνίας, όπως η Ιερά Μονή του Προδρόμου, όπου η κατανυκτική ατμόσφαιρα είναι μοναδική.
Η περιφορά του Επιταφίου συγκεντρώνει πλήθος πιστών που κρατούν φαναράκια, ενώ σε κάθε σημείο της διαδρομής ανάβονται λιβάνια και κεριά, προσδίδοντας ιδιαίτερη συγκίνηση. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, οι μικρές εκκλησίες των χωριών γεμίζουν από ανθρώπους που συμμετέχουν στη Θεία Λειτουργία της Ανάστασης.
Το "Χριστός Ανέστη" αντηχεί σε όλη την περιοχή, δημιουργώντας μια βαθιά αίσθηση πίστης και ελπίδας. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι όλο αυτό το κλίμα βιώνεται σε μια ήσυχη, γαλήνια ατμόσφαιρα, μακριά από τη φασαρία και την πολυκοσμία των τουριστικών περιοχών.
Με πληροφορίες από:
arcadonxronoi.gr, ertnews.gr, exploretsouthkynouria.gr, tripolis.gr, bovary.gr