Η "χωροπούλα" του Μωριά τίμησε την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου
Οι εκδηλώσεις στη Στεμνίτσα, ή "χωροπούλα" όπως την αποκαλούσε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Γορτυνίας Νεκτάριος Μπαρούτσας προχώρησε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου και αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις της ημέρας.
Με τη λαμπρότητα που ταιριάζει στην ημέρα, γιορτάστηκε και φέτος η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου στη Στεμνίτσα, στη «χωροπούλα» του Μωριά, όπως ο ίδιος ο Κολοκοτρώνης την αποκαλούσε .
Μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο των Πεσόντων από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Διονύσιο Μάλλιο. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων προγόνων μας και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Το χωριό μας άλλωστε έπαιξε καθοριστικό ρόλο κατά την ελληνική επανάσταση αλλά και στην πορεία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Στα χρόνια της Επανάστασης του ’21, η Στεμνίτσα συνδέθηκε άμεσα με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη καθώς υπήρξε το καταφύγιο του.
Για το Γέρο του Μοριά ήταν ο τόπος που του πρόσφερε ασφάλεια και έτρεφε συναισθήματα αγάπης για το χωριό. Εκεί κρυβόταν όταν διέτρεχε κίνδυνο από τους Τούρκους, αλλά και όταν θέλησε να βρει παρηγοριά ύστερα από τον θάνατο του γιου τού Πάνου στο ελληνικό εμφύλιο.
Ο Κολοκοτρώνης ο ίδιος την αποκαλούσε «Χωροπούλα του Μοριά» και εκεί υπήρξε το κέντρο επιχειρήσεων του. Οι Στεμνιώτες συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα για την ελευθερία με τρανταχτά ονόματα όπως τον Δημήτρη Ροϊλό, τον Βασίλειο, τον Γεώργιο και τον Κωνσταντίνο Αλεξανδρόπουλο και άλλους πολλούς. Με προτροπή του Κολοκοτρώνη, ενώθηκαν με τις άλλες δυνάμεις του Μοριά και ρίχτηκαν στη μάχη.
Δύο μήνες μετά την έναρξη του αγώνα, η Στεμνίτσα επιλέχθηκε από τη Συνέλευση των Καλτετζών ως έδρα της Α’ Πελοποννησιακής Γερουσίας και ήταν η πρώτη άτυπη πρωτεύουσα του επαναστατημένου Ελληνικού έθνους.
Χρόνια πολλά Στεμνίτσα μας!