Αποψεις

"Τελειωμό δεν έχουν τα πάθη σου, μικρούλα μου Αντιγόνη…"

H "Aντιγόνη" και η Sara Kane (διάσημη βρετανίδα, θεατρική συγγραφέας) είχαν την..."τιμητική" τους, χθες, 17 Μαϊου, στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης.

 

Και οι δυο χρησιμοποιήθηκαν, με ατυχή τρόπο, για να δώσουν ομιλητές έμφαση στα επιχειρήματά τους. Ειδικά, στην περίπτωση της "Αντιγόνης" ακούστηκε το εξής, απίστευτο: Ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστηρίχτηκε πως, εφόσον μια Μ.Κ.Ο έχει πάρει το όνομά της από την ηρωίδα του Σοφοκλή, τούτο σημαίνει πως η οργάνωση είναι δεκτική απέναντι στη σεξουαλική διαστροφή, αφού όπως είναι γνωστό η "Αντιγόνη" ήταν προϊόν αιμομιξίας ως κόρη του Οιδίποδα και της μητέρας του, της Ιοκάστης!

 

Αυτή η...πρωτότυπη ανάλυση, ώθησε την γνωστή φιλόλογο, συγγραφέα αλλά και ιδρυτή της Θεατρικής Ομάδας Τρίπολης, κ. Γεωργία Δάλκου να μας στείλει το παρακάτω κείμενο, που παραθέτουμε αυτούσιο.

 

 

"Τελειωμό δεν έχουν τα πάθη σου, μικρούλα μου Αντιγόνη…

  

Εδώ και καιρό σε κάποιους είχε σφηνωθεί η απορία για ποιο λόγο η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή έπρεπε να απομακρυνθεί από τις σχολικές αίθουσες και να κλειστεί  για μια φορά ακόμα στο μπουντρούμι της. Και καλά τότε, στον καιρό τού Μεταξά. Η εκπαραθύρωσή της ήταν ευεξήγητη: η φωνή της ενοχλητική για όλους τους Κρέοντες. Αλλά τώρα; Επί των ημερών μας; Εν Ελλάδι; Από τη στιγμή, μάλιστα,  που η Αντιγόνη ένα σύμβολο με διεθνή ακτινοβολία, που έχει εμπνεύσει τόσους συγγραφείς να προσθέσουν -δίπλα στη Σοφόκλεια- και τη δική τους "Αντιγόνη";  

   

Φαίνεται ότι όσοι κατατρύχονταν από τέτοιες απορίες  δεν είχαν δώσει την αρμόζουσα βαρύτητα σε μια παράμετρο σημαντική τής καταγωγής της ηρωίδας: ως τέκνο του Οιδίποδος και της Ιοκάστης, ήταν προϊόν αιμομιξίας! Η αλήθεια αυτή εξεπέμφθη κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου εν Τριπόλει και ο ορίζοντας αίφνης εφωτίσθη. Διότι τι μπορεί κανείς να περιμένει από ένα τέτοιο «προϊόν», από μια τέτοια ψυχοπαθολογική περίπτωση εκ γενετής; Πολλά παλαβά, ορισμένως.

  

Όπως εκείνο το παλαβό ότι τη μεγαλύτερη δύναμη, λέει, την έχουν οι άγραφοι και αναλλοίωτοι νόμοι, ή το άλλο, το πιο παλαβό ακόμα, που εξεστόμισε η ηρωίδα, ότι δεν γεννήθηκε, λέει, να μισεί αλλά να αγαπά. 

  

Μα είναι δυνατόν τέτοια παρωχημένα πρότυπα να προβάλλουμε στα παιδιά μας, όταν έχουμε τόσα σύγχρονα, και σε περίσσευμα μάλιστα, που παρελαύνουν καθημερινά και ανελλιπώς στα survivor;

 

Να, όμως, που μου ήρθε τώρα δα στο νου εκείνο το άλλο που γράφει ο Σοφοκλής στην "Αντιγόνη" και άρχισα να αμφιταλαντεύομαι πάλι:  "Αδύνατο είναι να γνωρίσεις την ψυχή, τις ιδέες και τη γνώμη ενός ανθρώπου, πριν αυτός δοκιμαστεί στην εξουσία επάνω και στους νόμους". Λες κάτι τέτοια να μην άρεσαν και την εξοστράκισαν την "Αντιγόνη"; "

 

Γεωργία Δάλκου

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.