Αποψεις

Δημοψηφίσματα: "Δίκοπο μαχαίρι" για τη δημοκρατία

Ο Δήμαρχος Τρίπολης, κ. Παυλής, δήλωσε, γι' άλλη μια φορά, πως θα επιδιώξει τη διεξαγωγή δημοτικού δημοψηφίσματος για το θέμα των απορριμμάτων.

 

Παράλληλα, διάφοροι, δίκαιοι και άδικοι, ζητούν δημοψηφίσματα για το "Μακεδονικό", για τη συνταγματική αναθεώρηση και σε λίγο, είναι πιθανό, να ζητήσουν δημοψήφισμα για το αν οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Novartis είναι όντως ένοχοι ή όχι!

 

Έχει παρεξηγηθεί, φρονώ, στην ημεδαπή η έννοια και η ουσία της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων. Η εκλαϊκευση και η υπεραπλούστευση των θεμάτων που, δυστυχώς, αποτελούν τον κανόνα στην ημεδαπή πολιτική και δημοσιογραφική δραστηριότητα, βρίσκουν εδώ μια ακόμη εφαρμογή.

 

Καταρχάς, σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν "πανάκεια" τα δημοψηφίσματα. Γι' αυτό και το Σύνταγμά μας τους προσδίδει "συμβουλευτικό" και όχι "αποφασιστικό" χαρακτήρα. 

 

Πως θα μπορούσε να αποφανθεί,άλλωστε, ένα σύνολο πολιτών για θέματα που, ουσιαστικά, αγνοεί; 

 

Φανταστείτε να διεξάγονταν δημοψηφίσματα για θέματα μεταρρυθμιστικής, κοινωνικής πολιτικής, όπως η θέσπιση Συμφώνου Συμβίωσης ή η μη υποχρεωτική αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες ή, ακόμα ακόμα, η επαναφορά της θανατικής ποινής για ορισμένες κατηγορίες καταδικασθέντων εγκληματιών!

 

Είναι, μαθηματικώς, βέβαιο πως μπορεί και να φθάναμε στο σημείο να επαναφέρουμε το... λιθοβολισμό ως ποινή ή ακόμα και τη δημόσια εκτέλεση... 

 

Δυστυχώς, απέχουμε πολύ, ως κοινωνία από το σημείο εκείνο στο οποίο έχουν φθάσει άλλες αντίστοιχες ευρωπαϊκές, οι οποίες δεν διστάζουν να ζητούν τη γνώμη των πολιτών για ζητήματα καθημερινότητας αλλά όχι για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ασφαλώς.

 

Σε τελική ανάλυση, τα δημοψηφίσματα στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για μικροπολιτικούς σκοπούς και σε αυτά συμμετέχουν πολίτες για να εκφράσουν την ήδη παγιωμένη αντίληψή τους, η οποία, μάλιστα, είθισται να αντιπροσωπεύει και έναν ή περισσότερους πολιτικούς χώρους..

 

Τα δημοψηφίσματα δεν είναι μέσο προς χρήση για πολιτικούς που επιθυμούν να χειραγωγήσουν καταστάσεις ή ,αν θέλετε, να τις διαχειριστούν, θα έπρεπε να είναι ένα μέσο εξαγωγής συμπερασμάτων για τις αντιλήψεις της κοινής γνώμης σχετικά με θέματα που άπτονται της ποιότητας ζωής της.

 

Σε κάθε άλλη περίπτωση, η υιοθέτηση τέτοιων διαδικασιών είναι επικίνδυνη και εντελώς αντιδημοκρατική, εφόσον μιλάμε για την ουσία της αστικής δημοκρατίας και όχι την ουσία της... "οχλοκρατίας"!

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.