Αποψεις

Οι "καμμένοι" της Eurovision (photos)

Μόνο γέλια μπορεί να προκαλέσει, έτσι κι αλλιώς, σε όσους έχουν την παραμικρή ιδέα από αισθητική ο διαγωνισμός μεταξύ των.."καλύτερων από τα χειρότερα" ευρωπαϊκά τραγούδια που λέγεται "Eurovision"

 

O εν λόγω διαγωνισμός είναι, απλά, μια δημοφιλής, τηλεοπτική "ψυχαγωγία", η οποία συνδυάζει αρκετά στοιχεία που αρέσουν στο ευρύτερο κοινό, όπως ανταγωνισμό, διαδραστικότητα, άφθονο κιτς, εύπεπτη "bubble gum" μουσική και πολύ..σωβινισμό.

 

Το τελευταίο αυτό στοιχείο μοιάζει "αντιφατικό", καθώς θεσμοί όπως η Eurovision είναι, εκ φύσεως, θεσμοί που προωθούν την "παγκοσμιοποιημένη αγορά" και όχι τις τοπικές ιδιαιτερότητες-ακόμα κι αν συχνά επιβραβεύονται οι τελευταίες μέσω του televoting.

Όπως, όμως, η Eurovision χρησιμοποιεί μια επίφαση "φιλελευθερισμού" και άφθονα κλισέ τύπου "η μουσική ενώνει", για να πετύχει το μεγαλύτερο δυνατό οικονομικό αποτέλεσμα, έτσι "υποθάλπει" και τα τοπικιστικά, αντιδραστικά στοιχεία που υπάρχουν εν αφθονία στη γηραιά Ήπειρο αλλά και αλλού..

 

Εξού και οι ψηφοφορίες της Eurovision, oι οποίες, φυσικά, αποτελούν διαχρονικό μνημείο γραφικότητας και ουδεμία σχέση έχουν με το υποτιθέμενο, "καλλιτεχνικό" αποτέλεσμα.

Μάλιστα, η κατάσταση με τις "συμμαχίες" μεταξύ διαφόρων χωρών είχε "ξεφύγει" τόσο πολύ που, τα τελευταία χρόνια, η διοργανώτρια EBU αναγκάστηκε να καταφύγει στο συμψηφισμό μεταξύ της ψήφου του κοινού με αυτή των "επιτροπών".

 

Κίνηση ενδεικτική της "φοβίας" που κατέλαβε τους τεχνοκράτες, όταν συνειδητοποίησαν πως "έριχναν νερό στο μύλο" του εθνικισμού.

 

Το 2018 ο τελικός της Eurovision στην Ελλάδα απέσπασε υψηλές θεαματικότητες ενώ δεν συμμετείχε καν η χώρα στη διαδικασία.

Προφανώς και οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει τη Eurovision με τον φθηνό "χαβαλέ" και θέλουν να χαζέψουν με κάτι να περάσει η ώρα..Άλλοι είναι "οπαδοί" του διαγωνισμού, γιατί είναι υποστηρικτές των πολυεθνικών συγκεντρώσεων ατάλαντων ανθρώπων που αρέσκονται στην αυτογελοιοποίηση..Τέλος, υπάρχουν και αυτοί που "τζογάρουν" σε όλους τους αντίστοιχους διαγωνισμούς.

 

Αποδεικνύεται, επίσης, πως ο Έλληνας αρέσκεται να διασκεδάζει με υποπροϊόντα. Όσο δεν βελτιώνεται η οικονομική του κατάσταση δε, αποκλείεται να υπάρξει διαφοροποίηση της κατάστασης. Εδώ που τα λέμε, ακόμα κι αν γίνει "θαύμα" και το μέσο εισόδημα εκτοξευτεί, μάλλον θα ξανανοίξουν μπουζούκια και μπαρ με αλλοδαπές..

Δυστυχώς, η Eurovision δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας, όσον αφορά την "ποιότητα" που διέπει τη νεοελληνική ψυχαγωγία. Οι αιτιάσεις περί "αξιόλογων τραγουδιών" ή περί "κοινωνικών μηνυμάτων"-όπως στην περίπτωση του τραγουδιού "Toy" που κέρδισε το 2018-, είναι αφελείς και παιδιάστικοι. Συνεπώς, δεν υπάρχει λόγος και να αναλυθούν περαιτέρω..

 

 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.