Αποψεις

Τρίπολη: "Το χρονικό της Αγίας Ζώνης"

Καταρχάς, το παρόν κείμενο αποτελεί προϊόν "έμπνευσης", πληροφοριών και παρατήρησης αλλά, πάνω απ' όλα, είναι ένα κείμενο σατιρικό

 

Ουδεμία πρόθεση υπάρχει από τον υπογράφοντα να θίξει την πίστη κανενός, καθώς είναι αναφαίρετο δικαίωμα του ατόμου να πιστεύει ότι θέλει. 

 

Πρόσφατα, είχαμε την "επίσκεψη" της "Αγίας Ζώνης της Θεοτόκου" στην Τρίπολη και, φυσικά, σημειώθηκαν τα ανάλογα "τριτοκοσμικά" φαινόμενα, που, δυστυχώς, συναντάμε καθημερινά στην ωραία μας χώρα.

 

Τι είδαμε, εν προκειμένω, στην Τρίπολη, κατά τις ημέρες που τέθηκε "εις λαϊκόν προσκύνημα" το Ιερό αυτό Κειμήλιο της Ορθοδοξίας;

 

Είδαμε πολλούς πιστούς να συρρέουν στον Ι.Ν. του Αγίου Βασιλείου-εκείνον με τα πόστερ απ' έξω, you know..- και επειδή αρκετοί μας ήρθαν από αλλού, λεωφορεία πήγαιναν κι έρχονταν μες το κέντρο της πόλης, δημιουργώντας και μια επιπρόσθετη επιβάρυνση στην κυκλοφορία.

 

Είδαμε, κατά την υποδοχή του κειμηλίου, πολλούς, κοινωνικώς και πολιτικώς, ενεργούς ανθρώπους να "διαγκωνίζονται" ποιος θα βρεθεί πιο κοντά στην Αγία Ζώνη-με προφανή σκοπό να λάβουν "ευλογία" και τη "βοήθεια του Θεού" για τις μελλοντικές τους προσπάθειες.

 

Είδαμε την περιφορά του κειμηλίου να γίνεται με "ασφάλεια αρχηγού κράτους" και.."διαολεμένη" ταχύτητα από μέρους των οχημάτων συνοδείας. Το Πρωτόκολλο είναι, βλέπετε, αυστηρό και όλο και κάποιος θα μπορούσε να "απειλήσει" το Ιερό Κειμήλιο σε κανέναν ημιαστικό ή αγροτικό δρόμο-άλλωστε, από μόνη της η κατάσταση των αγροτικών, ημιαστικών και αστικών δρόμων της Τρίπολης είναι παράγοντας κινδύνου.

 

Είδαμε, επίσης, δημοτικούς συμβούλους- και "εν Χριστώ αδελφούς"- να διαπληκτίζονται λεκτικά διότι "γίναμε ρεζίλι επειδή τα φώτα στην Κεντρική Πλατεία δεν λειτουργούσαν και είχαμε πολλούς επισκέπτες". Πραγματικά, αυτό ήταν το πρόβλημα! Δεν εθίγη το ζήτημα πως οι ίδιοι επισκέπτες είδαν αυτοκίνητα παρκαρισμένα όπου να 'ναι, το συντριβάνι της πλατείας σε κακό χάλι, τους δρόμους στη συνηθισμένη κατάσταση κ.ο.κ. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να είμαστε "μίζεροι" και να κατηγορούμε συνεχώς την ίδια μας την πόλη.

 

Ειπώθηκε και αυτό. Μάλλον, ο μόνος που έχει αυτό το "δικαίωμα" ή.."προνόμιο", είναι ο ίδιος ο Δήμαρχός της, ο οποίος-για θυμηθείτε- τόνιζε πως "δεν έχει γίνει κανένα σημαντικό έργο στην πόλη εδώ και 30 χρόνια". 

 

Είδαμε, τέλος, κυρίες και κυρίους μεγάλης ηλικίας- αλλά και μικρότερης..- να συνωστίζονται σε ένα χώρο που προορίζεται για άλλου είδους πράγματα-υποτίθεται- και όχι επιδείξεις Κειμηλίων. Τα τελευταία, ξέρετε, εκτίθενται σε Μουσεία ή σε ειδικούς χώρους, καθώς όντως είναι αντικείμενα που σχετίζονται με την ανθρώπινη Ιστορία και πολιτισμική εξέλιξη. 

 

Αν πάτε μια βόλτα στο Τοπ Καπί- στην Κωνσταντινούπολη ή Istanbul-, θα δείτε μια άψογη έκθεση του είδους, από "τρισκατάρατους" Ισλαμιστές που, "ω τι έκπληξη", κατανοούν πως οι δικοί τους ναοί δεν προορίζονται για επιδείξεις. Ούτε, φυσικά, είναι χώροι όπου πλανόδιοι πωλητές προμηθεύουν με..κομποσκοίνια τους πιστούς. (Αλήθεια, οι πωλητές είχαν άδεια; Να επιληφθεί σώμα ελεγκτών και η Οικονομική Αστυνομία! Μην γελάτε και μην ειρωνεύεστε: Στη Θεσσαλονίκη, συνελήφθη, πρόσφατα, πλανόδιος μουσικός..)

 

Τέλος, διαβάσαμε, με κατάνυξη, διάφορες ανακοινώσεις όπου η έλευση της "Αγίας Ζώνης" χαρακτηριζόταν ως "μέγιστο πνευματικό γεγονός". Μόνο ως "ευφημισμό" θα μπορούσαμε να εκλάβουμε το επίθετο "πνευματικός" στη συγκεκριμένη περίπτωση..

(H χαρακτηριστική φωτογραφία προέρχεται από το "24ωρο πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων Ρομφαία" )

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.