Αποψεις

Περιφέρεια: Τρία θέματα σε..εννέα ώρες!

"Συμφορά" από την πολλή "δημοκρατία" ή περίοδος προσαρμογής σ' ένα "μεσοβέζικο" σύστημα..;

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου "κατάφερε" να ολοκληρώσει τρία, ουσιαστικά, θέματα, μέσα σε δυο πλήρεις συνεδριάσεις και έπεται συνέχεια..Φανταστείτε πως τα θέματα αυτά, υπό "φυσιολογικές" συνθήκες, θα έπρεπε ν' αποφασιστούν με ομοφωνία..Κι όταν εννοούμε "φυσιολογικές", αναφερόμαστε στην κατάσταση που, ευελπιστούμε, πως θα χαρακτηρίζει τις συνεδριάσεις σ' ένα χρόνο, ας πούμε από τώρα..

Γεγονός που, όμως, δεν είναι καθόλου δεδομένο καθώς, ως γνωστόν, η Περιφερειακή Αρχή του κ. Παναγιώτη Νίκα δεν διαθέτει την πλειοψηφία των Συμβούλων και, απ'  ότι φαίνεται, δεν πρόκειται να "βιώσουμε" συναινετικές διαδικασίες, ακόμα και σε θέματα αυτονόητης "φύσεως".

Η πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση είναι απολύτως θεμιτή και επιβεβλημένη αλλά το ίδιο επιβεβλημένη είναι και η συνεργασία των αιρετών, με στόχο την επίλυση ή έστω άμβλυνση των προβλημάτων της Πελοποννήσου..

Δυστυχώς, τα πρώτα "δείγματα" δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά..Αποδεικνύεται, προς ώρας τουλάχιστο, πως εμείς οι Έλληνες δύσκολα συνεργαζόμαστε με γνώμονα το "κοινό συμφέρον" γιατί, μεταξύ άλλων, θεωρούμε πως δεν έχουμε κάτι τέτοιο..Αντίθετα, επικρατούν λογικές "σκληρής" ιδεολογική προσήλωσης- που δεν είναι και τόσο "πρακτικές" όταν μιλάμε για τοπική αυτοδιοίκηση-, προσωπικές "στρατηγικές", παρελκυστική τακτική και πλήθος από αντιφάσεις, για να μην χρησιμοποιήσουμε τον δημοφιλή και αγοραίο όρο της "κωλοτούμπας"..

Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρονται στις βασικές- όσον αφορά την εκπροσώπηση- παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, αυτές δηλαδή που αναλόγως του "ρόλου" που παίζουν και τα κόμματα που τις στηρίζουν, "αλλάζουν" εν ριπή οφθαλμού ρητορική ή, αν θέλετε, "αφήγημα"..

Η παράταξη δε του κ. Πέτρου Τατούλη, που διοίκησε την Πελοπόννησο επί 9 χρόνια, έφθασε στο σημείο να καταψηφίσει δικό της έργο (!), όταν είπε "όχι" στο θέμα των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων στη Λακωνία για λογαριασμό της Σ.Δ.Ι.Τ. για τ' απορρίμματα. Ουσιαστικά, μ' αυτό τον τρόπο, απερρίφθη η αντίστοιχη διαδικασία και για την Αρκαδία και το θέμα "παραπέμπεται" για το μέλλον. Για "ηθικούς λόγους" η καταψήφιση από τη "Νέα Πελοπόννησο".. Οι ίδιοι, όμως, "ηθικοί λόγοι" δεν υφίστανται, κατά τα φαινόμενα, στην περίπτωση της πυρκαγιάς στην Ελαφόνησο, το περασμένο καλοκαίρι, η οποία ξεκίνησε από "χωματερή" και για την οποία, φυσικά, δεν φταίει κανείς..

Η παράταξη του κ. Νίκα είναι σαφές πως προσπαθεί να βρει το "βηματισμό" της, υπό αντίξοες για την ίδια συνθήκες, μέσα σ΄ένα Συμβούλιο κατεξοχήν "εχθρικό" απέναντί της και με πολλά φλέγοντα ζητήματα μπροστά της. Σίγουρα, δεν μπορεί να κριθεί μέσα σ'ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά ήδη έχει προβεί σε κάποιες ενέργειες που δείχνουν "εγγενή" αντίφαση..Εκτός εάν η αντίφαση δημιουργείται έξωθεν..

Σε κάθε περίπτωση, οι Πελοποννήσιοι πολύ λίγο ενδιαφέρονται για "τακτικές", "στρατηγικές" και "πολιτικά διακυβεύματα". Αυτό που τους απασχολεί είναι η δρομολόγηση της επίλυσης των προβλημάτων που τους απασχολούν, κυρίως στην καθημερινότητά τους. 

Και αν δεν υπάρξει η ελάχιστη επίδειξη "ωριμότητας" εκ μέρους του Περιφερειακού Συμβουλίου, τα πράγματα δεν είναι καθόλου ευοίωνα για τους κατοίκους της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.