Αποψεις

Κρίση "κορωνοϊού": Το "new deal" Μητσοτάκη

Η επικείμενη "ισοπέδωση" των αναπτυξιακών μεγεθών και η στρατηγική της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Στο διάγγελμα της 13ης Απριλίου 2020, ο Έλληνας Πρωθυπουργός εμφανίστηκε, σχετικά, αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας και της οικονομίας της, από το 2021 και μετά. Η αισιοδοξία του, όμως, αυτή, δεν εδράζεται σε κάποια αντικειμενικά δεδομένα αλλά στο "απόθεμα σοβαρότητας και αξιοπιστίας της χώρας."

Στην πραγματικότητα, η αναπόφευκτη ύφεση που φέρνει μαζί της η κρίση του "κορωνοϊού" σ' ολόκληρο τον πλανήτη αλλά, κυριότερα, στις δυτικές οικονομίες- οι οποίες έχουν να βιώσουν κάτι ανάλογο από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου-, είναι πιθανό ν' αποδειχθεί, τουλάχιστον, "τροχοπέδη" για την ανάκαμψη στην οποία βρισκόταν η Ελληνική Οικονομία, καθυστερώντας την τελευταία γι' αρκετά χρόνια.

Σ' αυτή τη συγκυρία που βιώνουμε, μια "δοκιμασμένη" λύση που μας έρχεται από το μακρινό παρελθόν είναι η πολιτική του "New Deal" την οποία εφήρμοσε στις Η.Π.Α. ο τότε Πρόεδρός, Φραγκλίνος Ρούσβελτ, για να "βγάλει" την οικονομία της χώρας από τη "Μεγάλη Ύφεση" του 1929. Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη οικονομική πολιτική, "παιδί" του Βρετανού Οικονομολόγου Τζον Μέιναρντ Κέυνς, στηρίζεται σε μια μεγάλη αύξηση των Δημοσίων Επενδύσεων επάνω στην οικονομική δραστηριότητα μιας χώρας, την υιοθέτηση μέτρων "προστατευτισμού" για ειδικούς τομείς της Οικονομίας αλλά και στην "επιχειρηματική" δραστηριοποίηση του κράτους, στο πλαίσιο ενός "ήπιου" κρατικού κορπορατισμού.

Φυσικά, δεν πρόκειται για "επιδοματική" πολιτική, ούτε για "πλήρη κρατικοποίηση" των υφιστάμενων παραγωγικών μέσων και δομών. Οπωσδήποτε, όμως, δίνει στο κράτος τον κύριο ρόλο στην περίφημη "ανάταξη" της Οικονομίας, καθώς, επί της ουσίας, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

Ο όποιος "πληθωρισμός" ενός νομίσματος, καθίσταται ανώφελος εάν δεν φροντίσει η κρατική οντότητα να προχωρήσει στον βέλτιστο δυνατό  καταμερισμό αυτού του "πληθωρισμού". Ειδικά σε, αμιγώς, "κρατικοδίαιτες" οικονομίες, όπως η Ελληνική, που δεν είναι σε θέση να στηριχτεί αποκλειστικά στην παραγωγή, τις επενδύσεις και το ισοζύγιο μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών ενώ, παράλληλα, δεσμεύεται από μια σειρά εμπορικών και άλλων συμφωνιών με τους εταίρους της στην Ο.Ν.Ε., ένας νέος τύπος "New Deal" είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Οι δεσμεύσεις Μητσοτάκη

 Πέρα από τον τομέα της Υγείας, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως θα "πέσουν" κι άλλα κρατικά χρήματα στην Οικονομία, πάντα στην προσπάθεια άμβλυνσης των βραχυπρόθεσμων συνεπειών της κρίσης. Βέβαια, δήλωσε παράλληλα, πως τους τελευταίους πέντε μήνες έγιναν πράγματα στον παραπάνω τομέα που "δεν είχαν γίνει επί πολλά χρόνια". Δεν γνωρίζουμε τι εννοούσε, φανταζόμαστε πως θα αναφέρει στο μέλλον συγκεκριμένα πράγματα ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Ωστόσο, είπε και κάτι άλλο, πέρα από τα "συγχαρητήρια" στους Έλληνες πολίτες που.."δάμασαν" το πρώτο κύμα του κορωνοϊού.

Η δημοκρατική νομιμοποίηση

Ο κ. Μητσοτάκης, με τη φράση "Δεν ξεχνώ, όμως, ότι αυτή η κατάσταση δεν θα συνεχιστεί επ’ αόριστον. Μετά την κρίση, η κάθε εξουσία οφείλει να εγκαταλείπει το απυρόβλητο της ανάγκης, δυναμώνοντας την λογοδοσία", είτε θέλησε να "καθησυχάσει" τους πολίτες που φοβούνται για μόνιμη επιβολή μέτρων περιορισμού των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών, είτε θέλησε να "προετοιμάσει" για ριζικές, πολιτικές εξελίξεις κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.

Είναι αλήθεια πως εφόσον ο κ. Μητσοτάκης επιλέξει να πάει σ' εκλογές- όπως πολλοί υποστηρίζουν-, έχει κάθε "νομιμοποίηση" να το κάνει, αφού εξελέγη Πρωθυπουργός μ' ένα πρόγραμμα το οποίο φυσικά και δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλέον.

Υπάρχει, σαφώς" και ο αντίλογος: Οι συνθήκες δεν ενδείκνυνται για περαιτέρω "αναστατώσεις" της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ενώ είναι εντελώς αβέβαιο εάν μια εκλογική αναμέτρηση- υπό αυτές τις συγκυρίες και με το σύστημα της απλής αναλογικής-, θα οδηγήσει σ' ένα σαφές αποτέλεσμα.

Άλλωστε, κάτι αντίστοιχο δεν ισχύει και γι' άλλες Ευρωπαϊκές Δημοκρατίες..; Συνεπώς, όπως έγινε και με τα αυστηρά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού- μέρος των οποίων η Κυβέρνηση έλαβε αφού είχαν ήδη εφαρμοστεί αλλού, όπως στη Γαλλία και την Ιταλία-, είναι πολύ πιθανό και στο θέμα της "δημοκρατικής νομιμοποίησης" ν' "ακολουθήσουμε" το δρόμο που θα χαράξουν άλλοι..

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.