Αποψεις

"Σκόιλ Ελικικού" κι άλλες ιστορίες της.."καραντίνας"

Τηλεκατάρτιση αλά Ελληνικά, το "λάθος" του Κρανιδίου και μετράμε αντίστροφα πλέον προς την προσωρινή (;) λήξη του "lockdown"..

Ένα είναι βέβαιο: Η Ελλάδα δείχνει πως καταφέρνει να περάσει την "πρώτη φάση" της πανδημίας με σχετικά "ήπιο" τρόπο, χάρη στα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση αλλά και μια σειρά από άλλους αντικειμενικούς παράγοντες.

Από εκεί και πέρα, όλο αυτό το διάστημα, έχουν ειπωθεί και έχουν γίνει απίστευτα πράγματα, που "εκθέτουν" πολιτικούς παράγοντες και τη χώρα. 

Voucher..

Aπολύτως εκτεθειμένοι οι Υπουργοί Εργασίας και Ανάπτυξης, κ. Βρούτσης και Γεωργιάδης. Ο πρώτος γιατί είτε είπε, ανερυθρίαστα, ψέμματα, αναφέροντας πως "δεν υπήρχε άλλος τρόπος να δοθούν τα 600,00 ευρώ στους επιστήμονες, παρά μόνο μέσω τηλεκατάρτισης"- "αναγκάζοντας" την Κομισιόν να τον διαψεύσει κατηγορηματικά-, είτε έδειξε παντελή άγνοια για τις διαδικασίες και τις δυνατότητες που παρέχει το ΕΣΠΑ. Ο δεύτερος, γιατί, με μια σειρά από δηλώσεις- που πρώτα "εκστομίζει" και μετά "τρέχει" να τις "ανασκευάσει", αποδεικνύει πως είναι εντελώς ακατάλληλος για τη θέση που κατέχει. Μάλιστα, τώρα που ανέλαβε και την ευθύνη για την ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο, καθίσταται και "επικίνδυνος" για την ίδια την Κυβερνητική "ισορροπία"..

Ποιος πήρε μέτρα και πότε..

Ιδού ο σχετικός πίνακας που είχε δημοσιοποιήσει η Unesco..Τα συμπεράσματα, δικά σας..

Κρανίδι..

"Αμέλεια", "λάθος", "χαλάρωση", "υποτίμηση της κατάστασης", "αντιμετάθεση ευθυνών", "πολιτικαντισμός" και "έλλειψη συλλογικής και ατομικής υπευθυνότητας". Μερικές μόνο εκφράσεις που περιγράφουν την κατάσταση που προέκυψε στο Δήμο Ερμιονίδας και οδήγησε το Κρανίδι σε απόλυτη καραντίνα. Φυσικά, δεν έλειψαν και οι αφελείς, ρατσιστικές τοποθετήσεις από εκπρόσωπο του πρώτου βαθμού της τοπικής αυτοδιοίκησης..Αναμενόμενο..Ο σωβινισμός έχει λάβει "κυρίαρχη" θέση από την πρώτη στιγμή της κρίσης και, τροφοδοτούμενος από "γενναίες δόσεις" παραπληροφόρησης, θα μας "συντροφεύει" και μετά το τέλος της..

"Χαλάρωση" και..μετά..;

Ο κ. Χαρδαλιάς, Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, δήλωσε πως ακόμα κι όταν θ' αρθούν τα περισσότερα μέτρα περιορισμού, η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των επιστημόνων, θα "πατάει φρένο", αναλόγως των εξελίξεων. Κάτι τέτοιο θα είναι εξόχως προβληματικό και, πιθανώς, αναποτελεσματικό. Συνεπώς, είτε θα πρέπει να προχωρήσουμε σε παράταση των περιορισμών- ή κάποιων εξ αυτών, είτε θα πρέπει να συνδυαστεί η "χαλάρωση" με αλλαγή στην πρακτική που ακολουθείτε και στηρίζεται στον περιορισμένο ιατρικό έλεγχο του πληθυσμού. Αδιαμφισβήτητα, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε μεγαλύτερη κλίμακα, γι' αυτό και πιθανολογείται η υιοθέτηση κανονισμών λήψεων "υγειονομικών πιστοποιητικών" για όσους, ειδικά, θα θέλουν να μετακινηθούν αρκετά από τη μόνιμή τους κατοικία το καλοκαίρι.

 

Βόρειοι και Νότιοι..

Yπάρχουν τεράστιες διαφορές με τις χώρες του Βορρά, σε πολλά επίπεδα. Τι να λέμε τώρα, είναι αυτονόητα πράγματα..Εμείς, όπως και οι περισσότεροι, υιοθετήσαμε την "εύκολη", βραχυπρόθεσμη λύση: Λιγότερη διασπορά, λιγότερα θύματα, μικρότερο πολιτικό "κόστος". 

Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη ούτε από το κράτος προς τους πολίτες- και την.."ατομική ευθύνη" τους- ούτε από τους πολίτες προς το κράτος και την ικανότητα του τελευταίου να διαχειρίζεται κρίσεις βασιζόμενο σε υποδομές "νηπιακού" επιπέδου. Τ' "αφηγήματα" περί "περήφανων Ελλήνων", "αξιόπιστου Κράτους" και "Ελληνικού θαύματος" είναι ωραία "παραμυθάκια" που, επίσης, απευθύνονται σε "νήπια"..

Σίγουρα, η διαφορά "κουλτούρας" και κοινωνικής οργάνωσης με τις χώρες του Βορρά, είναι τεράστια. Θα μπορούσε να πεις κανείς πως λόγω της "προσκόλλησής" μας στην "οικογένεια", η κοινή γνώμη ρέπει προς έναν πιο "παραδοσιακό ανθρωπισμό", ενώ οι Βόρειοι όχι. Φυσικά, πρόκειται περί "ανθρωπισμό-μελόδραμα" που εμείς, ως σύνολο, "μεταφράζουμε" με υπεραπλουστευτικούς και άνισους όρους. Αλλά, καθόλου παράξενο δεν είναι κάτι τέτοιο για μια κοινωνία που, ακόμα και στον 21ο αιώνα, τρέφεται με "μανιχαϊστικά παραμύθια". Εν τέλει, ωστόσο, σε καταστάσεις όπως η τρέχουσα, η "καθυστέρησή" μας αυτή, μειώνει τ' ανθρώπινα θύματα..

Υπάρχει, άραγε, "πλάνο"..;

Σύμφωνα με την Κυβέρνηση "ναι", και είναι "ευέλικτο και σωτήριο", μάλιστα. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, "ναι", αλλά είναι "επιζήμιο για τους πολίτες και νομιμοποιεί τις αυθαιρεσίες στις εργασιακές σχέσεις", όπως και άλλες "αυθαιρεσίες".

Στην πραγματικότητα, βαδίζουμε- εμείς και άλλοι, ισχυρότεροι από εμάς-, λίγο ή πολύ, στα "τυφλά"..Κι αν δεν αναληφθούν ριζικές πρωτοβουλίες από μια σειρά υπερεθνικών Θεσμών, μπορεί και να βρισκόμαστε μπροστά σ' ένα μεγάλο "πατατράκ"..

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.