Αποψεις

"Ο τελευταίος χορός": Michael Jordan, ένα πολιτισμικό "φαινόμενο"

"Τhe last dance", ένα ντοκυμαντέρ για την αθλητική "δυναστεία" των Chigago Bulls και τον διασημότερο αθλητή όλων των εποχών.

 

Είναι βέβαιο πως ο κ. Jordan δεν χρειάζεται "συστάσεις", ούτε πολλές..αναλύσεις. Πρόκειται για έναν αθλητή που άλλαξε όχι μόνο το άθλημα στο οποίο διακρίθηκε, το μπάσκετ, αλλά "εκτόξευσε" στη στρατόσφαιρα της οικονομικής ανάπτυξης το ίδιο το NBA, καθιστώντας το έναν βασικό εκπρόσωπο της λεγόμενης "παγκοσμιοποίησης".

 

Ο Jordan ήταν αυτός που εξέφραζε την απόλυτη εικόνα του "νικητή", του "επιτυχημένου", του "αφροαμερικανού με την ταπεινή καταγωγή" που έφθασε στην κορυφή του κόσμου, μέσα από το ταλέντο, την σκληρή προσπάθεια και-ναι..- την "παθολογική" του εμμονή με την έννοια του "ανταγωνισμού".

 

Σε γενικές γραμμές, το ντοκυμαντέρ που προβάλλεται αυτή την περίοδο από το Netflix, δεν προσθέτει κάτι καινούργιο στην "κληρονομιά" του Michael Jordan και των "συνοδοιπόρων" του προς την παγκόσμια φήμη και την επαγγελματική καταξίωση. Δίνει, όμως, αφορμή για σκέψη και προβληματισμό επάνω στην εξέλιξη του αθλητικού μάρκετινγκ, την επίδραση που έχει επάνω στην ανθρώπινη ψυχολογία και συμπεριφορά η μόνιμη "έκθεση" ενός ατόμου στα Μ.Μ.Ε. και, φυσικά, προκαλεί ενδιαφέρουσες αναλυτικές εκτιμήσεις για τον ρόλο που "έπαιξε"- και "παίζει" ακόμα ως "icon"- o Jordan, ως κύριος εκπρόσωπος της πολιτισμικής πολιτικής των Η.Π.Α.

 

Για εμάς, που "ζήσαμε" σε πραγματικό χρόνο την "ακμή" του αθλητικού και πολιτισμικού αυτού φαινομένου, το ντοκυμαντέρ μας θυμίζει μια εποχή εν πολλοίς διαφορετική από τη σημερινή. Μια εποχή περισσής αισιοδοξίας και αλματώδους ανάπτυξης και βελτίωσης του βιοτικού μας, κυρίως, επιπέδου, επάνω στα πρότυπα που έθετε η ανεπτυγμένη Δύση. Και σ' αυτό ο Michael Jordan είχε νευραλγικό ρόλο.

 

Για τους νεότερους, που είναι "οπαδοί" του Le Bron James και, αν πάμε στο ποδόσφαιρο, του Lionel Messi και του Cristiano Ronaldo, το ντοκυμαντέρ είναι μια ευκαιρία να διαπιστώσουν πως οι τρεις προαναφερθέντες- αλλά και άλλοι διάσημοι αθλητές-, δεν μπορούν καν να προσεγγίσουν την επιδραστικότητα του φαινομένου "Jordan". Άλλωστε, ο τελευταίος ήταν που έδωσε την ευκαιρία στο αθλητικό μάρκετινγκ να εξελιχθεί, φθάνοντας σε απίστευτα- για προηγούμενες περιόδους- επίπεδα οικονομικού τζίρου.

 

Ουσιαστικά, ο Jordan "χρησιμοποίησε" και "χρησιμοποιήθηκε" απ' όλους τους εμπλεκόμενους, όπως χαρακτηριστικά διαφαίνεται τόσο στην περίπτωση της εταιρείας "Nike" και της σειράς αθλητικών παπουτσιών (sneakers) "Air Jordan", όσο και στην "περιβόητη" απόκρυψη του σήματος ανταγωνιστικής αθλητικής εταιρείας-που βρισκόταν επάνω στη φανέλα της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ των Η.Π.Α., της "Dream Team"- από τον Jordan, κατά τη διάρκεια της απονομής των μεταλλίων του τουρνουά μπάσκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992. Ο Jordan, λειτουργώντας εδώ ως ο απόλυτος "είρων" ή, αν θέλετε, ο απόλυτος "κυνικός", χρησιμοποίησε τη σημαία των Η.Π.Α. για να κρύψει το εν λόγω σήμα.

 

Σίγουρα, ο πιο αναγνωρίσιμος και προβεβλημένος παγκοσμίως αθλητής της εποχής μας- που έχει εξελιχθεί σε πάμπλουτο "bon viveur" επιχειρηματία-, είναι ένα πολιτισμικό φαινόμενο που δύσκολα θα βρεθεί κάτι παρόμοιο για να το αντικαταστήσει, εφόσον μιλάμε για το χώρο του αθλητισμού.

 

Κι αυτό δεν οφείλεται τόσο στις, όντως, μοναδικές ικανότητες και επιτυχίες του αθλητή Jordan, αλλά στο απλό γεγονός πως ο εικοστός πρώτος αιώνας δεν φαίνεται να είναι τόσο..δεκτικός απέναντι σε "ήρωες" ή, αν θέλετε, "ηρωοποιημένους" χαρακτήρες.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.