Αποψεις

Τώρα, οι Η.Π.Α...Μετά, η Ευρώπη; (photos)

Η κοινωνική αναταραχή στις Ηνωμένες Πολιτείες οφείλεται, προσχηματικά, στο ζήτημα του "ρατσισμού".

Το "λίπασμα", όμως, που οδήγησε στην, κατά κάποιους, "εξέγερση" ήταν η τραγική κατάσταση στην οποία περιήλθε- αναπόφευκτα- η Βορειοαμερικανική οικονομία και τις "στρατιές" των νέων ανέργων που η κρίση της πανδημίας παρήγαγε.

Με δεδομένη την κοινωνική ανισότητα που, συνεχώς, διογκώνεται κατά τις τελευταίες δεκαετίες στην προηγμένη Δύση, δεν θα ήταν καθόλου περίεργο αν είχαμε μια "εξαγωγή" της αναταραχής και στην δική μας Ήπειρο το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Ήδη, υπάρχει ανησυχία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε ηγεσίες Ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως στη Γαλλία, η οποία έχει βιώσει αντίστοιχες καταστάσεις ουκ ολίγες φορές.

"Πρώτα παίρνουμε το Μανχάταν, μετά το Βερολίνο"

Ο τίτλος του γνωστού τραγουδιού που είχε συνθέσει ο αείμνηστος Leonard Cohen μπορεί ν' αποδειχθεί "προφητικός", μέσα σ' ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο απ' αυτό που είχε φανταστεί ο δημιουργός του.

Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, οι ηγεσίες της Ευρώπης αλλά και η ίδια η Ε.Ε., φαίνονται ακόμα περισσότερο αποδυναμωμένες εξαιτίας της πανδημίας, των θυμάτων, της οικονομικής ανασφάλειας αλλά και των ψυχολογικών επιπτώσεων που επέφεραν τα "lockdowns". 

Ακόμα και χώρες, όπως η Ελλάδα, που αντιμετώπισαν μ' επιτυχία την εξάπλωση της πανδημίας, δεν είναι καθόλου βέβαιο πως δεν θα υποστούν σκληρές συνέπειες οικονομικής φύσεως. Στην πραγματικότητα, είναι μαθηματικώς βέβαιο πως θα τις αντιμετωπίσουν σύντομα.

Ζητείται ηγεσία..

Οι.."ασπιρίνες" με τις οποίες αποπειράται η Ε.Ε. ν' αντιμετωπίσει τις επερχόμενες οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, μπορεί και να "καθυστερήσουν" κάπως την "έκρηξη", αλλά το πιο πιθανό είναι πως δεν θα δοθούν στις κατάλληλες.."δόσεις" ούτε στους "βαριά ασθενείς"..Πιθανότατα, θα καταλήξουν σε "λίγους", οι οποίοι δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένο πως θα λειτουργήσουν "πραγματιστικά" και όχι "καιροσκοπικά". 

Σ' αυτή την περίπτωση, η μόνη διέξοδος για την Ευρώπη θα ήταν η ύπαρξη μιας στιβαρής ηγεσίας, διατεθειμένης να "πάρει" ρίσκα. Κάτι τέτοιο, δεν υφίσταται. Η Ευρώπη είναι μια Ήπειρος που, πολιτικώς, ακολουθεί τη λογική της "ήπιας διαχείρισης", του "κουκουλώματος" των όποιων συγκρούσεων- ακόμα κι όταν κάποιες εξ αυτών πρέπει να γίνουν προκειμένου να προχωρήσει η ίδια η Ένωση στο όποιο "πεπρωμένο" της αναλογεί..

(Oι φωτογραφίες που συνοδεύουν το άρθρο προέρχονται από τη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Τhe New York Times)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.