Αποψεις

Μαθητικές Καταλήψεις: "Σατανικές" συμπτώσεις και.."ζόμπι"!

Άραγε, η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως.."φάρσα" και ποιος θα γελάσει στο τέλος..;

1990-1991: Πλήθος εκπαιδευτικών ιδρυμάτων καταλαμβάνεται, ως αντίδραση στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προσπάθησε να επιβάλλει η τότε Κυβέρνηση της Ν.Δ. Βασικός πολιτικός "αρωγός" των μαθητών το ΠΑ.ΣΟΚ, που είχε υποστεί ήδη τεράστια "φθορά" για τα δεδομένα της εποχής, λόγω της "σκανδαλολογίας" που είχε αναπτυχθεί στην Ελλάδα και η οποία προκάλεσε την ήττα της Σοσιαλδημοκρατίας στις Εθνικές Εκλογές του 1989-1990.

Πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Το άκρως "πολωμένο" και "διχαστικό" κλίμα της εποχής οδήγησε και σε βιαιοπραγίες, με θύμα δυστυχώς έναν δάσκαλο (Τεμπονέρας). Επικεφαλής των μαθητών τέθηκε το τότε μέλος της ΚΝΕ, ο μαθητής Λυκείου στην Κυψέλη, Αλέξης Τσίπρας. Η κρίση "εκτονώθηκε" με την παραίτηση του Υπουργού Παιδείας, Βασίλη Κοντογιαννόπουλου και την απόσυρση της μεταρρύθμισης κι ενώ στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν, πλέον, και οι φοιτητές των Πανεπιστημίων.

2020: Καταλήψεις σε πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας- κυρίως της Αττικής-, εν μέσω υγειονομικής κρίσης. Οι μαθητές αντιδρούν στα ελλιπή, κατά την άποψή τους, μέτρα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στα σχολεία, που ξεκίνησαν να λειτουργούν κανονικά το Σεπτέμβριο. Αντιδράσεις και από φοιτητές, καθώς η Κυβέρνηση αποφασίζει να μείνουν κλειστά τα Πανεπιστήμια και τα μαθήματα να διεξάγονται διαδικτυακά, με μόνη εξαίρεση τα μαθήματα "εργαστηριακής φύσεως".

Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γιος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Οι ενέργειες των μαθητών στηρίζονται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο οποίο Πρόεδρος είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Αθήνας, οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποιούν δακρυγόνα εναντίον των μαθητών, ευτυχώς χωρίς να υπάρξουν θύματα. Η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, "απειλεί", εμμέσως πλην σαφώς, μαθητές και εκπαιδευτικούς με "τιμωρητικής" φύσεως μέτρα και "καταφέρνει" να διογκώσει την κρίση. Ο πάλαι ποτέ Υπουργός Παιδείας, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, βγαίνει από τη "ναφθαλίνη" και κατηγορεί την ΚΝΕ και την άκρα αριστερά για το διαχρονικό "μπάχαλο" στην εκπαίδευση, χωρίς ν' αναφέρει το ΠΑΣΟΚ- στο οποίο προσχώρησε τη δεκαετία του 1990 για να επιστρέψει μετά στη Ν.Δ. Επιπρόσθετα, "ξεχνάει" ν' αναφέρει, σε εμφανίσεις του στα ΜΜΕ πως η μεταρρύθμιση που προώθησε ως Υπουργός περιελάμβανε μια σειρά από αναχρονιστικά μέτρα, όπως την επαναφορά της "ποδιάς"..

Ευελπιστούμε πως το 2020 η συνέχεια θα είναι διαφορετική και δεν θα έχει η σημερινή Κυβέρνηση την "τύχη" εκείνης του 1990..Άλλωστε, υπάρχουν "ποιοτικές" και "ποσοτικές" διαφορές μεταξύ των δυο περιόδων. Αλλά και οι ομοιότητες είναι, σε κάποιες περιπτώσεις, εντυπωσιακές..

 

(Η φωτογραφία από εφημερίδα της εποχής αφορά συλλαλητήριο του 1990 στην Αθήνα).

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.